El Hizjra-literatuurprijs
dinsdag 06 februari 2007
Gepubliceerd in Landelijke Allochtonenkrant
Uitreiking El Hizjra-Literatuurprijs
Amsterdam - In aanwezigheid van de Amsterdamse wethouder Kunst en Cultuur Saskia Bruines is afgelopen zaterdag voor de achtste keer de El Hizjra-Literatuurprijs uitgereikt. De manifestatie zet aanstormend talent van Marokkaanse en Arabische afkomst in de schijnwerpers, en betekende eerder voor enkele schrijvers een opstap naar een plaats in de Nederlandse literatuur. In totaal kwamen negen deelnemers, onder wie zes mannen en drie vrouwen in aanmerking voor een eerste prijs. Zij maakten tevens hun debuut in de aan de prijs verbonden bundel Koorddansers.
door: Jessica de Jong
De jury heeft heel wat prijzen weggegeven tijdens de drukbezochte prijsuitreiking van de El Hizjra-Literatuurprijs afgelopen zaterdagmiddag in het Tropenmuseum. Jurylid Abdelkader Benali, wiens schrijverscarrière begon met de toekenning van deze prijs: ‘We zijn in het algemeen goed te spreken over de kwaliteit. Het talent valt op doordat in de tekst één zin of soms zelfs maar één woord staat waarvan je weet: ‘dit is goed, dit is echt.’ Bekroond met een eerste prijs zijn: Maria Farag (18), Siham Moudnib (17), Maria Soaad Bouanani (24), Yassine Salihine, (23), Mimoun Essahraoui (29), Mohammed el Mounsi (33), Ali Albazaz (41), Mowafak Tahir (33) en Ahmed Aberkane (47). De vrouwen schreven in het Nederlands, de meeste mannen in het Arabisch of Tamazigt.
De winnaars zien de prijs vooral als blijk van erkenning. Siham Moudnib uit Schiedam: ‘Ik vind het een eer om een prijs te winnen, dit is nog maar het begin.’ Moudnib werd bekroond voor de inzending van het verhaal ‘De Toneelvoorstelling’. Ook Maria Soaad Bouanani uit Den Bosch is enthousiast: ‘Ik schrijf graag en ik vind het te gek dat deze manifestatie speciaal is georganiseerd voor Marokkanen.’ Over haar verhaal ‘Douar al Asker’, zegt de jury: ‘Ze schrijft op humoristische wijze over vrouwelijkheid met beeldende zinnen zoals ‘een dikke pens in bikini’.
Yassine Salihine uit Roosendaal viel eveneens in de prijzen met zijn gedicht ‘Mijn hart is een oude jazz-plaat’. De jury: ‘Hij schrijft speels en een beetje woordronken. Soms is hij nog iets te mechanisch en is er sprake van teveel show. Niettemin moet hij beslist doorgaan met schrijven.’ Salihine vindt het leuk om een prijs te winnen, maar weet nog niet precies wat hij gaat doen. ‘Ik wil mijn toekomstperspectief zo breed mogelijk houden.’
De eerste prijs bestaat uit een geldbedrag, een oorkonde en publikatie van de bekroonde verhalen in de nieuwe bundel Koorddansers. Om jongere en oudere deelnemers een gelijke kans te geven waren de bijdragen verdeeld in leeftijdsgroepen met elk één prijs voor het beste proza en één voor de beste poezië. In een enkel geval is dit jaar ook een tweede prijs toegekend en een aantal aanmoedigingsprijzen. Deze bijdragen staan ook in de bundel.
In totaal deden er 126 schrijvers mee. Onder de deelnemers bevonden zich scholieren, studenten, werknemers, asielzoekers en enkele gedetineerden. Maar liefst veertig procent was vrouw. De helft van alle auteurs schreef in het Nederlands, de overigen in het Arabisch en het Tamazight. De meeste bijdragen gaan over het leven in twee culturen, ook komen bepaalde verwijzingen naar de Ramadan regelmatig terug, zoals de beschrijving van temperatuurwisselingen, feestdagen en honger.
Wethouder Sakia Bruines over de manifestatie: ‘Het is bedoeld voor iedereen die van taal houdt en die wil laten zien wat hij in huis heeft. Bij een aantal auteurs leidt dit tot beïnvloeding van het Nederlands en het Arabisch waardoor nieuwe woorden ontstaan. Dit is het voordeel van tweetaligheid.’ Op voorstel van jurylid Benali overweegt ze om een reeks exemplaren van de bundel ter beschikking te stellen aan een aantal basisscholen.
Na afloop van de prijsuitreiking was er een vraaggesprek van het publiek met de auteurs. Aansluitend werd een staatsiefoto gemaakt en was er gelegenheid om Koorddansers te kopen en door de auteurs te laten signeren. De jury bestond uit Adnan Ahmed, schrijver en literatuurcriticus, Abdelkader Benali, schrijver, Arie van den Berg, dichter en literatuurcriticus, Mohamed Chacha, dichter, Esther Jansma, dichteres en literatuurcriticus en Abderazak Sbaïti, dichter en directeur van El Hizjra.
door Jessica de Jong