Mens

Flirten is way of life

donderdag 27 april 2006

Gepubliceerd in Wannahaves 

Vanuit je ooghoeken kijk je naar haar.

Een rilling loopt over je rug, net als de vorige keer toen je haar zag. Je peinst over een openingszin, terwijl je wacht. Je kijkt weer, maar ze is nog bezig. Dan ben jij aan de beurt! Je voelt je hartslag versnellen en zet je schrap. Als ze voor je staat, knikken je knieën en weet je niets anders uit te brengen dan: “Twee ons gebraden gehakt en een flesje rode huiswijn alsjeblieft.”

Goed flirten is een kunst. Zo ondervinden circa vijftig bezoekers op een ‘flirt try-out’ in de Kunstkerk in Amsterdam-West. Tijdens een driegangendiner spelen exentrieke acteurs met het verschijnsel flirten. Verleidelijke liedjes en sketches vestigen de aandacht op de magie van het moment. De voorstelling is interactief en daagt de onwennige gasten uit om hun charmes in de strijd te werpen. De bijeenkomst is een initiatief van flirtexpert Drazen Lisak. Hij geeft sinds twee jaar flirttrainingen aan particulieren en bedrijven. Zijn missie is om van Nederland een flirtland te maken.

“Toen ik in Nederland kwam, viel me op dat flirten hier nauwelijks voorkomt,” zegt Lisak. “Complimentjes uitdelen en anderen een goed gevoel geven, is minder gebruikelijk dan in  Zuid-Europese landen. Op straat lopen mannen vaak langs vrouwen zonder hen een blik waardig te gunnen. Wie romantiek zoekt is haast gedwongen naar het Zuiden af te reizen. Zonde, want het talent voor een goede charmeur is wel aanwezig. Nederlanders zijn knap en kunnen door hun nuchtere houding, ‘gek’ doen zonder door te schieten.”

Gezonde dynamiek

Flirten is vluchtig verliefd doen voor de lol. De flirter is herkenbaar aan een stralende blik, zijn lach en ondeugende grapjes. “Seksuele bijbedoelingen hoeven niet per se een rol te spelen, maar het sprankelende contact geeft wel een gezonde dynamiek. Een goede flirter staat ontspannen in het leven en geniet van de omgang met anderen. Hij stapt belangeloos een situatie in en overtreft zichzelf doordat hij niet dwangmatig hoeft te slagen. Met andere woorden: geduld is het beste wapen van de jager.”

Nederlanders flirten niet graag. Lisak: “Ze voelen zich opgelaten of zien het nut niet. Als ze een poging wagen, zijn ze meestal te direct of te weinig subtiel. Vanuit de Calvinistische traditie staan waarden als betrouwbaarheid en nuchterheid voorop. Vermoedelijk is de angst een slecht figuur te slaan daardoor groot. Mannen vrezen botte reacties en vinden het verwarrend dat veel vrouwen hen evenaren in kleding en gedrag. In Europa zijn ze samen met de Scandinaviërs het minst geneigd de andere sekse te bekoren. Zelfs Engelsen en Duitsers presteren beter.”

Zelfvertrouwen

Tijd dus voor verandering. Flirtlessen zijn erop gericht om inzicht te geven in het eigen flirtgedrag. De gemengde trainingen, waar de heren nog vaak in de minderheid zijn,
reiken handvaten aan voor verbetering van de eigen charmes. Experimenteren met diverse flirtstijlen kan verhelderend werken. De één gooit graag zijn brede schouders in de strijd op het strand. De ander gebruikt liever zijn humor in de kroeg. Lisak: “Deelnemers dienen hun eigen stijl te ontwikkelen. Oefening is nodig om goed te leren flirten. In een tijd dat Nederland een paar miljoen vrijgezellen telt, is dat best belangrijk.”

