Skip to main content

Ondernemersschap

Kunst op Zuidas

vrijdag 09 februari 2007

Gepubliceerd in Info Regio 

Kunst maakt Zuidas compleet

Een stadshart zonder cultuur is als een bladerloze boom. De gemeente Amsterdam is daarom druk bezig om in de prestigieuze Zuidas een bloeiend kunstklimaat te scheppen.

De Zuidas moet Amsterdam nog aantrekkelijker maken als internationale vestigingsplaats voor het bedijfsleven. De ultramoderne wijk, tussen Station RAI en het nieuwe ING-gebouw langs de A10, zal daarom naast kantoren, winkels, woningen en parken ook kunst bevatten. Creatieve uitspattingen brengen leven in de brouwerij, trekken bezoekers en slaan een brug met het buitenland. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang.

De verfraaiing van de Zuidas is in handen van de zogenaamde Programmaraad Beeldende kunst in opdracht van Projectbureau Zuidas. Aan het hoofd staat voormalig directeur van de Rietveldacademie, Simon den Hartog. De raad werkt nauw samen met stadsontwerper van de Zuidas, Pi de Bruijn en Edwin Santhagens van Openbare Ruimte. Doel is om een bloeiend kunstklimaat op de Zuidas te scheppen.

Decoratie

“De Zuidas is één van de belangrijkste infrastructurele projecten van Nederland, zegt Arnoud Odding van de Programmaraad Beeldende Kunst. “De wijk moet het tweede stadscentrum worden van Amsterdam en onderscheidt zich van andere plaatsen door een kwalitatief hoogwaardige inrichting. Vanaf het begin zijn kunstenaars betrokken bij de verschillende bouwprojecten in de wijk. Hun werk zal een hecht onderdeel zijn van de openbare ruimte en is meer dan een decoratie achteraf.”

Kunst op de Zuidas is heel divers. Vanuit een rijdend tentoonstellingscentrum, ook wel mobile home, zal informatie verstrekt worden over de verschillende kunstactiviteiten. Ook komen er ateliers, een kunstmanifestatie en kunstprojecten. Zo zal er tijdelijk ergens in de wijk een smeltende ijsman worden neergezet. Ook verschijnen er twintig beeldschermen bij een bedrijf met ogenschijnlijke bewakingsvideo’s. Billboards tonen een vulkanisch eiland in wording bij IJsland. Ook zijn kunstenaars betrokken bij de aanleg van het Drentepark en het kunstcluster, de Amsterdam Arch. Dit is een multifuctioneel gebouw dat voorzien wordt van een waterplein en een windbrekende pergola.

Ordinaire ruzie

De Zuidas moet veel publiek trekken. Eén of meerdere topattracties mogen niet ontbreken. Er is al enige tijd sprake van een mogelijke overplaatsing van het Stedelijk Museum. Het museum groeit uit zijn jasje en is hard toe aan een renovatie, maar kampt met geld- en ruimtegebrek. “De gemeente Amsterdam wil het museum splitsen, maar de kunstwereld reageert heftig,” zegt een woordvoerder van het Stedelijk. Tussen de politiek en het museum is zelfs een ordinaire ruzie over het geld uitgebroken. “Het lijkt erop dat er een ongedeeld museum komt, maar welke culturele voorziening op de Zuidas komt is onduidelijk,” zegt de woordvoerder.

Ook zonder het Stedelijk Museum wordt kunst belangrijk op de Zuidas. Verschillende culturele instellingen hebben hun plannen al bekend gemaakt. Zo staan een Paleis voor de Nieuwe Media, een musicaltheater van Joop van den Ende en een videoscherm van de Stichting Kunst in de openbare Ruimte op de agenda. Ook de Rietveldacademie doet mee met een leerstoel. Odding: “De plannen voor het lectoraat verkeren in een ver gevorderd stadium. Het is belangrijk om op een theoretische manier na te denken over de betekenis van kunst in de openbare ruimte.”

door Jessica de Jong