Wonen ĂŠn leren in Heemstate
donderdag 08 februari 2007
Wonen én leren in Heemstate
Projectontwikkelaar Hopman Interheem Groep draagt bij aan uniek concept
Bewoners en basisscholieren zullen straks afwisselend het straatbeeld bepalen aan de westzijde van het Heemkanaal in het grootste welzijnscluster uit Zoetermeer. Overdag spelen de kinderen op het schoolplein onder woongebouw Heemstate en ‘s avonds verblijven de bewoners in de appartementen boven de school. “De gemeente Zoetermeer wist dat bijzondere aandacht nodig is voor het samengaan van school- en woonfuncties. De bouw van de woningen is daarom uitbesteed aan Hopman Interheem Groep. Ons bedrijf legt tevens een tijdelijke school aan die later herontwikkeld wordt tot woningen.”
Wonen in de directe nabijheid van een basisschool: in het toekomstige welzijnscluster van Overheem in Zoetermeer kan hét. Aan de westzijde van het Heemkanaal ‘hangen’ straks 35 appartementen boven een schoolgebouw ondersteund door pilaren. Het complex, Heemstate genaamd, kijkt niet alleen uit op openbaar gebied, maar ook op een sporthal en speelvelden. In het cluster worden nog twee basisscholen en een tijdelijke school gebouwd. Ook komen er een wijk- en buurtaccomodatie, een jongerenruimte en een algemene welzijnsruimte.
Heemstate wordt ontwikkeld door Hopman Interheem Groep uit Gouda. Van appartementen, ééngezinswoningen tot de herbestemming van rijksmonumentengebouwen: deze allround vastgoedontwikkelaar heeft ruime ervaring op het gebied van stedelijke ontwikkelingen en is sterk in het realiseren van multifunctionele gebouwen. “Stedelijke ontwikkeling vraagt om een andere aanpak dan bouwen in een Vinex-wijk,” zegt commercieel directeur Heine van Nieuwenhuijze. “We kijken goed naar de mogelijkheden en laten de omgeving bepalen wat passend is.” Hopman Interheem richt zich eveneens op de realisatie van woningen en zorgvoorzieningen voor mensen die hulpbehoevend zijn.
Woontoren
Heemstate biedt voor elk wat wils. Het complex bestaat uit kleine en grote appartementen in acht verschillende woontypen. Het betreft praktische 2- en 3- kamerappartementen met open keuken. De kleinere woningen bevinden zich op twee woonlagen direct boven de school. De grotere appartementen liggen in een zeven verdiepingen hoge woontoren. De toren biedt uitzicht over het water en groen van het Heemkanaal. Het trappenhuis met liftschacht steekt verticaal door het wooncomplex heen. Aan de voet bevindt zich de entree voor alle appartementen en een fietsenberging.
Ook aan de uitstraling van de appartementen is gedacht. Heemstate is opgetrokken uit terracotta metselwerk met antracietgrijze houten kozijnen. De woningen vormen een geheel met de rest van het welzijnscluster. De gebouwen zijn onderling verbonden door schoolpleinen en speelplaatsen op verspringende niveaus. De met klinkers geplaveide pleinen zijn in terracotta uitgevoerd en hebben net als de gevels en de vloeren zacht oranje tinten. Bomen zorgen voor groene accenten en een natuurlijke ambiance.
Starters
“De gemeente Zoetermeer wist dat bijzondere aandacht nodig is voor het samengaan van school- en woonfuncties,” zegt Van Nieuwenhuijze. “De bouw van de woningen is daarom uitbesteed aan Hopman Interheem Groep. Ons bedrijf legt tevens een tijdelijke school aan die later herontwikkeld wordt tot woningen. Het idee voor de scholen was al schetsmatig uitgewerkt toen wij erbij gevraagd werden. Alleen de woningen waren nog niet ontworpen. Door het toevoegen van de appartementen kan de gemeente extra grondopbrengsten realiseren.”
De 35 appartementen in het Heemstate-complex zijn reeds verkocht. Van Nieuwenhuijze: “Aanvankelijk gingen we ervan uit dat de woningen in trek zouden zijn bij ouderen vanwege de centrale ligging. Maar doordat senioren overdag thuis zijn, bleek deze doelgroep minder geschikt. We hebben ons toen op starters geconcentreerd. En wat blijkt? Het complex is zeer gewild bij jongeren. Er worden weinig woningen aangeboden voor éénpersoonshuishoudens in een voordelige prijsklasse.”
Buffer
In het welzijnscluster te Overheem komt tevens een tijdelijke school. Als de lokalen niet meer nodig zijn, dan worden ze door Hopman Interheem herontwikkeld in twaalf woningen. “Het is een aparte manier om met de ruimte om te gaan,” zegt conceptontwikkelaar Fred van de Wiel van Hopman Interheem Groep. “Deze vorm van bouwen komt weinig voor. Over vijftien jaar wordt de tijdelijke school omgebouwd en blijven nog maar drie scholen over. De tijdelijke school doet nu dienst als buffer. In het nieuwe stadsdeel Overheem wonen veel starters. De verwachting is dat dan ook aanzienlijke gezinsuitbreiding plaastvindt. Over vijftien jaar neemt die tendens weer af.”
Het realiseren van schoolwoningen vraagt om flexibiliteit én vooruitdenken. De lokalen zijn zo opgezet dat over vijftien jaar zowel appartementen als éénsgezinswoningen gebouwd kunnen worden. Van de Wiel: “Het ontwikkelen van schoolwoningen is écht een puzzel: bij de appartementen is geen trapgat nodig en bij de ééngezinswoningen wel. We proberen nu reeds voorzieningen in de vloer aan te brengen om daarop vooruit te lopen. Zo is de geluidswering al aangebracht in de scheidingswanden van de lokalen.”
Visie
De bouw van Heemstate is onlangs van start gegaan. De oplevering vindt plaats in augustus 2006. De oplevering van de tijdelijke school vindt daarna plaats. Van de Wiel: “De samenwerking met de gemeente is goed verlopen. In korte tijd hebben we de contractafspraken gemaakt. Héél bijzonder is de langetermijn visie van de gemeente over de toekomstige woningen in een voormalig schoolgebouw. Wij hebben daar als marktpartij een aardige oplossing voor kunnen bedenken. Tegen de tijd dat de tijdelijke school omgebouwd wordt, zal blijken welke behoeftes er zijn en valt de beslissing over het woningtype.”
door Jessica de Jong