Skip to main content

Mens

In de ban van de zeven bergen

donderdag 27 april 2006

Gepubliceerd in Wannahaves

De gure kou verstijft je hele lichaam. Je ziet geen hand voor ogen. Je wankelt voorovergebogen tegen de loeiharde wind in. In een sneeuwstorm op een bergtop staan is geen pretje. Toch riskeren jaarlijks vele bergbeklimmers van over de hele wereld hun leven om tenminste een keer in hun leven op het hoogste punt te staan van elk continent. De voltooing van deze zogeheten '7 Summits' drijft velen tot het uiterste. Reisorganisator en klimfanaat Harry Kikstra gaf er zelfs zijn baan voor op.

Het is al laat als enkele bergbeklimmers op de top van de Aconcagua in het Andesgebergte aan de afdaling beginnen. Terwijl de mannen één voor één naar beneden wandelen, steekt een gure wind op. Het is koud en de meeste klimmers zijn allang terug in het basiskamp. Het gezelschap is inmiddels enkele honderden meters van de top verwijderd als uit het niets een schim opdoemt. Het blijkt te gaan om een Japanner die nog naar boven wil.

“De man stond volkomen verdwaasd voor zich uit te staren,” vertelt reisorganisator Harry Kikstra die als gids mee was tijdens de beklimming. Kikstra is een fervent bergbeklimmer die na zijn studie bedrijfskunde in de internetbranche werkte, maar inmiddels van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt. “De Japanner wist niet meer waar zijn kamp was. Hij stond al een half uur stil. We moesten hem water geven en overhalen om mee terug te gaan. Als hij omhoog was gegaan was hij zeker omgekomen.”

Zeven hoogste bergtoppen

De ontmoeting met de verdwaalde Japanner vond plaats op een van de 7 summits. Dit zijn de hoogste bergtopppen van elk van de zeven continenten. In navolging van grondlegger Dick Bass, een Amerikaanse zakenman, willen vele fanatieke bergbeklimmers eens in hun leven alle zeven toppen beklimmen. De Afrikaanse Kilimanjaro, de Noord-Amerikaanse Denali, de Europese Elbrus, de Aziatische Everest, de Zuid-Amerikaanse Aconcagua, de Carstensz Pyramid uit Oceanie en de Vinson op Antartica spreken tot hun verbeelding. De bergen worden zowel door beginners als gevorderden bezocht. Inmiddels hebben 113 mensen onder wie elf vrouwen alle zeven toppen beklommen. Slechts twee Nederlanders kwamen zo ver: Ronald Naar en Frits Vrijlandt.

De eerste bergtop die Kikstra ooit beklom, was de Mont Blanc. Hij nam de stap in 1997 na afloop van zijn eerste klimcursus in Frankrijk, die halverwege werd afgelast wegens slecht weer. “Ik was tot dan toe vaak op actieve vakanties geweest en had wel eens in de bergen gewandeld, maar dit was de eerste keer dat ik in aanraking kwam met de technische kant van de bergsport. Tijdens de lessen leerden de deelnemers omgaan met touwtechnieken, ijsklimmen en rotsklimmen. Ook zijn we uitgebreid geinformeerd over de moeilijkste passages op de Mont Blanc.”

De bestijging van de hoogste berg in de Alpen smaakte naar meer. De bergklimmer uit Nederland besloot zijn geluk ook eens wat verder van huis te beproeven. Net als velen raakte hij in de ban van de 7 summits. Kikstra: “Mijn liefde voor de 7 summits is niet in een woord samen te vatten. Eigenlijk spelen allerlei factoren een rol. De combinatie van avontuur, fysieke inspanning en  reizen trekt me enorm aan. De bergen liggen verspreid over de wereld en zijn elk uniek. Ze verschillen in moeilijkheidsgraad, hoogte en klimaat. Sommigen zijn bedekt met sneeuw, anderen niet. Wat me verder enorm aanspreekt in klimmen is dat het wedstrijdelement ontbreekt. Een directe tegenstander ontbreekt, je vecht tegen jezelf en moet duidelijke doelen stellen.”

Kikstra heeft inmiddels vijf summits op zijn naam staan. Na de Mont Blanc beklom hij elk jaar een andere bergtop. Dit zijn de Kilimanjaro, de Elbrus, de Denali, de Aconcagua en Carstensz Pyramid. Op zijn verlanglijstje staan nog twee bijzondere toppen: de Mount Vinson en de Mount Everest. “Deze twee reuzen zijn zo moeilijk bereikbaar dat een expeditie voor velen onbetaalbaar is. Zonder sponsoring lukt het niet om ze te beklimmen. Ik ben daarom naarstig op zoek naar financiers. Zonder hulp kan ik de expedities niet volbrengen omdat ze vele duizenden euro’s kosten. Bedrijven die nog interesse hebben in een mooie fotoreportage op de Zuidpool of in de Himalaya kunnen zich bij mij melden.”

