Skip to main content

Ondernemersschap

Bewoners boos over Zuidas

vrijdag 09 februari 2007

Gepubliceerd in Info Regio 

Bewoners krijgen nachtmerrie van Zuidas

Bewoners uit Buitenveldert vrezen dat de leefbaarheid van hun ‘tuinstad’ achteruit gaat met de komst van de Zuidas. Onlangs kwamen ze massaal in actie tegen het ontwerpbestemmingsplan van het nieuwe kantorencomplex Mahler 4.

Mahler 4 zal verrijzen aan de gelijknamige Mahlerlaan vlakbij het nieuwe hoofdkantoor van ABN AMRO. Het kantorencomplex bestaat uit vijf bouwblokken en een vrijstaande toren. Elk van de zes blokken heeft ruimte voor onder meer winkels, woningen en kantoren. De totale kosten van het project bedragen 1,5 miljard gulden. De start van de bouw is gepland in het najaar van 2001 en de oplevering in 2008. Mahler 4 zorgt volgens de makers voor een optimale vermenging van wonen en werken zodat een levendige, stedelijke sfeer zal ontstaan. Een opvatting die veel inwoners van Buitenveldert niet delen. Maar liefst drieduizend mensen zetten onlangs hun handtekening op een petitie van de Stichting Tuinstad Buitenveldert en het Wijkopbouworgaan Buitenveldert tegen het nieuwe kantorencomplex. Beide instellingen verzetten zich al jaren tegen de miljoenen vierkante meters geplande kantoorruimte langs de Zuidas. Nu Mahler 4 in zicht komt trekken ze aan de bel. De gemeente wil vooralsnog geen  commentaar geven. De openbare hoorzitting van de raadscommissie vindt naar verwachting plaats in februari 2001. Bewoners en andere betrokkenen krijgen hierover bericht. De vaststelling van het bestemmingsplan is gepland in maart 2001.

“Mahler 4 is het begin van het einde van Buitenveldert”, zegt woordvoerder Thorolf Ritter van de Stichting Tuinstad Buitenveldert. “Het nieuwbouwcomplex is één van de eerste schakels in een gigantische kantoorketen langs de Zuidas. Een ontwikkeling die dramatische gevolgen zal hebben voor het leefklimaat in onze wijk. De buurt zal veranderen in een  kantorenpark waar nauwelijks ruimte is voor groenvoorzieningen, sport en recreatiemogelijkheden. Ook de woonwerk-verhouding is er volstrekt uit balans met zeker 160.000 vierkante meter voor bedrijfsruimte en slechts 30.000 vierkante meter voor woningen. Ruim zestigduizend mensen komen straks extra in onze buurt werken, terwijl er maar een paar duizend nieuwe inwoners bijkomen. Tegen deze angstdroom verzet onze achterban zich. In het uiterste geval dwingen we keiharde afspraken af over de randvoorwaarden. De gebouwen mogen bijvoorbeeld niet te hoog zijn, de windhinder moet beperkt blijven, de sociale veiligheid moet gewaarborgd worden en de bestaande infrastructuur moet verbeterd worden.”

De gemeente heeft de protestactie vooral aan zichzelf te danken, meent Ritter. “Een paar jaar geleden kwam er een akkoord tot stand met wethouder Duco Stadig over de bouw van een tweede toren bij ABN AMRO op voorwaarde dat er een gunstiger parkeersysteem ingevoerd zou worden in Buitenveldert,” vertelt hij. “Door een fusie tussen de stadsdelen Zuid en Rivierenbuurt is die regeling er nooit gekomen. Een vertrouwensbreuk tussen de bewoners en de verantwoordelijke bewindslieden was daarvan het gevolg. De Stichting Tuinstad Buitenveldert en het Wijkopbouworgaan Buitenveldert zijn daarop uit het overleg gestapt en naar de rechter gegaan. Eind vorig jaar liet Stadig ons opnieuw in de kou staan toen hij een afspraak afzei om te praten over Mahler 4 uit ergernis over de klagende bewoners. We zijn pas weer bereid om rond de tafel te gaan zitten als er een nieuwe uitnodiging ligt en als het beloofde parkeersysteem en de lagere parkeertarieven alsnog worden ingevoerd.”

Het buurtprotest in Buitenveldert staat niet op zichzelf. Ook het Bewonersplatform Zuidas plaatst kanttekeningen bij het ontwerpbestemmingsplan. De belangenorganisatie is van mening dat de procedure moet worden gestaakt totdat de partiële herziening van het streekplan van de Zuidas is afgerond. Pas daarna is een verdere ontwikkeling van Mahler 4 verantwoord. Het Bewonersplatform bepleit daarbij een woonwerkverdeling van vijftig procent woningen en vijftig procent kantoren. Voorzitter Lieneke Meurs van het Bewonersplatform Zuidas: “Grootschalige kantoorontwikkeling heeft vervelende neveneffecten voor de leefbaarheid. Onze organisatie is echter niet zonder meer tegen de Zuidas. De plannen worden toch wel uitgevoerd. Onze strategie is daarom om de ontwikkeling van Mahler 4 op onderdelen te beïnvloeden. Zo’n actie als in Buitenveldert leidt waarschijnlijk niet eens tot een vertraging. De molen draait gewoon door.”

door Jessica de Jong