Skip to main content

Advertorial

Nieuwe woonwijk Overheem

donderdag 08 februari 2007

Select gezelschap ontwikkelt Overheem

Van ééngezinswoningen, appartementen tot villa’s: projectontwikkelaar Blauwhoed Eurowoningen uit Rotterdam heeft samen met enkele andere partijen duizenden woningen ontwikkelt in Overheem, de nieuwe stadswijk van Zoetermeer.

Het megaproject ging zeven jaar geleden van start in opdracht van de gemeente Zoetermeer en binnenkort komt de laatste ‘pluk’ woningen van Blauwhoed op de markt. Een terugblik.

Blauwhoed Eurowoningen is bijna klaar in Overheem. De ontwikkelaar is bezig met de voorbereidingen voor het laatste project, waarbij veertien Patio-woningen worden aangelegd. De eerste paal is in juli geslagen. “Dit wordt een mooi project voor jong en oud,” zegt Marianne Davids, commercieel manager regio Zuid-west van Blauwhoed Eurowoningen. “Patio-woningen passen goed in deze tijd en zijn een mooie aanvulling op het gedifferentiëerde woningaanbod in Overheem.”

Overheem is een nieuwe woonwijk in Zoetermeer waar de laatste jaren vele duizenden woningen zijn gebouwd. Bij het grootschalige project zijn verschillende projectontwikkelaars en aannemers betrokken. Zij hebben elk een bouwclaim in Overheem, omdat zij opgekochte grond hebben doorverkocht aan de gemeente Zoetermeer. De bouwers en ontwikkelaars krijgen elk jaar een hoeveelheid woningen toebedeeld in de nieuwbouwwijk. De bouw van de woningen vindt gefaseerd plaats over een periode van tien jaar. Het project is begonnen in 1998.

Megaklus

“Bijzonder is dat bij de ontwikkeling van Overheem slechts vijf partijen betrokken zijn, waaronder Blauwhoed Eurowoningen en enkele aannemers en projectontwikkelaars,” zegt Davids. “Doorgaans doen veel meer partijen mee bij dit soort grote projecten. De onderhandelingen kunnen lastig zijn wegens de vele verschillende belangen. De gemeente Zoetermeer koos daarom voor een select gezelschap, waaraan beter sturing valt te geven. Blauwhoed Eurowoningen is uitgekozen omdat we de gemeente goed kennen en dezelfde cultuur hebben.”

Deelname aan een megaklus als Overheem vraagt om een volledige inzet. “Het is wel een gevecht om de woningen kwijt te raken,” vervolgt Davids. “Je moet voorafgaand aan het overleg met de gemeente en de andere partijen goed uitzoeken voor welke doelgroep je bouwt en met welke architect. Het resultaat van je presentatie wordt streng beoordeeld door de gemeente. Iedereen is zich ervan bewust dat de consument steeds kritischer wordt. Mensen willen waar voor hun geld en zijn heel gevoelig voor de prijskwaliteitverhouding van het product.”

Villa’s

Blauwhoed Eurowoningen heeft verschillende soorten woningen uit de grond gestampt in Overheem. In totaal neemt de ontwikkelaar 800 woningen voor zijn rekening. Van deze woningen is dertig procent sociale woningbouw en zeventig procent koopwoningen. Er zijn goedkopere koopwoningen, middeldure woningen en dure woningen. Ook heeft Blauwhoed verschillende villawijken gebouwd, die zeer in de smaak vielen bij het publiek en inmiddels bijna allemaal zijn verkocht.

Een bijzonder mooi project is het Hollandsch Huis. De villa’s in dit project zijn ruim geschakeld en liggen in de wijk Tuindorp. De huizen doen denken aan vroegere tijden. De villa’s zijn gebouwd in de stijl van de jaren dertig. De grote kap op het huis zorgt voor het chique karakter van een voorname negentiende-eeuwse boederij. De buitenzijde is gemaakt van gemetselde steen, duurzaam hout en afwisselden raampartijen. De villa’s hebben een erker aan de voorzijde en een luifel boven de entree en de garage. De woonoppervlakte bedraagt 650 vierkante meter.  

Ook de Rietzangervilla’s mogen er zijn. Het gaat om eigentijdse villa’s op grote kavels in de Villawijk Waterrand in Zoetermeer. Er is nog één Rietzanger villa te koop. Deze laatste villa heeft een trendsettende architectuur met grote glaspartijen, veel ruimte en comfort. Er is op eigen terrein voldoende ruimte voor twee auto’s. Davids: “Ik ben erg trots op dit project. Toen wij drie jaar geleden net 42 van deze dure villa’s in ontwikkeling hadden aan de rand van Oosterheem, ging het erg slecht met de economie. Wij hebben er toen voor gekozen om de prijzen van de villa’s niet te verlagen, omdat we bleven geloven in de lokatie en het product.”

Verhuisketen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Blauwhoed Eurowoningen doet daarom veel marktonderzoek voorafgaand aan projecten. De ontwikkelaar wil zeker weten of producten  echt in de smaak vallen bij de koper. In Overheem heeft deze aanpak gewerkt. De meeste woningen zijn verkocht aan inwoners van Zoetermeer. “Overheem moest zorgen voor woningopvang van de Haaglanden. Steeds meer doorstarters vertrekken naar Overheem en laten hun huis achter voor starters. Dit was het doel van de Vinex-wijk en het pakt ook zo uit.”

Blauwhoed Eurowoningen realiseert binnenkort de laatste ‘pluk’woningen in Overheem. De zogeheten Patio-woningen hebben een golvend dak en een overhoogte in de woonkamer. Het woon-, eet- en slaapgedeelte is op de begane grond. De woningen hebben verschillende typen dakopbouwen zodat een gevariëerd gevelbeeld ontstaat. Davids: “De Patio-woningen zijn levensbestendig én geschikt voor hulpbehoevenden. De Patio-woning heeft geen drempels en heeft een grote deuropening. De bovenverdieping gebruik je alleen als je meer ruimte nodig hebt.”

door Jessica de Jong