Skip to main content

Mens

Immigranten onder loep

dinsdag 06 februari 2007

Gepubliceerd in Landelijke Allochtonenkrant 

Immigrant onder de loep

Van verhalen van de eerste nieuwkomers in Nederland tot de belevenissen van jonge Ghanese vrouwen, vluchtelingen en Bijlmerbewoners. Imagine Identity and Culture is de eerste culturele instelling in Nederland die de identiteit en cultuur van migranten  belicht vanuit hun eigen perspectief.

Imagine IC ligt aan het Bijlmerplein, op de kop van het winkelcentrum Amsterdamse Poort. Kern van Imagion IC zijn de projecten waarbij migranten vertellen over hun geschiedenis en cultuur. Van hun verhalen maken kunstenaars en wetenschappers tentoonstellingen, audiovisuele programma’s en digitale producties. Bij de projecten zijn bewoners van Amsterdam Zuidoost en mensen uit de rest van Nederland betrokken. Dit zijn eerste generatie migranten en jongeren van diverse culturele achtergrond.
Culturele diversiteit is vanzelfsprekend in Nederland. Inlevingsvermogen is onontbeerlijk om met elkaar samen te leven. Imagion Ic wil daarom kennis verspreiden over de achtergrond van andere culturen voor de vorming van onze identiteit. Beeld staat daarbij centraal. Vooral voor jongeren is beeld een aantrekkelijk communicatiemiddel.
Hart Beat Control
De lopende tentoonstelling staat in het teken van asielzoekers. Op een groot filmdoek zijn beelden te zien van migranten- en vluchtelingen, gemaakt door fotograaf Ad van Denderen. De fotograaf reisde diverse jaren mee met vluchtelingen en legde hun harde bestaan vast in indringende beelden. Filmmaakster Marjoleine Boonstra legde daarnaast getuigenissen vast van vluchtelingen in diverse documentaires. Zij vertellen hoe zij huis en haard moesten verlaten. De interviews worden afgewisseld met beelden waarop onder meer te zien is hoe vrachtwagens onderzocht worden op vluchtelingen op de zogenaamde ‘Hart Beat Control.”  
Eerdere tentoonstellingen belichtten andere aspecten uit het immigrantenleven. De projecten zijn nog steeds te bezichtigen via de website van het instituut. De digitale beeldproductie Gebedshuizen in Amsterdam bijvoorbeeld biedt een virtuele wandeling langs gebedshuizen in Amsterdam door de eeuwen heen. De bezoeker kan op een plattegrond zien welke tempels, kerken en moskeën de hoofdstad telt. Ook is per religie korte, bondige informatie beschikbaar over de gebruiken van elk geloof. De tentoonstelling Grunder breekt op, toont voormalige bewoners en daklozen in de vrijgekomen woningen van deze -inmiddels afgebroken- flat. Zij vertellen hoe ze de flat leefbaar proberen te houden.
In de huid
Naast de lopende tentoonstelling organiseert het instituut ook activiteiten en workshops. Samen met kunstenares Lino Hellings lanceerde Imagion IC in mei een speciale wandeling door de buurt voor het publiek van de Arenaboulevard en het winkelcentrum Amsterdamse Poort. Belangstellenden kunnen zich opgeven voor een wandeling van een uur, waarbij zij  in de huid kruipen van een lunchende kantoormedewerker, een blutte scholier, een winkelende moeder of een ontevreden hangoudere. Via een koptelefoon volgen ze de gedachten van hun fictieve personage. Ze krijgen instructies een bepaalde route te lopen en kleine handelingen te verrichten. In juni opent de bijbehorende tentoonstelling rondom de wandeling met reacties van deelnemers en omstanders.
Imagion Identity and Culture
Bijlmerplein 1006-1008
1102 ML Amsterdam
Tel: 020-489 48 66
www.imagineIC.nl

door Jessica de Jong