Ondernemersschap

Filmgilde in Amsterdam-Noord

vrijdag 09 februari 2007

Gepubliceerd in Info Regio 

Filmgilde klit samen in Noord

Hippe filmondernemers ontdekken massaal de geneugden van Amsterdam Noord. Het rustige stadsdeel is de ideale plek voor huisvesting en mooie filmbeelden. “Het is niet de bedoeling dat de hele filmindustrie hier naartoe komt, het succes moet niet de rust verstoren.”

Amsterdam Noord is het nieuwe toevluchtsoord voor de Nederlandse filmindustrie. Al meer dan vijf ondernemers hebben zich min of meer toevallig gevestigd aan de Noordelijke IJoever. Ze zitten vlakbij elkaar in een zone ten Oosten van de IJtunnel. Hun ligging trekt meer branchegenoten aan. Ook het Amsterdam Filmmuseum onderzoekt of het op termijn de overstap waagt. In de toekomst zullen naar verwachting nog meer filmbedrijven hun geluk beproeven in Noord.

Uiteenlopende filmbedrijven uit Hilversum hebben zich gevestigd in Noord. A-Film is een distributiebedrijf aan de Meeuwenlaan. Studio Nieuw Noord aan de Asterweg levert personeel, apparatuur en een reclamestudio. Filmdistributeur Universal Pictures zit met distributeur Independance en televisieproducent Beeldbrigade aan het Hagedoornplein. Producent en uitgever van dvd’s, Nait Media Ventures zit aan de Nieuwendammerdijk. Aan de Johan Hasseltweg en de Grasweg zijn het opleidingsinstituut SAE en de Schrammstudio’s te vinden, waar Idols is opgenomen.

De aantrekkingkracht van Amsterdam Noord is groot. Filmbedrijven zien het stadsdeel als een inspirerende en eigenzinnig wijk, die potentie heeft om dé nieuwe mediahoek van Amsterdam te worden. “Noord heeft mooie locaties voor buitenopnames,” zegt Directeur Robert Koumans van Nait Media Ventures. “Er is hier ruimte, rust en water. Bedrijven kunnen gratis parkeren en relatief goedkope huisvesting vinden. Noord is goed bereikbaar. De filmbedrijven zitten dichtbij elkaar wat de samenwerking bevordert.”

Stadsdeel Noord juicht de komst van de filmbedrijven toe. “Deze fascinerende trend brengt werkgelegenheid mee,” zegt woordvoerder Leo Bontje. “In het kielzog van de filmbedrijven komen horecaondernemers mee die voor banen zorgen. De diversiteit van de economische structuur van het stadsdeel neemt hierdoor toe. Het is belangrijk om niet afhankelijk te zijn van één branche. Naar verwachting zullen er meer filmbedrijven komen in de toekomst. We zijn in gesprek met diverse culturele clubs waaronder het Filmmuseum. Zij kunnen vanaf 2007 een plek krijgen op het dan vrijgekomen Shellterrein.”

Noord laat wel het een en ander te wensen over. Zo hebben de hippe filmboys nu al behoefte aan extra ruimte voor festivals en culturele evenementen. Meer horecagelegenheden en terrassen brengen leven in de brouwerij. Een bioscoop mag uiteraard niet ontbreken. “Een zalencomplex is geschikt voor filmsscreenings en levert meerwaarde op,” zegt Monique Messelink van Universal Pictures. Het mediaparadijs mag alleen niet aan zijn succes ten onder gaan. Koumans van Nait Media Ventures: “We moeten voorkomen dat een ware volksverhuizing de prijs opdrijft en leidt tot bebouwing van het Vliegenbos. De rust moet wel gehandhaafd blijven.”

door Jessica de Jong

  • Jessica de Jong
    Caro ⁦@robertosaviano⁩ fumettone fortissimo! La tua solitudine, disperazione, rabbia, dolore, angoscia e il male di blaming the victim: la tua storia drammatica e intensa mi ha emozionata - riconoscibile anche per chi non vive in esilio. Complimenti per te e Asaf da Olanda.
  • Ook bij eerdere rechtszaken rond straatintimidatie floot het gerechtshof lagere rechters terug die een verdachte hadden veroordeeld. Nu met voormalig vk recensent Arjan Peters lijkt het een conservatief patroon te worden.
  • Verrassend een interview in @Bazarow_com , het magazine voor schrijvers en boeken, waarin ik vertel over mijn interesse in de maffia, de valkuil van blaming the victim en de slappe houding van vrouwen in de politiek. Plus: een kans om mijn boek te winnen magazine.bazarow.com/bazarow-magazi…
  • Jessica de Jong
    Net het nieuwe boek Sono ancora vivo (Ik leef nog) gekocht van @robertosaviano Hierin vertelt hij hoe het is om al 15 jaar met permanente beveiliging te leven en over de offers die hij maakt. Ook de nieuwe generatie misdaadjournalisten in Nederland zal dit pad gaan bewandelen.
  • Nederlanders snappen het nog niet maar in het buitenland weten ze waarom de Kalashnikov voortaan naast de Hollandse tulpen hoort. spiegel.de/panorama/justi…

Copyright © Jessica de Jong | Alle rechten voorbehouden