Vrouw

Alleen harde regels helpen vrouwen

donderdag 02 juni 2011

Opiniestuk Jessica in Trouw

'Sturing van bovenaf moet het aantal topvrouwen vergroten,' zegt Jessica. De nieuwe wet voor streefcijfers zal niet werken zolang het niet verplicht is.'

De Eerste Kamer heeft gisteren gestemd over de nieuwe wet die bepaalt dat bedrijven 30 procent vrouwen moeten hebben in de raden van bestuur en commissarissen. Verplicht wordt er niets. Bedrijven die hun doelen niet halen, krijgen geen straf opgelegd. Hooguit moeten ze uitleggen waarom het niet is gelukt.

De kans is groot dat het ook met de nieuwe wet weer bij mooie woorden blijft. Eerdere initiatieven, waaronder het Charter Talent naar de Top, hebben aangetoond dat bedrijven nauwelijks gevoelig zijn voor de vrijblijvende aanpak.

Talent naar de Top maakte vorige week de weinig hoopvolle resultaten bekend. Ook daar beloofden bedrijven concrete doelen te stellen en verantwoording af te leggen. Maar vervolgens wil de speciale ‘monitoringscommissie’ van Talent naar de Top niet bekendmaken welke bedrijven gefaald hebben. Dan zouden bedrijven maar afhaken. Onder de bedrijven die het Charter ondertekenden, zaten vooral veel overheden, non-profitorganisaties en kleine adviesbureaus. De grote Nederlandse bedrijven negeren het Charter.

Als er iets blijkt uit het diversiteitsbeleid van de afgelopen tien jaar, is dat alleen sturing van bovenaf het aantal topvrouwen kan vergroten. Bazen moeten er bovenop willen zitten. Het vrouwenvraagstuk leeft echter niet echt in de top van het bedrijfsleven.

Eerder mislukte ook al het - alom bejubelde - Ambassadeursnetwerk,  dat tussen 2003 en 2007 topbazen moest motiveren om zich in te zetten voor de vrouwenzaak. Bij niet een van de deelnemende bedrijven heeft ooit een vrouw aan de top gestaan.

Alleen maatregelen om het aanbod en de zichtbaarheid van vrouwen te vergroten, zijn bewezen effectief. Zoals gericht vragen aan vrouwen om te solliciteren. Of voorkeursbeleid. Of een vacature reserveren voor vrouwen. Topmannen hebben een stok achter de deur nodig.

  • Jessica de Jong
    Caro ⁦@robertosaviano⁩ fumettone fortissimo! La tua solitudine, disperazione, rabbia, dolore, angoscia e il male di blaming the victim: la tua storia drammatica e intensa mi ha emozionata - riconoscibile anche per chi non vive in esilio. Complimenti per te e Asaf da Olanda.
  • Ook bij eerdere rechtszaken rond straatintimidatie floot het gerechtshof lagere rechters terug die een verdachte hadden veroordeeld. Nu met voormalig vk recensent Arjan Peters lijkt het een conservatief patroon te worden.
  • Verrassend een interview in @Bazarow_com , het magazine voor schrijvers en boeken, waarin ik vertel over mijn interesse in de maffia, de valkuil van blaming the victim en de slappe houding van vrouwen in de politiek. Plus: een kans om mijn boek te winnen magazine.bazarow.com/bazarow-magazi…
  • Jessica de Jong
    Net het nieuwe boek Sono ancora vivo (Ik leef nog) gekocht van @robertosaviano Hierin vertelt hij hoe het is om al 15 jaar met permanente beveiliging te leven en over de offers die hij maakt. Ook de nieuwe generatie misdaadjournalisten in Nederland zal dit pad gaan bewandelen.
  • Nederlanders snappen het nog niet maar in het buitenland weten ze waarom de Kalashnikov voortaan naast de Hollandse tulpen hoort. spiegel.de/panorama/justi…

Copyright © Jessica de Jong | Alle rechten voorbehouden