Skip to main content

Advertorial

Grenzen verleggen bij Jaguar

donderdag 08 februari 2007

“Dutch greatest house of Cats”

De grootste Jaguarspecialist van Nederland
Pure Kimman-kwaliteit

De zakenman die optimale vervoerskwaliteit nastreeft, verlegt zijn grenzen bij de grootste Jaguarspecialist van Nederland, het gerenommeerde autobedrijf Kimman. Vanuit de gerenoveerde superluxe showroom in Amsterdam Zuidoost schitteren de elegante Jaguars de klant verleidelijk tegemoet. Weldra maakt ook de nieuwste uitvinding deel uit van de collectie, de belangrijkste auto uit Jaguars toekomst: de legendarische X-TYPE.

De zakelijke automobilist die autorijden tot een passie heeft verheven, is sinds jaar en dag aan het goede adres bij het gerenomeerde autobedrijf Kimman, de grootste Jaguar-dealer van Nederland. Vanuit de statige showroom aan de Kollenbergweg in Amsterdam Zuidoost, waar het autobedrijf sinds elf jaar een vestiging heeft, schitteren de meest luxe katten, een bijnaam voor deze typische Engelse limousines, de welstandige bezoeker verleidelijk tegemoet. Het Kimmanpand heeft zojuist een verbouwing achter de rug, opdat de klant naar behoren kan worden ontvangen. De gehele showroom is aangepakt en tevens is er een tweede etage bijgekomen. Ook de Jaguarshop is totaal vernieuwd en uitgebreid.

De firma Kimman staat al 114 jaar garant voor pure vervoerskwaliteit. Het autobedrijf dankt zijn bestaan aan de opkomst en de bloei van de rijtuigmakerij aan het einde van de negentiende eeuw. Het familiebedrijf startte in 1884 aan het statige Houtplein in Haarlem met de vervaardiging van wagenwielen. Al spoedig breidde de firma uit en begon met het maken van koetsen. De jeugdige firma verwierf zich al snel zo’n goede reputatie dat er zelfs rijtuigen zijn gemaakt voor het koninklijk huis. Een aantal van deze rijtuigen is momenteel te bewonderen in Paleis het Loo. Later groeide de firma Kimman uit tot een van de meest gerenommeerde autobedrijven van Nederland. Naast Jaguar vertegenwoordigen de Kimmans de merken Landrover, Rover, Daimler en MG in de regio Haarlem en omstreken. Sinds 1950 leveren zij als eerste dealer Jaguars in Nederland.

De vestigiging in Amsterdam Zuidoost krijgt binnenkort de belangrijkste auto erbij uit Jaguars toekomst: de legendarische X-TYPE. Een robuust, sportief wat gedrongen model, dat er als een grote uitziet. De vier ellipsoïde koplampen maken het voorkomen van de kleine Jag breder en geven het ontwerp een ander aanzien dan de XJ8. Met ronde koplampen zou het ontwerp er minder spannend en aggresief uit hebben gezien. De designers trokken de taille naar achteren op om de kleine Jaguar meer pit te geven. Het compartiment oogt daardoor ranker terwijl de onderbouw er juist gespierder en dus sportiever uitziet. De X-TYPE neigt ook naar voren, waarmee Jaguar afwijkt van de traditionele proporties. Binnekort komen circa vijfhonderd auto’s van dit type naar Nederland, waarvan een groot gedeelte bij de firma Kimman te bewonderen is.

De X-TYPE onderscheidt zich van zijn soortgenoten door een vierwielaandrijving met een krachtbron van 3.0 liter V6 motor een 2,5 liter automaat en een 3,0-liter met handbak. “Het unieke van deze Jaguar is dat de motor dwars voorin staat en alle vier de wielen aandrijft,” vertelt verkoper Dick Verhoeven. “Bij andere modellen gebeurt dat alleen bij de achterwielen. Zestig procent van het koppel wordt nu naar de achterwielen geleid en veertig procent naar voren. Zodoende voelt de X-Type aan als een achterwielaandrijver, maar met een mooi neutraal karakter op asfalt of nat wegdek.” Zijn collega Maarten Tombrock voegt toe dat de X-Type een bocht met 120 kilometer per uur pakt, waar een andere auto tachtig kilometer per uur haalt. “Hij ligt vaster op de weg en is zeer veilig.”

