Mijn nieuwe roman De Hollandse studente verschijnt in januari 2021 bij Uitgeverij Aspekt. De Hollandse studente is mijn fictiedebuut. Ik schreef twee non-fictieboeken over topvrouwen. Mijn artikelen over straatintimidatie, MeToo en de positie van vrouwen verschenen in Intermediair, het Financieele dagblad, Trouw en de Volkskrant. In mijn tv optreden bij De Nieuwe Maan praat ik over het belang van handhaving door de politie.
Ik heb mij als journalist jarenlang ingezet voor meer topvrouwen. Vrouwen met maatschappelijke invloed zijn nodig om de positie van alle vrouwen blijvend te verbeteren. De invoering van quota voor raden van commissarissen eind 2019 is een belangrijke stap in de goede richting; er is zelfs sprake van een doorbraak. Het aantal commissarissen is het afgelopen jaar enorm gestegen. Nu nog quota voor de raden van bestuur. Gerichte werving zal ook in de absolute top tot een stroomversnelling leiden in de aantallen vrouwelijke bestuurders.
Waarheidsvinding is wat mij drijft als journalist. De werkelijkheid is niet zwart-wit, maar kent allerlei grijstinten. Neem bijvoorbeeld Het Glazen Plafond. In feministische kringen is het bon ton om de oorzaak te zoeken in de masculiene cultuur. In rechtse kringen hebben vrouwen hun achterstand aan zichzelf te danken. In werkelijkheid is er sprake van diep ingesleten patronen in de omgang tussen mannen en vrouwen die lastig te doorbreken zijn. Portretten: Shira Koopman.
Pure registratie van de wereld om mij heen vind ik te eenzijdig. Ik wil ook betrokken zijn bij de problemen waarover ik schrijf. Ik kom in mijn (opinie) stukken met praktische oplossingen: zo is een intern quotum in het bedrijfsleven een effectieve manier om meer vrouwen te te laten doorstromen. De invoering van een kolenbelasting vermindert de uitstoot van CO2 en creatieve straatvriendelijke barrières in drukke winkelstraten vergroten de veiligheid.
Mijn journalistieke ervaring als zelfstandig journalist deed ik op bij uiteenlopende vak-en publieksbladen. Ik schreef stukken over uiteenlopende vakgebieden waaronder de telecomsector, de bouwsector, Rijkswaterstaat en het MKB. De samenwerking tussen verschillende groepen mensen binnen een vakgebied of tussen verschillende disciplines komt vaak lastig tot stand. Een probleemoverstijgend belang wordt vaak niet herkend, terwijl het er wel altijd is.
Mijn interesse voor vrouwen kwam voor het eerst tot uiting tijdens mijn studie Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Mijn scriptie betrof de beoordeling van klachten over seksuele afbeeldingen van vrouwen in reclames door de Reclame Code Commissie.
Vind je het leuk om kennis met mij te maken als schrijfster? Ik kan langskomen om te vertellen over mijn nieuwe Italiaanse roman De Hollandse studente, voordragen uit eigen werk of signeren. Ook kan ik in gesprek over de thema’s uit het boek: crime, ondermijning, seksualisering, stalking, MeToo en over mijn liefde voor Italië en seks in kunst en reclame.
Ik geef lezingen in bedrijven en zakennetwerken zoals:
Ook doe ik mee aan debatten zoals:
Na afloop van een lezing of een debat beantwoord ik vragen uit het publiek en is er gelegenheid om mijn boek te kopen en te laten signeren.
Ik geef lezingen over de volgende onderwerpen: