Alleen harde regels helpen vrouwen

donderdag 02 juni 2011

Opiniestuk Jessica in Trouw

'Sturing van bovenaf moet het aantal topvrouwen vergroten,' zegt Jessica. De nieuwe wet voor streefcijfers zal niet werken zolang het niet verplicht is.'

De Eerste Kamer heeft gisteren gestemd over de nieuwe wet die bepaalt dat bedrijven 30 procent vrouwen moeten hebben in de raden van bestuur en commissarissen. Verplicht wordt er niets. Bedrijven die hun doelen niet halen, krijgen geen straf opgelegd. Hooguit moeten ze uitleggen waarom het niet is gelukt.

De kans is groot dat het ook met de nieuwe wet weer bij mooie woorden blijft. Eerdere initiatieven, waaronder het Charter Talent naar de Top, hebben aangetoond dat bedrijven nauwelijks gevoelig zijn voor de vrijblijvende aanpak.

Talent naar de Top maakte vorige week de weinig hoopvolle resultaten bekend. Ook daar beloofden bedrijven concrete doelen te stellen en verantwoording af te leggen. Maar vervolgens wil de speciale ‘monitoringscommissie’ van Talent naar de Top niet bekendmaken welke bedrijven gefaald hebben. Dan zouden bedrijven maar afhaken. Onder de bedrijven die het Charter ondertekenden, zaten vooral veel overheden, non-profitorganisaties en kleine adviesbureaus. De grote Nederlandse bedrijven negeren het Charter.

Als er iets blijkt uit het diversiteitsbeleid van de afgelopen tien jaar, is dat alleen sturing van bovenaf het aantal topvrouwen kan vergroten. Bazen moeten er bovenop willen zitten. Het vrouwenvraagstuk leeft echter niet echt in de top van het bedrijfsleven.

Eerder mislukte ook al het - alom bejubelde - Ambassadeursnetwerk,  dat tussen 2003 en 2007 topbazen moest motiveren om zich in te zetten voor de vrouwenzaak. Bij niet een van de deelnemende bedrijven heeft ooit een vrouw aan de top gestaan.

Alleen maatregelen om het aanbod en de zichtbaarheid van vrouwen te vergroten, zijn bewezen effectief. Zoals gericht vragen aan vrouwen om te solliciteren. Of voorkeursbeleid. Of een vacature reserveren voor vrouwen. Topmannen hebben een stok achter de deur nodig.

  • Top! Lilianne Ploumen voert de PvdA-lijst aan volkskrant.nl/a-b38a3d56
  • Goeie actie van Halsema! Drugscriminaliteit zal niet verminderen, maar overlast door drugstoerist mogelijk wel. Burgemeester Halsema: geen wietverkoop meer aan buitenlanders om drugstoerisme te weren volkskrant.nl/a-b08e82bd
  • Om in de stemming te komen voor mijn roman De Hollandse studente heb ik een Italiaanse playlist voor bij het Kerstdiner gemaakt open.spotify.com/playlist/2wgcy…
  • Interessant stuk! Al dat ‘functionele naakt’ in het Nederlandse theater is lang niet zo vrolijk en gelijkwaardig als we dachten volkskrant.nl/a-b822da70
  • Toch Pieter Omtzigt als nieuwe CDA leider?

Copyright © Jessica de Jong | Alle rechten voorbehouden