Telecom

Mobiel bellen op fiets

Gepubliceerd in ConneXie 

Als het aan Arie Slob ligt mogen fietsers straks niet meer mobiel bellen onderweg.

Gepubliceerd in ConneXie 

Als het aan Arie Slob ligt mogen fietsers straks niet meer mobiel bellen onderweg.

Op zijn verzoek laat minister Peijs van Verkeer & Waterstaat uitzoeken bij hoeveel ongelukken fietsers betrokken zijn. Wat denkt hij met zijn protest te bereiken?  

Belt u zelf op de fiets?
“Ik heb dat een enkele keer gedaan, maar je moet oppassen. Mobiel bellen op de fiets is niet zonder risico’s. Je aandacht dwaalt af van het verkeer. Ook kan je niet goed sturen met maar één hand aan het stuur.”

Waarom hebt u deze kwestie aan de kaak gesteld?
“Vooral veel jongeren bellen op de fiets. Ik ben geschrokken van het hoge aantal verkeersslachtoffers onder deze groep. Het is nodig om te onderzoeken of er een verband bestaat.”    

Stoort  u zich aan bellende fietsers?
“Nee, maar ik ben wel bezorgd. Je ziet dat jongeren vaak geen zin hebben om af te stappen en dat is gevaarlijk.” 

Zijn fietsers ook bij ongelukken betrokken? 
“Nederland heeft een groot aantal fietsers. Ik sluit niet uit dat zij net als auto’s bij ongevallen betrokken zijn. Ik heb dat zelf gezien; daar moet je niet lacherig over doen. Als bellende fietsers inderdaad bij ongelukken betrokken zijn, dan moet er een verbod komen, anders niet.”  

In de auto mag je ook niet bellen, maar het gebeurt wel.“Ik pleit ervoor dat de politie zo’n verbod serieus neemt en capaciteit vrijmaakt om gerichte controles uit te voeren. Je kunt daarnaast tevens gemeentelijke toezichthouders inzetten. Als meer controle niet werkt, moeten we opnieuw praten.”

Tekst: Jessica de Jong

  • Top! Lilianne Ploumen voert de PvdA-lijst aan volkskrant.nl/a-b38a3d56
  • Goeie actie van Halsema! Drugscriminaliteit zal niet verminderen, maar overlast door drugstoerist mogelijk wel. Burgemeester Halsema: geen wietverkoop meer aan buitenlanders om drugstoerisme te weren volkskrant.nl/a-b08e82bd
  • Om in de stemming te komen voor mijn roman De Hollandse studente heb ik een Italiaanse playlist voor bij het Kerstdiner gemaakt open.spotify.com/playlist/2wgcy…
  • Interessant stuk! Al dat ‘functionele naakt’ in het Nederlandse theater is lang niet zo vrolijk en gelijkwaardig als we dachten volkskrant.nl/a-b822da70
  • Toch Pieter Omtzigt als nieuwe CDA leider?

Copyright © Jessica de Jong | Alle rechten voorbehouden