Telecom

Versatel lokt klant met digitaal voetbal (met pdf)

woensdag 26 april 2006

Gepubliceerd in ConneXie 

pdf Bekijk deze publicatie 340.68 Kb

De strijd om de televisiekijker is begonnen. Met de live-uitzendingen van de wedstrijden uit de eredivisie heeft Versatel een belangrijke troef in handen om klanten weg te snoepen bij de kabelmaatschappijen. Het telecombedrijf verwacht met voetbal als lokkertje vele kijkers lekker te maken voor een drie-in-één pakket van televisie, telefonie en internet over een telefoondraad.

Voetballiefhebbers zijn niet langer aangewezen op live voetbalwedstrijden van Canal +. Ze kunnen voortaan terecht bij het Nederlandse Versatel. De telecomoperator gaat na de zomer, in het nieuwe voetbalseizoen, voetbalwedstrijden uitzenden van de topdrie (Ajax, PSV en Feyenoord) en van de overige clubs. De wedstrijden zitten 'achter de decoder' en zijn tegen betaling te zien.

Voor het bemachtigen van de live-voetbalrechten was eind vorig jaar een veiling uitgeschreven. Verschillende partijen brachten een bod uit, zoals het mediabedrijf Talpa van John de Mol, de NOS en RTL. Versatel kwam met een bod van 30,5 miljoen euro als winnaar van de livewedstrijden uit de bus. Tijdens dezelfde veiling zijn de rechten op de samenvattingen van de voetbalwedstrijden gewonnen door John de Mol, die 35 miljoen euro had geboden. Volgens Versatel heeft het bod van John de Mol, die onlangs meldde 42% in Verastel te bezitten, niets te maken met het bod van Versatel. De aandelen Versatel stegen na de veiling met 7 procent, waardoor het vermogen van De Mol zo’n 40 miljoen euro meer waard werd, wat meer is dan zijn bod.

“Voetbal is de ideale manier om versneld klanten over de streep te trekken voor drie van onze belangrijkste diensten,” zegt persvoorlichter Anoeska van Leeuwen van Versatel. “Dit zijn telefonie, internet en televisie. Voetbal is unieke content die kijkers graag willen hebben. De nieuwe digitale dienst van Versatel biedt bovendien voordelen. Klanten kunnen televisie, internet en telefonie bij ons in één pakket afnemen. Ze hoeven niet meer bij verschillende operators langs en zijn voordeliger uit. Versatel zegt tevens hun abonnement bij KPN en andere aanbieders op, dat hoeven ze niet zelf te doen.”

Korrelig

De voetbalwedstrijden worden niet uitgezonden via een snelle televisiekabel, maar over een telefoondraad. De signalen komen op het televisiescherm terecht door een snelle adsl-verbinding, die over het eigen glasvezelnetwerk van Versatel loopt. Tot nu toe is de kwaliteit van digitale televisie nog niet altijd even goed. Door een te lage snelheid van doorgifte via de telefoondraad zijn televisiebeelden vaak nogal korrellig en onscherp. Kortom, de huidige snelheden zullen dus nog wel een beetje omhoog moeten.

Aan de snelheid zal het niet liggen, volgens van Leeuwen. “De techniek bestaat al en wordt met succes toegepast in het buitenland. Versatel zal ervoor zorgen dat de lijn waarover de data lopen, ook in Nederland breed genoeg is. Het is veel eerder een uitdaging om de uitvoering op tijd klaar te hebben. Versatel wil net als andere televisiezenders een volledig vullend programma aanbieden rondom de live voetbalwedstrijden en dat heeft ontwikkeltijd nodig.” Over de tarieven doet het telecombedrijf nog geen uitspraken.

Italiaanse voetbalkijkers kunnen terecht bij Fastweb. Bij aanschaf van een megapakket van 25 euro ontvangen zij zowel digitale telefonie, internet en televisie. In het pakket zitten de belangrijkste nationale televisiezenders, waaronder diverse sportzenders als Calcio SKY voor 28 euro per maand. Voor gebruik van de dienst moet een decoder van 99 euro geïnstalleerd  worden. Het is mogelijk om het apparaat te huren voor 10 euro per maand. De eenmalige inschrijfkosten bedragen 95 euro per maand.

Decoder

Voor televisie over een adsl-verbinding is een decoder nodig. Dit is een soort kastje dat de telefoonsignalen met hoge snelheid omzet in televisiebeelden. Zonder decoder is ontvangst van ‘Versatel-voetbal’ niet mogelijk. Voetballiefhebbers moeten daarom eerst een decoder aanschaffen. De meeste kijkers beschikken niet over een decoder, omdat zij televisie kijken over de kabel.

Versatel zal de decoder installeren bij de kijker thuis. “Bij het aanleggen van een ADSL-verbinding sturen we nu al monteurs het land in. De meeste gebruikers doen dat liever niet zelf,  omdat ze een snoertje als een drempel ervaren.” Versatel beperkt zijn investeringsrisico onder meer door niet op grote schaal decoders in te slaan. “We nemen de kastjes per stuk af bij fabrikant Samsung, zodra een order binnenkomt. Op die manier betalen we zelf niet voor de voorraad.”

Kapitaal

Versatel betaalt de voetbalwedstrijden uit eigen zak. Het bedrijf verwacht dat zij de kosten van de rechten, de productie en de uitzending uit eigen middelen kan financieren zonder extra kapitaal aan te trekken. Versatel zal meer toelichting geven op de financiën en de operationele implicaties op 2 maart aanstaande. 

Aan de toekenning van de voetbalrechten heeft de Eredivisie CV (ECV) ook nog een belangrijke voorwaarde verbonden. De snelheid van ADSL moet in 95 procent van de huishoudens zijn te realiseren. Momenteel heeft Versatel pas een dekking in Nederland van 70 procent. Volgens van Leeuwen denkt het telecombedrijf op tijd aan deze eis te kunnen voldoen. Mocht dit onverhoopt mislukken, dan heeft ECV het recht om de voetbalbeelden opnieuw te verkopen.

door Jessica de Jong

  • Jessica de Jong
    Caro ⁦@robertosaviano⁩ fumettone fortissimo! La tua solitudine, disperazione, rabbia, dolore, angoscia e il male di blaming the victim: la tua storia drammatica e intensa mi ha emozionata - riconoscibile anche per chi non vive in esilio. Complimenti per te e Asaf da Olanda.
  • Ook bij eerdere rechtszaken rond straatintimidatie floot het gerechtshof lagere rechters terug die een verdachte hadden veroordeeld. Nu met voormalig vk recensent Arjan Peters lijkt het een conservatief patroon te worden.
  • Verrassend een interview in @Bazarow_com , het magazine voor schrijvers en boeken, waarin ik vertel over mijn interesse in de maffia, de valkuil van blaming the victim en de slappe houding van vrouwen in de politiek. Plus: een kans om mijn boek te winnen magazine.bazarow.com/bazarow-magazi…
  • Jessica de Jong
    Net het nieuwe boek Sono ancora vivo (Ik leef nog) gekocht van @robertosaviano Hierin vertelt hij hoe het is om al 15 jaar met permanente beveiliging te leven en over de offers die hij maakt. Ook de nieuwe generatie misdaadjournalisten in Nederland zal dit pad gaan bewandelen.
  • Nederlanders snappen het nog niet maar in het buitenland weten ze waarom de Kalashnikov voortaan naast de Hollandse tulpen hoort. spiegel.de/panorama/justi…

Copyright © Jessica de Jong | Alle rechten voorbehouden