Alleen harde regels helpen vrouwen

donderdag 02 juni 2011

Opiniestuk Jessica in Trouw

'Sturing van bovenaf moet het aantal topvrouwen vergroten,' zegt Jessica. De nieuwe wet voor streefcijfers zal niet werken zolang het niet verplicht is.'

De Eerste Kamer heeft gisteren gestemd over de nieuwe wet die bepaalt dat bedrijven 30 procent vrouwen moeten hebben in de raden van bestuur en commissarissen. Verplicht wordt er niets. Bedrijven die hun doelen niet halen, krijgen geen straf opgelegd. Hooguit moeten ze uitleggen waarom het niet is gelukt.

De kans is groot dat het ook met de nieuwe wet weer bij mooie woorden blijft. Eerdere initiatieven, waaronder het Charter Talent naar de Top, hebben aangetoond dat bedrijven nauwelijks gevoelig zijn voor de vrijblijvende aanpak.

Talent naar de Top maakte vorige week de weinig hoopvolle resultaten bekend. Ook daar beloofden bedrijven concrete doelen te stellen en verantwoording af te leggen. Maar vervolgens wil de speciale ‘monitoringscommissie’ van Talent naar de Top niet bekendmaken welke bedrijven gefaald hebben. Dan zouden bedrijven maar afhaken. Onder de bedrijven die het Charter ondertekenden, zaten vooral veel overheden, non-profitorganisaties en kleine adviesbureaus. De grote Nederlandse bedrijven negeren het Charter.

Als er iets blijkt uit het diversiteitsbeleid van de afgelopen tien jaar, is dat alleen sturing van bovenaf het aantal topvrouwen kan vergroten. Bazen moeten er bovenop willen zitten. Het vrouwenvraagstuk leeft echter niet echt in de top van het bedrijfsleven.

Eerder mislukte ook al het - alom bejubelde - Ambassadeursnetwerk,  dat tussen 2003 en 2007 topbazen moest motiveren om zich in te zetten voor de vrouwenzaak. Bij niet een van de deelnemende bedrijven heeft ooit een vrouw aan de top gestaan.

Alleen maatregelen om het aanbod en de zichtbaarheid van vrouwen te vergroten, zijn bewezen effectief. Zoals gericht vragen aan vrouwen om te solliciteren. Of voorkeursbeleid. Of een vacature reserveren voor vrouwen. Topmannen hebben een stok achter de deur nodig.

  • Jessica de Jong
    Vanwege Moederdag krijgen alle boekhandels deze folder van mijn uitgever Aspekt.
  • Jessica de Jong
    De boekwinkels zijn weer open - zo leuk om mijn roman prominent te zien liggen bij @DeNweBoekhandel De eerste exemplaren zijn al weg.
  • Vrouwen die op het werk te maken krijgen met seksueel machtsmisbruik staan vaak alleen. Zoek lotgenoten, schrijf ik in het Nederlands Dagblad nav D66 affaires. nd.nl/opinie/opinie/…
  • Ook in Nederland ging vorig jaar een vrouw om dezelfde reden de bak in - het aantal gestalkte en vermoorde vrouwen door partners is hier ook relatief hoog - praat niemand over. Podcast De Dag: waarom het geweld tegen vrouwen in Turkije toeneemt /via @NOS nos.nl/l/2377372
  • Opmerkelijk verschil dat als assertieve jongens van buiten online met naam en toenaam klagen, D66 wel ingrijpt bij seksueel wangedrag, maar niet bij jonge vrouwen uit de partij zelf die anoniem klagen over hetzelfde. Staan die kwetsbare meiden zoveel zwakker?

Copyright © Jessica de Jong | Alle rechten voorbehouden