Ondernemersschap

Wankel evenwicht Zuidas

vrijdag 09 februari 2007

Gepubliceerd in Info Regio 

WANKEL EVENWICHT AAN DE ZUIDAS

Ogenschijnlijk gaat het goed met de Zuidas. Onlangs werden nog een paar grote kantoren verhuurd. Als de leegstand elders in Amsterdam aanhoudt, zal dat echter ook de Zuidas raken.

De nieuwe kantoren aan de Zuidas lijken vooralsnog immuun voor de crisis op de Amsterdamse kantorenmarkt.Waar elders in de stad de leegstand in rap tempo oploopt, melden zich voor Zuidas nog altijd nieuwe huurders. De advocatenkantoren Boekel de Nerée en Houthoff Buruma tekenden samen voor de aanhuur van 10.000 vierkante meter in het Mahler 4 gebied. De bouw van dit complex, gelegen tussen de Vrije Universiteit en het hoofdkantoor van ABN Amro, is op 9 december 2002 officieel van start gegaan en zal naar verwachting eind 2005 worden opgeleverd.

In andere delen van Amsterdam is de situatie veel minder rooskleurig. De leegstand in de hoofdstad is nagenoeg verdubbeld. Op 1 januari stond 1.130.000 vierkante meter te wachten op een nieuwe huurder. Vooral nieuwe panden staan leeg. Veel kantoren zijn de afgelopen jaren neergezet, zonder dat projectontwikkelaars al huurders beschikbaar hadden, verklaart makelaardij Zadelhoff. Potentiële gegadigden haken door het beroerde economische klimaat op het laatste moment af. Alleen goedkope locaties vinden nog aftrek. Ook de ict-sector, de zakelijke- en financiële dienstverlening bieden geen uitkomst meer. De vraag van deze aanjagers uit de jaren negentig is nagenoeg verdampt.

De kantorencrisis vormt een bedreiging voor de Zuidas. Projectontwikkelaars zeggen daarom pas te gaan bouwen als voldoende ruimte is verhuurd. Gezien de grondprijs van jaarlijks 325 euro per vierkante meters kunnen zij zich geen leegstand veroorloven. Maar in de praktijk worden deze richtlijnen al losgelaten. “Ik vermoed dat er net als bij de Riekerpolder trucs worden gebruikt om toch gebouwen neer te zetten”, zegt Hajo Frieman van makelaar Cushman & Wakefield. Beleggingsmaatschappijen zijn bereid om in lege gebouwen te investeren als ze daarmee een positie aan de Zuidas verwerven.”

De hoge huren kunnen ook roet in het eten gooien. Als de markt slecht blijft zullen sommige huurders naar goedkopere gebieden trekken en lege kantoren aan de Zuidas achterlaten. Frieman denkt dat de hoge huren voor de doelgroep van de Zuidas geen probleem zijn. Maar als de leegstand elders aanhoudt, loopt de Zuidas op de langere termijn wel degelijk het risico op te moeten boksen tegen andere locaties.

De Zuidas is bovendien afhankelijk van één specifieke doelgroep, die bestaat uit advocatenkantoren, notariskantoren en banken. “Net als de ABN Amro en de ING willen zij een locatie met smoel,”zegt Frieman. Deze afhankelijkheid van een doelgroep maakt echter kwestbaar. “Er hoeft maar één groot bedrijf te vertrekken en er ontstaat een risico.” Frederijk Haantjes van projectbureau Zuid blijft optimistisch: ‘Wij verwachten geen concurrentie vanuit andere locaties. Een toplocatie met deze bereikbaarheid en oppervlakte tref je nergens aan in Nederland. Als de eerste grote kantoren over zeven jaar klaar zijn, is de markt vast weer aangetrokken.”

door Jessica de Jong

  • Jessica de Jong
    Caro ⁦@robertosaviano⁩ fumettone fortissimo! La tua solitudine, disperazione, rabbia, dolore, angoscia e il male di blaming the victim: la tua storia drammatica e intensa mi ha emozionata - riconoscibile anche per chi non vive in esilio. Complimenti per te e Asaf da Olanda.
  • Ook bij eerdere rechtszaken rond straatintimidatie floot het gerechtshof lagere rechters terug die een verdachte hadden veroordeeld. Nu met voormalig vk recensent Arjan Peters lijkt het een conservatief patroon te worden.
  • Verrassend een interview in @Bazarow_com , het magazine voor schrijvers en boeken, waarin ik vertel over mijn interesse in de maffia, de valkuil van blaming the victim en de slappe houding van vrouwen in de politiek. Plus: een kans om mijn boek te winnen magazine.bazarow.com/bazarow-magazi…
  • Jessica de Jong
    Net het nieuwe boek Sono ancora vivo (Ik leef nog) gekocht van @robertosaviano Hierin vertelt hij hoe het is om al 15 jaar met permanente beveiliging te leven en over de offers die hij maakt. Ook de nieuwe generatie misdaadjournalisten in Nederland zal dit pad gaan bewandelen.
  • Nederlanders snappen het nog niet maar in het buitenland weten ze waarom de Kalashnikov voortaan naast de Hollandse tulpen hoort. spiegel.de/panorama/justi…

Copyright © Jessica de Jong | Alle rechten voorbehouden