Stel je hebt een leuke meid in een winkel op het oog. Hoe zou Lisak het aanpakken om met haar een afspraakje te regelen?  “Kies het juiste moment om haar aan te spreken. Wellicht vind je het prettig om te wachten tot de winkel leeg is. Maak tijdens het afrekenen een complimentje over bijvoorbeeld haar kleding. Als ze goed reageert kan je vragen of ze zin heeft om iets te drinken.”

Een toverformule voor succes bestaat niet, waarschuwt de Kroaat. “Ik ben geen voorstander van trucs, omdat ze geen garantie bieden,” zegt hij. “Veel belangrijker is het aanleren van een positief zelfbeeld. Zelfvertrouwen vormt de basis van een goede flirt. Als iemand zich zeker voelt, maakt hij meer kans. Een blauwtje lopen is soms onvermijdelijk, maar leg de oorzaak niet bij jezelf. Vaak komt een afwijzing voort uit een andere reden dan je denkt. Blijf niet te lang in de put zitten, maar wees trots op jezelf en ga vrolijk verder. Nee heb je, ja kan je altijd krijgen.”

10 versiertips

1)Respecteer zelfstandige vrouwen, maar waardeer tegelijk hun vrouwelijkheid.
2)Laat een vrouw aan het woord, zodat ze zich bijzonder voelt.  
3)Geef alleen complimenten als je het meent!
4)Wees geduldig als je een relatie wil, maar voorkom vriendschap.
5)Stel je sneller erotisch op als je uit bent op seks. 
6)Denk niet te lang na over een openingszin, zolang het geen onzin is.
7)Laat een vrouw voorgaan en houdt de deur voor haar open.
8)Verschijn altijd goed gekleed op een afspraak.
9) Ga pas naast een vrouw zitten als ze op haar gemak is.
10) Schakel tijdig over van de macho naar het watje in jezelf, en andersom.

 Drazen Lisak geeft flirtlessen door het hele land. In samenwerking met diverse acteurs en trainers verzorgt hij workshops op wisselende locaties. Mensen die hun versierkunsten willen oefenen en aansluitend op stap willen gaan, kunnen terecht in de flirtklas (50,- euro pp). Wie in een ongedwongen sfeer mensen wil ontmoeten, is welkom op het flirtdiner (40,- euro pp). Verder organsieert Lisak vrijgezellen- en bedrijfsfeesten. Alle trainingen worden doorlopend georganiseerd en verzorgd op aanvraag. Voor meer informatie bel: 020- 4700877/0652382477 of kijk op: www.flirtmanagement.com.

Door Jessica de Jong

  • Jessica de Jong
    Caro ⁦@robertosaviano⁩ fumettone fortissimo! La tua solitudine, disperazione, rabbia, dolore, angoscia e il male di blaming the victim: la tua storia drammatica e intensa mi ha emozionata - riconoscibile anche per chi non vive in esilio. Complimenti per te e Asaf da Olanda.
  • Ook bij eerdere rechtszaken rond straatintimidatie floot het gerechtshof lagere rechters terug die een verdachte hadden veroordeeld. Nu met voormalig vk recensent Arjan Peters lijkt het een conservatief patroon te worden.
  • Verrassend een interview in @Bazarow_com , het magazine voor schrijvers en boeken, waarin ik vertel over mijn interesse in de maffia, de valkuil van blaming the victim en de slappe houding van vrouwen in de politiek. Plus: een kans om mijn boek te winnen magazine.bazarow.com/bazarow-magazi…
  • Jessica de Jong
    Net het nieuwe boek Sono ancora vivo (Ik leef nog) gekocht van @robertosaviano Hierin vertelt hij hoe het is om al 15 jaar met permanente beveiliging te leven en over de offers die hij maakt. Ook de nieuwe generatie misdaadjournalisten in Nederland zal dit pad gaan bewandelen.
  • Nederlanders snappen het nog niet maar in het buitenland weten ze waarom de Kalashnikov voortaan naast de Hollandse tulpen hoort. spiegel.de/panorama/justi…

Copyright © Jessica de Jong | Alle rechten voorbehouden