Advertorial

Van hangplek tot winkels en kantorn

donderdag 08 februari 2007

Ontwerpen met hart voor de zaak

De creatieve aanpak van architectenbureau Abraham Berkenpas

Van een hangplek voor jongeren tot winkels en hotels: architectenbureau Abraham Berkenpas is van alle markten thuis. Bij het ontwerpen draait het volgens het bureau  niet alleen om de buitenkant, maar om de binnenkant. “Het gaat in de architectuur niet alleen om academisch behangen, maar om praktisch meedenken

met een ondernemer.”

Een bedrijfsruimte of een winkel is vaak onhandig ingericht en telt talrijke gebreken. Iedereen kent wel een restaurant waar een serveerster wegens gebrek aan overzicht telkens langskomt om te kijken of de gasten al klaar zijn met eten. Bij een bezoek aan een autoshowroom kan het gebeuren dat een bezoeker bij binnenkomst al het spoor bijster raakt tussen de -vaak kriskras door elkaar opgestelde- auto’s.

Ondernemers die hun bedrijfspand zo optimaal mogelijk willen benutten zijn aan het goede adres bij architectenbureau Abraham Berkenpas. Het bureau is gevestigd in Amsterdam-Oost vlakbij het Muiderpoortstation. Vanuit de ontwerpstudio worden bedrijven en particulieren uit het hele land op hun wenken bediend.

Badmeesters

Architect Berkenpas heeft een brede klantenkring. Zo ontwierp hij scholen, winkelcentra en sporthallen. Maar ook voor een politiebureau, een hangplek of een zwembad draait hij zijn hand niet om. Op dit moment is hij betrokken bij de bouw van diverse hotels in Amsterdam en omgeving. Daarnaast ontwerpt de architect woningen in de vrije sector en ontwikkelt winkels.

Kenmerkend voor het werk van Berkenpas is zijn praktische inslag. Bij elk ontwerp begint hij van binnenuit. Uitgangspunt is een optimaal gebruikersgemak. Het gebouw moet logisch in elkaar zitten, geen loze ruimtes bevatten en overzichtelijk zijn. Berkenpas: “Veel ondernemers willen besparen op de personeelskosten. Een zwembad ontwerpen met veel hoekjes is dan niet handig, omdat er meer badmeesters moeten komen voor het toezicht.”

Leerschool

Berkenpas heeft een bijzondere leerschool gehad. Hij werkte bij gemeentes als architect, in de aannemerij en bij buitenlandse projecten. Ook heeft hij eigenhandig twee woningen gebouwd. Deze ervaring zorgt ervoor dat hij een brede kennis heeft op het gebied van energiebewust bouwen en kostenbesparingen. “Veel architecten hebben nooit een steen gemetseld. Het gaat in de architectuur niet alleen om academisch behangen, maar om praktisch meedenken met een ondernemer.”

Voordat de bouw van start gaat worden alle wensen doorgenomen. Na twee tot drie weken komt Berkenpas onder bepaalde voorwaarden geheel vrijblijvend met een schetsontwerp dat eventueel wordt aangepast of herzien. Vervolgens wordt een kostenraming en veelal een maquette gemaakt. Berkenpas: “Zo heb ik eens spontaan een modelhuisje opgestuurd naar een potentiële klant, waarop ik meteen werd teruggebeld. De klant was na het bestuderen van folders niets wijzer geworden. Maar toen hij de maquette van zijn mogelijke toekomstige huis voor zich zag, wist hij ineens wat hij wilde.”

Architectenbureau Abraham Berkenpas,
Pontanusstraat 255, 1093 SH Amsterdam,
Telefoon/fax 06-53648199/020-4635638,
www.berkenpas.nl  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © 2017 Jessica de Jong | Alle rechten voorbehouden | Webdesign