Wie denkt de 7 summits wel eventjes in korte tijd in zijn zak te hebben, vergist zich. Bergbeklimmers moeten rekening houden met een jarenlange inzet. “De voltooiing van deze verbazingwekkende prestatie vraagt veel van een klimmer,” vertelt de reisorganisator. “Hij moet naar alle uithoeken van de wereld reizen en gigantische bergen beklimmen zoals de Everest en de Denali. Het trotseren van levensbedreigende situaties, extreme weersomstandigheden en zware tochten voor langere periodes gedurende vele jaren eisen hun tol, maar je krijgt er ook ontzettend veel voor terug.”

Keerpunt

Niet iedereen gaat zo ver als Kikstra. De voormalige bedrijfskundestudent uit Groningen werkte enkele jaren als consultant in de internetbranche, maar kon zijn draai niet vinden. Tijdens een sabbatical merkte hij dat hij liever iets wilde met verre reizen en outdooractiviteiten. Toen het Amerikaanse internetbedrijf waar hij vervolgens een zeer goed betaalde baan kreeg aangeboden failliet ging, kwam voor hem het keerpunt. Hij stapte uit het bedrijfsleven om zich volledig aan het klimmen te wijden. Hij nam al zijn spaarcenten op en richtte in 2001 zijn eigen reisbureau op. Kikstra is de enige ter wereld die online uitsluitend trips en expedities naar de 7 summits verkoopt.

 “De afgelopen jaren ben ik vooral bezig geweest met het opbouwen van contacten,” vertelt de Amsterdammer. “Daarnaast heb ik de site opgebouwd en een url gekocht van 7 summits.com." Kikstra heeft zijn website aangemeld bij alle zoekmachines. "In het begin hadden alleen Amerikanen belangstelling, omdat zij gewend zijn aan het kopen van diensten op internet. Inmiddels is mijn website bekend bij klimmers over de hele wereld. De trips zijn volledig verzorgd en meestal op maat gemaakt. Bij een trip naar de Kilimanjaro is het bijvoorbeeld mogelijk om een safari of strandvakantie aan de expeditie vast te plakken. Mensen moeten wel zelf hun vliegticket  aanschaffen.”

Naast het organiseren van trips gaat Kikstra regelmatig mee als reisleider. Zijn eerstvolgdende expeditie is naar de top van de Aconcagua in Zuid-Amerika. De beklimming gaat half december van start en eindigt met oudjaar op de top. Tijdens de groepsreis gaan negen mensen mee, twee gidsen en zeven klanten. Voor mensen die liever alleen klimmen, laat Kikstra zich inhuren als privé-gids. Kikstra is geen erkende berggids, maar door zijn grote praktijkervaring en vele lessen van lokale gidsen beschouwt hij zich kundig genoeg.

Het visuele aspect van de bergen leent zich uitstekend voor de televisie. Kikstra probeert daarom al enige tijd door hem ontwikkelde tv-concepten te verkopen aan producenten en televisiezenders. Hij is op dit moment samen met Joost Cohensius, die al eerder tv-producties over bergbeklimmen maakte, in gesprek met sponsors voor een nieuw Mount Everest-concept. Dit programma zal volgend jaar multimediaal van start gaan. Een eerder contact met Reinoud Oerlemans leverde hem uiteindelijk geen programma, maar wel een doorlopende klus op bij Yorin. Hij werkt deze winter voor de tweede keer mee als logistiek leider van de Planet-Race. De afleveringen van deze mondiale afvalrace worden sinds 11 november elke dinsdagavond bij Yorin uitgezonden.

 “De top is halverwege, je bent pas klaar als je weer beneden bent”

Outdooractiviteiten vragen veel van beoefenaars. Enige voorkennis kan daarom geen kwaad. Kikstra:“Bergklimmen is een intensieve sport. Een beoefenaar heeft niet alleen een goede conditie nodig, maar ook veel spierkracht en kennis van de klimtechniek. In de bergsport wordt onderscheidt gemaakt tussen ijsklimmen en rotsklimmen. Beide vragen om een andere techniek. Voor het betreden van ijsvlaktes zijn verschillende gereedschappen nodig zoals stijgijzers, pickels en ijsbijlen. Tijdens de beklimming van een rots maken de bergbeklimmers vooral gebruik van touwen en klimschoenen. Onderweg is warme winddichte kleding  onontbeerlijk. Een goede uitrusting zorgt ervoor dat de bergklimmer greep krijgt op zijn omgeving en voorkomt uitglijders.”

