Skip to main content

Vrouw

10 lessen van topvrouwen

Hebben vrouwen als leiders een andere stijl? Deze tien topvrouwen bereiken hun doel met een bijzondere aanpak.

Door Jessica de Jong

1. Marjan van Loon
Marjan van Loon houdt woord. Maakt als kersverse baas van Shell Nederland nadrukkelijk werk van het duurzame beleid van het grootste Nederlandse energiebedrijf. Bepleit niet alleen een duurzame revolutie, maar zet samen met energiebedrijf Eneco en baggeraar Van Oord twee windparken neer op de Noordzee.

2. Shula Rijxman
Shula Rijxman kiest voor openheid. Als nieuwe baas van omroeporganisatie NPO moest zij door het woelige debat over Zwarte Piet en het Kerstfeest laveren. Houdt vaste koers door het debat open te breken met de vraag of de boze witte man wel genoeg aandacht krijgt op tv.

3. Susan Duinhoven
Susan Duinhoven neemt gelijk maatregelen als het tegenzit. De topvrouw weet met een flinke schuit Hollandse botheid de kosten bij het Finse Sanoma ook in het thuisland fors te saneren, waardoor het bedrijf in 2016 bij dalende omzet toch weer winstgevend is geworden.

4. Herna Verhagen
Herna Verhagen laat niet het geld, maar het personeel doorslaggevend zijn. De topvrouw van PostNL houdt een vijandige overname van de Belgen tegen. Ze weet als geen ander dat het belang van de werknemers en grote klanten belangrijker is dan dat van de aandeelhouders.

5. Gillian Tans
Gillian Tans voorkomt mislukkingen. De nieuwe topvrouw van reisgigant Booking.com continueert de innovatie door stelselmatig twee verschillende nieuwe ideeën uit te werken. Ze laat alles twee keer maken en test dan wat het beste is.

6. Edith Schippers
Edith Schippers is een slimme onderhandelaar. Ze is de eerste minister die in honderd jaar de stijgende zorgmiljarden aan banden legt. Door het gesprek aan te gaan met de artsen en verpleegkundigen schept ze draagvlak voor het doorvoeren van ingrijpende besparingen in de zorg.

7. Olga Zoutendijk
Olga Zoutendijk hakt lastige knopen door. Als eerste vrouwelijke president-commissaris van een groot beursbedrijf moest ze bij ABN AMRO gelijk een opvolger vinden voor Gerrit Zalm. Moest de nieuwe bankier een ambtenaar zijn en luisteren naar de staat, of juist een echte bankier zijn met oog voor commercie? Met de keuze voor Kees van Dijkhuizen vond ze een nieuwe topman die zowel ambtenaar als bankier is.

8. Nancy McKinstry
Nancy McKinstry gooit het roer op tijd om. De Amerikaanse topvrouw van uitgeverij Wolters Kluwer is met 15,5 miljoen (2015) niet alleen de best verdienende topbestuurder uit de AEX, maar met dertien jaar ook de langstzittende bestuursvoorzitter. Door haar vernieuwende koers tijdig in te zetten is zij er als een van de weinige uitgevers in geslaagd een succesvolle overgang te maken naar het digitale tijdperk.

9. Jeanine Hennis-Plasschaert
Jeanine Hennis-Plasschaert slaat op het juiste moment toe. Met de oplopende spanningen in de wereld heeft de defensieminister het politieke tij mee om vanaf 2018 bovenop de 7 miljard jaarlijks 2,3 miljard extra budget te vragen. Meer geld is nodig om het Nederlandse leger te onderhouden, uit te breiden en te moderniseren.

10. Else Bos
Else Bos voelt de tijdgeest goed aan. Als topvrouw van pensioenbelegger PGGM wil ze niet alleen dat de pensioenen op orde blijven, maar ook dat die gelden duurzaam worden belegd. Samen met zeventien andere grote investeerders met een gezamenlijk belegd vermogen van bijna drieduizend miljard euro wil zij beleggen in de zeventien duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties.