Leren en werken bij IIE
donderdag 08 februari 2007
Comakership helpt bedrijf verder
Afgestudeerden hebben wel veel kennis opgedaan, maar moeten nog veel bijleren als ze eenmaal bij een bedrijf aan de slag gaan. Voor studenten van het Instituut voor Information Engineering geldt dit niet. Zij doen tijdens hun studie ruimschoots ervaring op in verschillende organisaties en combineren vanaf het begin leren met werken. Ze zijn interessante krachten voor bedrijven door hun directe inzetbaarheid en de producten die ze afleveren.
Van administratieve klusjes tot het halen van koffie en thee: de meeste bedrijven gaan in zee met stagiaires zonder precies te weten wat zij te bieden hebben. In het beste geval werken de leerlingen wat achterstallige klussen weg of zetten eigenhandig een IT-project op. Veel vaker is onduidelijk wat precies de verwachtingen zijn en welke resultaten aan het eind van de stage behaald moeten zijn. De stages duren te kort om echt zoden aan de dijk te zetten, maar vragen wel om intensieve begeleiding van de vaak nog onervaren leerling. Het kan ook héél anders.
Bedrijven met projectopdrachten zijn aan het goede adres bij de opleiding Information Engineering in Almere (IIE). Het instituut telt 750 studenten die worden opgeleid tot creatieve en innovatieve Information Engineers. De studie is niet alleen gericht op het verwerven van kennis, maar ook op het aanleren van praktische en communicatieve vaardigheden. Het instituut werkt nauw samen met het bedrijfsleven. Iedere twintig weken zijn bijna 700 studenten ondergebracht bij 2000 verschillende ondernemingen. Het IIE is een onderdeel van de Hogeschool van Amsterdam.
Comakership
Studenten van het IIC brengen een groot deel van hun studie door in het bedrijfsleven. Dit noemt het IIE het Comakership. Vier jaar lang leren studenten in de praktijk. Ze doen drie dagen in de week projecten in teamverband in bedrijven en volgen twee dagen in de week college. Tijdens de colleges in Almere volgen ze vakken als bedrijfskunde, kennismanagement en communicatie. Ook marketing, kennismanagement en multi media maken deel uit van hun lespakket. Elke projectgroep heeft een begeleider die het proces begeleidt.
Het IIE doet onderzoek naar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ICT-techniek. “Via praktijkgerichte projecten onderzoeken studenten welke behoeften kunnen worden ingevuld met ICT-toepassingen,” zegt projectbegeleider en relatiebeerder Alex van Heeswijk van IIE. “Zo hebben studenten een alarmeringssysteem ingevoerd bij een bedrijf dat systemen levert in de zorg en een ‘smart desk’ bij een bedrijf dat werkt met flexplekken. Ook hebben de studenten vele internettoepassingen ingevoerd op het gebied van e-commerce.”
Werkvloer
Studenten van het IIE kunnen kiezen uit drie afstudeervarianten. Zij kunnen zich ontwikkelen tot zelfstandig ICT ondernemer, branche- en applicatie gerichte Information Engineer of ontwikkelende- en onderzoekende Information Engineer. Van Heeswijk: “Het IIE is opgericht om een praktijkgerichte opleiding aan te bieden in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. Er gebeurd zoveel op ICT gebied. Je kunt de kennis van innovatieve toepassingen alleen up to date houden als je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen op de werkvloer. De enorme praktijkervaring die de studenten hier opdoen is écht uniek.”
De voordelen van deelname aan het Comakership zijn groot voor bedrijven. De studenten van het IIE zijn gewend om een compleet product af te leveren zoals een ontwerp, een applicatie of een advies. Bedrijven kunnen projecten laten uitvoeren waar ze zelf geen tijd of geld voor hebben. Werken met studenten is voordelig en het bedrijf zit na afloop niet aan de student vast. Het is handig om jong personeel in dienst te nemen dat reeds ervaring heeft met producten en in verschillende bedrijven heeft gewerkt.
Drieduizend
Van Heeswijk: “De studenten van het IIE zijn breed inzetbaar. Ze zijn in staat om zelfstandig diverse soorten ICT-gerelateerde projecten uit te voeren die het bedrijf zelf aandraagt. Ze kunnen bijvoorbeeld een kennisstructuur aanleggen en een online boekingssysteem bouwen en implementeren. Een administratie softwarepakket testen of een bedrijfsadvies horen ook tot de mogelijkheden. Tevens maken de studenten promotie-cd roms of een beveiliging op het intranet.”
Het IIE geniet een steeds grotere bekenheid bij het bedrijfsleven. Er hebben sinds de start in 1998 al drieduizend bedrijven meegedaan aan het Comakership. Bedrijven uit alle soorten branches werken samen met het instituut. Studenten gaan aan de slag bij bedrijven in de automatisering, de overheid en het onderwijs. Bedrijven uit het bankwezen, de handel en de maatschappelijke diensten zijn eveneens van de partij. De opleiding Information Engineering van de Hogeschool van Amsterdam is officieel geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse accreditatie organisatie. Het instituut heeft het predikaat “excellent” gekregen voor de samenhang van het programma.
Belangstellenden kunnen zich voor meer informatie wenden tot Alex van Heeswijk. “Het is wel belangrijk dat een bedrijf over ICT-kennis beschikt en goede begeleiding kan bieden. De bedrijven kunnen zelf hun opdracht op de website van het instituut plaatsen. Studenten zullen dan zelfstandig solliciteren voor het project.”
Instituut voor Information Engineering
P.J. Oudweg 25
1314 CH Almere
Telefoon 036-5480777
Fax 036-5480720
E-mail:
Internet: www.iie.hva.nl
door Jessica de Jong