Nederlanders willen niet dat een vrouw de baas is
De politiek doet te weinig moeite om het topvrouwenprobleem op de agenda te houden.
Bekijk het opiniestuk in De Volkskrant
Nederlandse vrouwen zijn slecht vertegenwoordigd in de top van de Nederlandse politiek zoals de tv-debatten laten zien. Alle grote partijen verkiezen een mannelijke partijleider boven een vrouw. Marianne Thieme is de enige vrouwelijke lijsttrekker op tv. De Partij voor de Vrouwen haalde de kiesdrempel niet eens, omdat het vrouwenthema niet leeft.
Zelfs in de nabeschouwing van het RTL-verkiezingsdebat in Carré lukt het niet om een vrouw te vinden. Vijf mannen geven commentaar op het debat. Op sociale media en ook afgelopen dinsdag in de Volkskrant gaat alle aandacht uit naar interviewer Diana Matroos, maar zij is helemaal geen lijsttrekker van een politieke partij.
Waar het nooit over gaat is over Nederlandse mannen (én vrouwen) en hun weerstand om te veranderen
Geen sterke vrouwenbeweging
Nederlanders zitten helemaal niet te wachten op vrouwen met politieke macht. Veelzeggend is dat maar liefst 72 procent van de Nederlandse mannen het niet nodig vindt dat de volgende premier een vrouw is, zo blijkt uit de Emancipatiemonitor 2016. Bij de vrouwen is dat 60 procent. Dat zijn vele miljoenen Nederlanders!
Waar het nooit over gaat is over Nederlandse mannen (én vrouwen) en hun weerstand om te veranderen. Diep in hun hart willen ze niet dat een vrouw de baas is. Mannen zeggen dat ze veel doen, maar dat is niet zo. Ze willen geen ruimte maken voor vrouwen, denken dat het probleem wel meevalt. Het is allemaal wel best. Maar dat is discriminatie. Daarover zou grote verontrusting moeten bestaan.
De reden dat er niets verandert, is gelegen in de zwakte van de politieke krachten. Ook is er geen sterke vrouwenbeweging. Nederlandse politici doen weinig moeite om het topvrouwenprobleem op de agenda te houden. De meeste politieke partijen streven er in verkiezingstijd wel naar om een aantal vrouwen op de kieslijst te zetten. Maar het topvrouwenprobleem staat nog te weinig in de verkiezingsprogramma's of wordt slechts zijdelings aangestipt.
Zíj onderdrukken hun vrouwen met hoofddoeken en boerka's
Geen thema
In verkiezingstijd zijn topvrouwen al helemaal geen thema. Er is geen politicus die tijdens zijn politieke campagne aandacht vraagt voor topvrouwen, laat staan in een lijsttrekkersdebat. Zelfs Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren heeft meer op met het klimaat dan met de positie van vrouwen.
De enige keer dat politici tijdens de verkiezingscampagne het vrouwenthema aanroeren, is om moslims aan te vallen. Zíj onderdrukken hun vrouwen met hoofddoeken en boerka's. Dat moeten we hier niet willen. Maar we vergeten dat we ons huiswerk zelf ook niet goed hebben gemaakt.
Het duidelijk zwakke punt van Nederland is de beperkte politieke macht van vrouwen
Zwak punt
Nederland is in 2016 drie plaatsen gezakt in de jaarlijkse ranglijst naar de achterstelling van vrouwen, de zogeheten Global Gender Gap Index. Het is opmerkelijk dat op de lijst Afrikaanse landen zelfs beter scoren. Nederland staat op de 16de plaats onder Rwanda (5), Burundi (12) , Namibië (14) en Zuid-Afrika (15).
Het duidelijk zwakke punt van Nederland is de beperkte politieke macht van vrouwen. IJsland heeft twintig jaar een vrouwelijke premier gehad. Ook in Burundi is een vrouwelijke president aan de macht geweest. In Nederland nog nooit.
In een poging vrouwen een gezicht te geven organiseerde WNL vorige week een vrouwendebat met de vijf nummers twee van de grootste partijen
Databank met vrouwen
Het kabinet-Rutte I schafte het diversiteitsbeleid op basis van geslacht en etnische afkomst per direct zelfs helemaal af, zo schreven de regeringspartijen VVD en CDA op in het regeerakkoord. Het effect hiervan zien we nog steeds terug in het gebrek aan slagkracht van de vertrekkende minister Jet Bussemaker van de PvdA. Bussemaker is verantwoordelijk voor emancipatie. Haar belangrijkste wapenfeit is een databank met vrouwen waarin headhunters mogen zoeken naar een vrouw. De streefcijferwet voor het bedrijfsleven die in 2016 afliep, is door Bussemaker opgeschoven naar 2021. De druk is hierdoor volledig van de ketel.
In een poging vrouwen een gezicht te geven organiseerde WNL vorige week een vrouwendebat met de vijf nummers twee van de grootste partijen. Diezelfde dames mogen nog een keer op komen draven tijdens het 'runners-up' debat van de Volkskrant-op-Zondag in de Rode Hoed. Leuk, maar ook een beetje genant. Vrouwen staan in de Nederlandse politiek letterlijk op de tweede plaats.
Jessica de Jong is journalist en spreker en auteur van Machtige topvrouwen