Skip to main content

Mens

Kwakoe festival

dinsdag 06 februari 2007

Gepubliceerd in Weekkrant Suriname 

Kwakoe festival geeft Bijlmer zonnig imago

Amsterdam - Op het Kwakoe festival, dat al voor de 24ste keer plaatsvindt, staan dit jaar de Antillen centraal. De organisatie zet de eilandengroep in het zonnetje, omdat 500 jaar geleden het bondgenootschap tussen Nederland en de Antillen tot stand kwam. Gedurende de zomerse weekenden zullen naar verwachting circa 600.000 bezoekers uit binnen- en buitenland langs de kraampjes en standjes in het Bijlmerpark wandelen.Volgens stadsdeelvoorzitter Hanna Belliot is het festival dan ook een enorme promotie voor het stadsdeel Zuidoost.

‘Kwakoe draagt bij aan de goede naam van de Bijlmer. Het is het grootste landelijke festival en trekt mensen uit alle windstreken. Het is goed om zoiets in huis te hebben’. Het festival heeft volgens Belliot niet alleen een culturele, maar ook een maatschappelijke functie. Doel is dat mensen van verschillende nationaliteiten, zoals Surinamers, Nederlanders, Hindostanen en Afrikanen, met elkaar in contact komen. Hierdoor komt een multi-culturele uitwisseling tot stand, die voorkomt dat verschillende bevolkingsgroepen in zuilen naast elkaar leven.
Het hoge braderie-gehalte en de vercommercialisering van Kwakoe vindt Belliot geen slechte ontwikkeling: ‘Integendeel, voor ondernemers uit het stadsdeel is het een stimulans. Ze profileren zich en doen goede zaken.’ Ondernemers uit diverse branches verkopen hun waren, zoals eten, drinken, kleding, cosmetica en cd’s. Ook andere organisaties uit het stadsdeel zijn vertegenwoordigd op het festival, zoals de politie en het stadsdeelbestuur. Het stadsdeel organiseert een symposium waar burgers in gesprek gaan met bestuurders. Onderwerpen als ruimtelijke vernieuwing, participatie van bewoners en veiligheid komen onder meer aan de orde. Radiostation Zuidoost zendt de gesprekken rechtstreeks uit.

[vet]Eenzijdig[vet]

Belliot ontkent dat Kwakoe te eenzijdig van opzet is. ‘Er komen allang niet meer alleen Surinamers, maar ook Nederlanders, Antilianen en Europeanen. Het festival weerspiegelt juist het multi-culturele karakter van de Bijlmerbevolking. Dit blijkt ook uit het feit dat dit jaar de Antillen in de schijnwerpers staan.’
In het Bijlmerpark is een <I>Hofi Tula<D> ofwel een eiland gemaakt, waar bezoekers Antilliaans kunnen eten en drinken. Ook kunnen ze luisteren naar muziek, dansen en sporten. Er treden bekende artiesten op, zoals zangeres, Kizzy Getrouw, die Curacao vertegenwoordigde tijdens het Antilliaanse Songfestival. Onder de bands bevinden zich Pegasaya en Fife Four Vipes. Beeldende kunstenaars uit Curacao exposeren met kunstwerken en de film <I>Papa Song<D> gaat in première.
 Traditiegetrouw neemt het culinaire deel een belangrijke plaats in op het festival. Verschillende keukens zijn vertegenwoordigd, waaronder de Aziatische, de Afro-surinaamse, Indonesische en Indiase. Wie van muziek houdt, kan zijn of haar muzikale talenten ten gehore brengen op het grote podium. Kinderen kunnen deelnemen aan een playbackshow en aan diverse sportactiviteiten. Zo is er bijvoorbeeld een meisjeselftal uit Kenia.

[vet]Jongeren[vet]

Volgens Belliot leeft het festival niet alleen onder ouderen, maar ook onder jongeren. ‘Nog niet zo lang geleden, zag je alleen de oude kliek van mijn generatie in het park, maar nu zie je dat het publiek jonger wordt. Ik kijk graag naar jonge mensen, die flaneren in het park. Voor hen draait het om zien en gezien worden.’ Ze vindt het belangrijk dat jongeren hun ideeën en intresses weerspiegelt zien in de activiteiten. ‘Zo blijft de dynamiek erin en voorkom je dat het festival een zachte dood sterft.’
Het Kwakoefestival heeft een lange historie. Organisator W. Kout vertelt dat ‘het Kwakoegevoel’ begin jaren zeventig ontstond uit de behoefte onder Surinamers om gedurende de zomermaanden plezier te maken. De meeste flatbewoners gingen niet op vakantie. In plaats daarvan organiseerden ze een voetbaltoernooi in het park. De naam Kwakoe verwijst naar de afschaffing van de slavernij. Ter herinnering aan deze periode werd op woensdag 1 juli 1863 in Parimaribo een standbeeld onthuld van een ontketende slaaf, Kwakoe genaamd. Volgens de Afrikaanse traditie werden alle mannelijke nakomelingen, die op woensdag werden geboren, naar deze persoon vernoemd.    

Het Kwakkoe festival vindt plaats op zaterdag en zondag van 17 juli tot en met 22 augustus van 12.00 uur tot 20.00 uur in het Amsterdamse Bijlmerpark in Zuidoost. De toegang is gratis.

door Jessica de Jong