Risico is onlosmakelijk verbonden met bergklimmen. Het is voor veel beoefenaars één van de drijfveren om deze indrukwekkende sport te beoefenen. Kikstra: “Het geeft een enorme kick om tijdens het bestijgen van de top het uiterste van jezelf te vragen en het noodlot te tarten. Op een bergrichel balanceren is nu eenmaal andere koek dan wandelen in het park. Maar veel meer nog dan het zoeken naar spanning en sensatie, draait klimmen om het achterlaten van relatieve beslommeringen zoals een hypotheek, files en een baan. Op groote hoogte het gevecht aangaan met de elementen activeert alle zintuigen en geeft het gevoel dat je intens leeft in het moment.”

Een goede klimmer verliest zich niet in zijn overwinningsroes. Hij stelt zijn plan bij als zijn intuitie hem dat ingeeft. Ook als dat betekent dat hij geen topprestatie kan neerzetten. Toen de bekende bergbeklimmer Goran Kropp vanuit Zweden naar het Himalaya gebergte fietste en vervolgens alleen de Mount Everest beklom kwam hij zichzelf tegen. Kikstra: “Niet ver van de top voelde hij zich opeens onwel en maakte rechtsomkeert. Enkele dagen later haalde hij alsnog zijn doel. Diezelfde week stierven tientallen mensen omdat ze vlakbij de top overvallen werden door een hevige sneeuwstorm. Teveel mensen vergeten dat de top halverwege is, je bent pas klaar als je weer veilig beneden bent.”

De zeven toppers op een rij:

De Afrikaanse Kilimanjaro is 5895 meter hoog en ligt in Tanzania. De berg is een oude vulkaan die oprijst uit het laagland. De bergtop is bedekt met eeuwenoude gletsjers, wat bijzonder is zo vlakbij de evenaar. De ijslaag zal naar verwachting binnen enkele decennia smelten door klimaatveranderingen. De Kilimanjaro is relatief makkelijk begaanbaar. De eerste bergbeklimmer die de top haalde was Hans Meyer in 1889. Tijdens de expeditie zijn lokale gidsen verplicht. Tijdsduur: circa een week. Klimseizoen: hele jaar door. Overnachting: in tenten of berghutten. Geschiktheid: beginners en gevorderden. Prijs: vanaf 850,- euro, exclusief vlucht. Het is mogelijk om de expeditie te verlengen met een safari vanaf 100,- euro per dag.

De Noord-Amerikaanse Denali is 6194 meter hoog en ligt in Alaska. De berg wordt wel de koudste berg op aarde genoemd, omdat hij zich vlakbij de poolcirkel bevindt. Aan de voet van de berg strekt zich een groot natuurpark uit waar beren en elanden leven. De Indiaanse naam Denali staat al lange tijd ter discussie. Klimmers willen de oorspronkelijke naam in ere houden, terwijl Amerikanen de berg liever McKinley noemen. De eerste bergbeklimmer die de top haalde was Harry Karstens in 1913. Tijdsduur: twee tot drie weken. Klimseizoen: mei tot en met juli. Overnachting: in tenten. Geschiktheid: voor gevorderden met ervaring in touwtechnieken. Prijs: vanaf 3500,- exclusief gereedschap en vlucht.

De Europese Elbrus is 5642 meter hoog en ligt in Rusland. De oude vulkaan is het hoogste punt van de Kaukasus en ligt tussen de Zwarte en de Kaspische Zee. Tot halverwege de jaren tachtig was het niet mogelijk om de berg te beklimmen vanwege de politieke sitiuatie. Tegenwoordig is de toegang geen probleem meer. De berg is niet steil en redelijk makkelijk begaanbaar met stijgijzers en stokken. De eerste bergbeklimmer die de top haalde was F. Crauford Grove in 1874. Tijdsduur: tien dagen. Klimseizoen: mei tot en met september. Overnachting: in hutten.Geschiktheid: beginners met ervaring op gletsjers. Prijs: vanaf 800,- euro, exclusief vlucht.

