Employee benefits op maat

dinsdag 06 februari 2007

Gepubliceerd in Info Regio 

EMPLOYEE BENEFITS OP MAAT NOG SCHAARS

Van een auto van de zaak tot een bedrijfskapper. Van kinderopvang tot een hoog pensioen. Het bedrijfsarsenaal secundaire arbeidsvoorwaarden, ook wel Employee benefits genoemd, is beter gevuld dan ooit. De keuzemogelijkheden verschillen echter vaak per bedrijf.

Vroeger kon de baas volstaan met een salaris en wat vakantiedagen als beloning. Inmiddels kan hij niet meer heen om uiteenlopende secundaire arbeidsvoorwaarden, ook wel Employee benefits genoemd. Werknemers willen niet alleen sparen van hun loon, maar ook een huis of een auto van de zaak. Ook kinderopvang en gemaksdiensten als een bedrijfskapper of een boodschappendienst zijn populair. Deze extraatjes leveren naast een hoger inkomen voor het personeel voor beiden dikwijls ook nog een fraai belastingvoordeel op.

Het aanbod van secundaire arbeidsvoorwaarden verschilt echter per bedrijf. Veel employee benefits zijn in cao’s geregeld en gelden voor iedereen. Andere gelden alleen in bepaalde sectoren. Ook zijn er grote verschillen tussen bedrijven onderling. De keuzemogelijkheden bij veel bedrijven zijn vaak beperkt om de kosten en de administratieve rompslomp te overzien. De ene baas vraagt wel een pensioenpremie of een eigen bijdrage in de kinderopvang, de ander doet dat niet.

Slechts een enkel bedrijf komt de werknemer in al zijn wensen tegemoet. Verzekeringsconcern Achmea bijvoorbeeld biedt zogenaamde keuzepakketten, ook wel Cafetaria-modellen of Cao à la carte genoemd. Het bedrijf laat werknemers via de pc hun arbeidsvoorwaarden samenstellen op maat. Ze mogen benefits met evenveel financiele tegenwaarde inruilen voor andere. Ook zijn ze vrij om uiteenlopende koppelingen te maken. Ze kunnen bonussen inruilen voor een beter inkomen of salaris voor een hoger pensioen. Wie liever contant geld ontvangt, kan bovendien kiezen voor een uitbetaling in contanten. De financiele consequenties van iedere keuze komen direct in beeld.

Voor hoeveel geld werknemers gemiddeld aan employee benefits ontvangen of uitgeven is onbekend, omdat betrouwbaar onderzoek ontbreekt. Naar schatting krijgen gedetacheerden met een salaris van 50.000 euro gemiddeld 1100 euro per maand. Het pakket is bijvoorbeeld opgebouwd uit een bedrag van 600 euro voor de leaseauto, 200 euro voor het pensioen en 50 euro voor het Waogat en 250 euro voor overige benefits. Wie een inkomen heeft van 25.000 euro per jaar krijgt gemiddeld vierhonderd euro in de maand. Of dit bedrag genoeg is hangt af van wat iemand ervoor krijgt.

Een goed pakket moet altijd de keuze bieden uit verschillende aanbiedingen. Deze moeten globaal evenveel waard zijn. Ook moeten ze afgestemd zijn op de wensen van het personeel. In een bedrijf waar veel vrouwen werken zal vraag zijn naar ouderschapsverlof, deeltijdwerk, calamiteitenverlof en ontplooïngsmogelijkheden. In een bedrijf met veel mannelijke twintigers zal de lease-auto een geliefd object zijn. Zij komen echter niet in aanmerking voor een Mercedes, als hun baas in een Opel rijdt. Er zijn ook grenzen in employee-lekkerland.

Tekst: Jessica de Jong.

Copyright © 2017 Jessica de Jong | Alle rechten voorbehouden | Webdesign