De X-Type is ook een bijzonder model. Voor Jaguar is het zelfs de belangrijkste auto die het merk ooit gebouwd heeft, bestemd om tot een segment door te dringen waarin Jaguar nog niet aanwezig was. Het is een auto met een ambitieuze missie. De X-Type moet de verkopen van Jaguar verdubbelen. Er bestaat een immens vertrouwen dat de X-Type deze doelstelling kan waarmaken. Tombrock: “De X-TYPE  onderscheidt zich van de snelle S-TYPE of de verfijnde XJ-TYPE doordat hij zowel een sportieve als een klassieke uitstraling heeft. Het is een absoluut topmodel dat vooral in de smaak zal vallen bij jongere automobilisten. De kleine Jaguar is ook een prachtig alternatief voor de gepensioneerde zakenman die zich op een andere manier wil profileren.”

Bezoekers kunnen de X-TYPE in alle rust op zich in laten werken in de superluxe nieuwe showroom van Kimman. De omgeving is heel belangrijk, er is geen hectiek, zodat de klant alle tijd heeft om op zijn gemak de exclusiviteit en pure kwaliteit van Jaguar te beleven. Tijdens zijn bezoek kan de klant van de leestafel of televisie gebruik maken en genieten van een vers kopje thee of koffie. Met op de achtergrond de welluidende klanken van klassieke muziek. Tombrock: “Het valt mensen, die geen Jaguar-dealer gewend zijn, nog wel eens op dat het hier zo extreem netjes en rustig is. Zelfs de monteurs verbazen zich daarover. Een nieuweling die eerst werkzaam was bij een Nissan-dealer wist gewoon niet wat hem overkwam. Overigens past deze weldadige sfeer perfect bij de vorstelijke behandeling die de Jaguars ondergaan. De monteurs wassen de stijlvolle auto’s na elke onderhoudsbeurt met de hand, zodat er geen krasjes op komen.”

Autobedrijf Kimman doet nog meer voor zijn welstandige klanten. “Iedere salesmanager heeft zijn specialiteit en kan zodoende de gasten met al hun specifieke vragen over de Jaguars bijstaan en adviseren,” vertelt Verhoeven. “Het personeel organiseert ook veel leuke bijeenkomsten voor de klanten. We gaan met ze golven of uit eten. Ook maken we regelmatig een excusie naar de Jaguarfabriek. Voor de introductie van de X-TYPE heeft Kimman onlangs zelfs een modeshow gehouden in hotel Oranje in Noordwijk. Soms komen onze klanten gewoon gezellig wat drinken in de showroom. Veel van hen komen al jaren over de vloer en keren altijd weer terug. Als je eenmaal in een Jaguar gereden hebt, blijf je er voor altijd in rijden.”

Jaguar is niet alleen adembenemend mooi om naar te kijken, maar ook uiterst comfortabel om in te rijden. Het luxueuze interieur is van het mooiste hout en leder. De modellen zijn beter en vooruitstrevender dan ooit. Tombrock: “Een Jaguar die op de markt gezet wordt is een geboren klassieker Als je een Jaguar voorbij ziet rijden, herken je hem onmiddellijk. Deze exclusiviteit moet ook in de toekomst behouden blijven. Momenteel bestaat de produktie jaarlijks uit circa hondervijftig duizend exemplaren over de hele wereld. In 2005 ligt dat aantal rond de 200.000 per jaar, waaronder vierduizend Jaguars in Nederland. Het grootste deel van de collectie bevindt zich momenteel bij autobedrijf Kimman in Zuidoost. De auto’s hebben bovendien een unieke garantie van drie jaar. Jaguar heeft zich ontwikkeld tot een van de meest betrouwbare auto’s ter wereld. Het verhaal dat je twee Jaguars nodig had om er één te kunnen rijden is echt definitief verleden tijd.”

Kimman B.V. is gelegen aan de Kollenbergweg 74 in Amsterdam Zuidoost. Telefoon:  020 - 696 49 49.

door Jessica de Jong