De Aziatische Mount Everest is 8850 meter hoog en ligt op de grens van Nepal en Tibet. De Everest is de hoogste berg ter wereld en maakt deel uit van het Himalayagebergte. De expeditie naar de top is voor velen hét hoogtepunt uit hun leven. Onderweg moet de klimmer  wennen aan de hoogte en draagt meestal een zuurstofmasker. De eerste bergbeklimmer die de top haalde was Edmund Hillary in 1953. Tijdsduur: twee maanden. Klimseizoen: april, mei, september en oktober. Overnachting: in tenten. Geschiktheid: uitsluitend vergevorderden. Prijs: tussen de 10.000 en 70.000 euro,-.

De Zuid-Amerikaanse Aconcagua is 6962 meter hoog en ligt in Argentinie. Het is de hoogste berg buiten Azie en de opeen na hoogste berg van de 7 summits. Voor de beklimming van de Aconcagua zijn geen stijgijzers nodig. De eerste bergbeklimmer die de top haalde was Matthias Zurbriggen in 1897. Tijdsduur: twee tot drie weken. Klimseizoen: november tot en met maart. Overnachting: in tenten. Geschiktheid: beginners en gevorderden. Prijs: vanaf 1700,- euro, exclusief vlucht.
 
De Carstensz Pyramid uit Oceanie is 4884 meter hoog en ligt in Papoea Nieuw Guinea. De rots ligt in een jungle met inheemse stammen en strijdt om zijn 7 summit titel met de veel lager gelegen Kosciuszko in Australie. Volgens de Australiers valt de Carstensz Pyramid buiten het continent dat in hun ogen stopt bij de landsgrens. Fanatiekelingen beklimmen daarom beiden toppen. Carstensz Pyramid is vernoemd naar een Nederlander die als eerste de besneeuwde bergtop zag tijdens een handelsreis in de zeventiende eeuw. De eerste bergbeklimmer die de top haalde was Heinrich Harrer in 1962. Tijdsduur: tien dagen. Klimseizoen: het gehele jaar door. Overnachting: in tenten. Prijs: tussen de 4000,- en 10.000,- euro, exclusief vlucht.

De Mount Vinson is 4897 meter hoog en ligt in Antarctica op de Zuidpool. De in het niemandsland gelegen bergtop is volledig bedekt met een dikke laag sneeuw en ijs. Flora en fauna ontbreken. Een bijzonderheid is dat de zon nooit ondergaat en dat het er tijdens het klimseizoen 24 uur per dag licht is. De berg is zeer moeilijk bereikbaar; klimmers landen per vliegtuig op het ijs. De eerste bergbeklimmer die de top haalde was: Barry Corbet in 1966. Tijdsduur: één tot twee weken. Klimseizoen: november tot en met januari. Overnachting: in tenten. Geschiktheid: beginners en gevorderden. Prijs: tussen de 20.000 en 25.000 euro,-

10  klimtips

1)Voorkom hoogteziekte. Ga niet te snel omhoog, maar wen eerst aan de omgeving.
2)Neem goed gereedschap mee. Ga niet op stap met versleten touwen of verroestte stijgijzers.
3)Laat duurbetaalde zekeringen liever achter als je weg omhoog doodloopt. Het lijkt zonde, maar is veel veiliger.
4)Leer de juiste klimtechniek aan door een ervaren gids in te huren en volg cursussen.
5)Ga alleen op pad met betrouwbare teamgenoten: bekenden of ervaren klimmers.
6)Begin laag, ga niet meteen de Mount Everest op.
7)Blijf in conditie. Bij ziekte moet de afdaling snel ingezet kunnen worden.
8)Bedenk vooraf wat de risico’s zijn en welke gevolgen een tegenslag heeft.
9)Let goed op de weersomstandigheden. Stel de plannen op tijd bij.
10)Drink regelmatig voldoende water.

Bergbeklimmers die op zoek zijn naar informatie over de 7 summits kunnen terecht op zijn website www.7summits.com. Op de Engelstalige site kun je je aanmelden voor expedities, fotoverkoop of informatie opvragen over de zeven bergtoppen. Ook is het mogelijk om foto’s te versturen als e-cards en fragmenten te lezen uit reisverslagen. Mensen die erin slagen om de 7 summits in zijn geheel te beklimmen, kunnen zich aanmelden voor een eervolle vermelding met foto op de website. Kikstra houdt samen met een Duitse statisticus alle gegevens over het aantal beklimmingen bij. Verder kunnen bezoekers onderling  berichten uitwisselen of terecht bij de sectie met veel gestelde vragen. Een uitgebreide literatuur- en videolijst maakt de site compleet.

Prijzen & informatie:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.7summits.com

Door Jessica de Jong

oktober 2003

NB: Harry heeft inmiddels alle 7 summits beklommen. Hij is een van de weinige Nederlanders die hierin is geslaagd.