Advertorial

Goede huisvesting vergroot slagkracht (met pdf)

donderdag 04 mei 2006

Gepubliceerd in Info Regio

 

pdf Bekijk deze publicatie 417.00 Kb

Het onderkomen van een bedrijf kan vragen oproepen. Makelaarskantoor DTZ Zadelhoff helpt ondernemers om antwoorden op maat te vinden. “Veel bedrijven in de regio Amsterdam hebben bedrijfsruimtes in eigendom die ze willen verkopen. Investeerders zijn op dit moment bereid om goede prijzen te betalen.”

Vastgoed hoeft snelle veranderingen in het beleid van bedrijven niet in de weg te staan. Het rendement van een bedrijf wordt niet altijd in relatie gebracht tot vastgoed en vaak weten organisaties niet of de huisvestingskosten in absolute of relatieve zin hoog of laag zijn. Onbekend is ook dat verbeterde huisvesting een direct effect heeft op de slagkracht en de productiviteit van de organisatie, en op het welbevinden van de medewerkers.    

Bedrijven die efficiënter met hun vastgoed willen omgaan, zijn bij DTZ Zadelhoffaan het goede adres. Het makelaarskantoor adviseert en bemiddelt op het gebied van zakelijk onroerend goed en helpt bedrijven aan nieuwe bedrijfs-, winkel- en kantoorruimte. De organisatie heeft veertien lokale vestigingen in Nederland, die samen een landelijk netwerk vormen van makelaars, taxateurs en adviseurs. DTZ Zadelhoff is daarnaast aangesloten bij de internationale DTZ-organisatie (voluit: Debenham, Thorpe en Zadelhoff). Het bedrijf heeft ruim 6500 medewerkers die vanuit 125 kantoren in 33 landen werken.

Beleggers

DTZ Zadelhoff onderscheidt zich door een focus op de zakelijke markt,” zegt adjunct-directeur Wico Geldof. “In 1968 werd Zadelhoff Makelaars opgericht door Cor van Zadelhoff. Hij besloot als eerste makelaar in Nederland zich te specialiseren in bedrijfsmatig onroerend goed. De interesse onder beleggers in bedrijfsmatig vastgoed nam steeds meer toe. Na de succesvolle opening van het eerste kantoor in Amsterdam volgden spoedig vestigingen in andere grote steden.”

Een huisvestingvraagstuk kan vanuit meerdere invalshoeken bekeken worden. DTZ Zadelhoff beschikt daarom over specialistische kennis op diverse gebieden. Zo kunnen de makelaars adviezen geven op het gebied van makelaardij, beleggingen en taxaties. Ze houden zich ook bezig met research, vastgoedmanagement en winkels. Vragen over logistiek, internationale huisvesting en corporate real estate services (CRES) zijn eveneens welkom. Elk van deze vastgoedvraagstukken wordt behandeld op een aparte afdeling.

Ondersteuning

Of het nou gaat om het vinden van nieuwe bedrijfsruimte, de aanleg van een kantoor of het verlagen van de huisvestingslasten: voor adviezen over vastgoedmanagement kunnen bedrijven zich wenden tot de CRES-afdeling van DTZ Zadelhoff. Deze vastgoedadviseurs weten alles over (her)huisvesting, strategieontwikkeling, project- en klantmanagement. Zij geven adviezen op maat en bieden tevens ondersteuning bij de uitvoering van een project. 

Een handig instrument voor een goed huisvestingsadvies is de zogenaamde REN Quickscan. Met deze methode wordt onderzocht waarnaar een klant precies zoekt. Door alle wensen op hoofdlijnen in kaart te brengen ontstaat een soort profiel van het gewenste bedrijfspand. Vervolgens worden enkele gebouwen geselecteerd die het beste op de scan aansluiten. Geldof: “Het voordeel van deze methode is dat alle betrokkenen hun mening kunnen geven. De kans op een verkeerde aankoop wordt zo verkleind.” 

Rendement

Ook voor het verlagen van de huisvestingskosten, kunnen bedrijven terecht bij DTZ Zadelhoff beleggingen. Deze afdeling bestaat uit professionals die onder meer begeleiding geven in het opzetten van sale and lease back constructies. “Veel ondernemers in de regio Amsterdam hebben bedrijfsruimtes in eigendom die ze willen verkopen” zegt adjunct directeur Wouter Wikkel. “Ze steken hun geld liever in bedrijfprocessen om meer rendement te behalen. Investeerders zijn op dit moment bereid om goede prijzen te betalen. Dat kan veranderen als de huren onder druk komen te staan,  een pand levert dan minder op.”

Hulp bij het vinden van een stuk grond kan geen kwaad. De gemeente Amsterdam kampt met een tekort aan uitgeefbare grond op goede locaties. Deze schaarste stuwt de prijs omhoog, waardoor ondernemers zich steeds verder in het Westelijk Havengebied vestigen of uitwijken naar Almere en Zaandam. DTZ Zadelhoff helpt bedrijven daarom bij het verwerven van grond. Wikkel: “Als een bedrijf de grond wil verhuren is het belangrijk om het gebouw te verkopen voordat de bouw begint, anders brengt de locatie later minder op als er nog geen huurder is.”

DTZ Zadelhoff bestaat uit een team van vierhonderd enthousiaste medewerkers. Wikkel: “Elk huisvestingsvraagstuk is uniek en vereist zijn eigen aandacht en manier van werken. Door de samenwerking tussen de regionale makelaarskantoren, de gespecialiseerde centrale afdelingen en onze internationale collega’s kunnen de medewerkers van DTZ Zadelhoff snel en grondig inspelen op alle vastgoedvragen.”

Amsterdamse kantorenmarkt 

In Amsterdam staat ruim één miljoen vierkante meter kantoorruimte te huur. Door de leegstand is de positie van de huurder verbeterd. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om tegen een lagere huur een mooier pand te betrekken. Op de duurste locaties zoals de Zuidas en De Omval zijn de huren gelijk gebleven. In Zuidoost, Riekerpolder en Amstel Business Park zijn de huren gedaald door het grote overaanbod. Het aanbod van bedrijfsruimte is 290.000 vierkante meter. In het Westelijk Havengebied is de huurprijs gedaald.

DTZ Zadelhoff,
Jachthavenweg 130,
Postbus 74030,
1070 BA Amsterdam,
020-6644644,
www.dtz.nl.

door Jessica de Jong

Copyright © 2017 Jessica de Jong | Alle rechten voorbehouden | Webdesign