Vrouw

Trude Maas en Carla Peijs drukken geen stempel

dinsdag 05 april 2011

Interview in het Financieele Dagblad 

'We hebben ons suf genetwerkt, maar het heeft geen drol geholpen'.

Deze klare en verdrietige taal over het gebrek aan vrouwen aan de top in het Nederlandse bedrijfsleven komt van APG-topvrouw Angelien Kemna. De uitspraak is te vinden in het donderdag verschenen boek 'Vrouwen zijn gelijk aan mannen, behalve in de directiekamer' van Jessica de Jong. De belangrijkste conclusie: vrouwen hebben minder promotiekansen dan mannen.

‘Het is een onderbouwing van het glazen plafond’, zegt schrijfster Jessica de Jong. De laatste jaren werd het gebrek aan vrouwen aan de top veelal verklaard door het gebrek aan ambitie bij de dames zelf. Het glazen plafond zou dus niet bestaan. Maar De Jong ontdekte dat het gebrek aan ambitie niet de enige reden is voor het gebrek aan topvrouwen. ‘Uit een Belgisch onderzoek bijkt dat vrouwen drie keer minder kans hebben dan mannen om promotie te maken. Dat komt door vooroordelen.’ Het is een bekend psychologischverschijnsel dat groepen bij nieuwe leden veelal kiezen voor een kloon van zichzelf. Mannen kiezen eerder voor een man, vrouwen voor een vrouw.

Dit is een patroon dat in duizenden jaren is ingesleten, dus hoe kun je dat in vredesnaam in een paar jaar afbreken? Angelien Kemna pleit in het boek voor quota omdat ze heeft vastgesteld dat netwerken of bewerken van de huidige mannelijke bestuurders niets heeft opgeleverd. Ze maakte deel uit van een select gezelschap van twaalf zakenvrouwen, die via etentjes talenten onder de aandacht van de topmannen wilden brengen. Kemna is teleurgesteld dat de mannen niet op andere gedachten te brengen zijn.

Volgens Jessica de Jong is het vooral belangrijk dat er meer vrouwen in de raden van bestuur komen. ‘Daar ligt de echte macht. Commissarissen staan in Nederland toch op afstand. Trude Maas, Karla Peijs, Sybilla Dekker, ze zijn vaak de enige vrouw in een mannengezelschap. Ze geven ook wel toe dat ze in de aanloop naar de kredietcrisis te weinig hun stempel hebben kunnen drukken.’

door Yteke de Jong

  • Jessica de Jong
    Caro ⁦@robertosaviano⁩ fumettone fortissimo! La tua solitudine, disperazione, rabbia, dolore, angoscia e il male di blaming the victim: la tua storia drammatica e intensa mi ha emozionata - riconoscibile anche per chi non vive in esilio. Complimenti per te e Asaf da Olanda.
  • Ook bij eerdere rechtszaken rond straatintimidatie floot het gerechtshof lagere rechters terug die een verdachte hadden veroordeeld. Nu met voormalig vk recensent Arjan Peters lijkt het een conservatief patroon te worden.
  • Verrassend een interview in @Bazarow_com , het magazine voor schrijvers en boeken, waarin ik vertel over mijn interesse in de maffia, de valkuil van blaming the victim en de slappe houding van vrouwen in de politiek. Plus: een kans om mijn boek te winnen magazine.bazarow.com/bazarow-magazi…
  • Jessica de Jong
    Net het nieuwe boek Sono ancora vivo (Ik leef nog) gekocht van @robertosaviano Hierin vertelt hij hoe het is om al 15 jaar met permanente beveiliging te leven en over de offers die hij maakt. Ook de nieuwe generatie misdaadjournalisten in Nederland zal dit pad gaan bewandelen.
  • Nederlanders snappen het nog niet maar in het buitenland weten ze waarom de Kalashnikov voortaan naast de Hollandse tulpen hoort. spiegel.de/panorama/justi…

Copyright © Jessica de Jong | Alle rechten voorbehouden