Skip to main content

Advertorial

Werkkapitaal is smeerolie bedrijf

donderdag 08 februari 2007

Werkkapitaal is smeerolie van een bedrijf
Financieringsinstelling NMB-Heller zorgt dat het kasgeld soepel blijft lopen

Openstaande facturen die een herinnering behoeven, onbereikbare wanbetalers en bedrijfsovernames. Het voeren van een bedrijf gaat nu eenmaal niet over rozen. In tijden van economische schaarste kunnen veel ondernemers bovendien wel een stevig ruggensteuntje gebruiken. Voor het beheer van hun debiteurenbestand, het afsluiten van een kredietverzekering of een passende lening kunnen ze terecht bij all-finance partner NMB-Heller.

Zeker nu het economisch slechter gaat hebben bedrijven veel baat bij het binnenstromen van voldoende werkkapitaal. NMB-Heller helpt ondernemers daarom om openstaande facturen te vorderen en wanbetaling tegen te gaan. Het bedrijf biedt tevens de mogelijkheid om geld te lenen. “Door de economische situatie ontdekken steeds meer bedrijven de mogelijkheden van ons werk,” zegt Alexander Bakkum, businessmanager voor de regio Haarlemmermeer. “Bedrijven zijn bang dat het binnenkort nog slechter gaat. Als ze veel afnemers hebben die failliet gaan komen ze in geldzorgen.”

NMB-Heller is een financieringsinstelling voor meer zakelijke slagkracht. Het bedrijf is gevestigd te Bunnik, telt 170 medewerkers en bestaat al bijna veertig jaar. NMB-Heller is marktleider op het gespecialiseerde gebied van factoring ofwel debiteurenfinanciering.                                                                                                                                                                                       Daarnaast biedt het bedrijf tal van andere financiële diensten aan zoals risicodekking en incasso. NMB-Heller maakt gebruik van regionale vertegenwoordigers die de omgeving goed kennen. Zij hebben toegang tot een groot klantenbestand waarvan het betalingsgedrag per bedrijf bekend is.

Ongehinderd

Als betaling door afnemers uitblijft schiet NMB-Heller geld voor. Zo kan een ondernemer het gat overbruggen tussen verkoop en het daadwerkelijke ontvangen van de inkomsten. Als een bedrijf een product of dienst heeft geleverd kan hij de rekening opsturen naar NMB-Heller. De uitstaande factuur wordt vervolgens voor 120 dagen voor maximaal 90 procent inclusief BTW voorgefinancierd. Bij NMB-Heller kunnen bedrijven tevens terecht voor een voorschot bij de inkoop van voorverkochte voorraden. Als de bestellingen binnenkomen kan de productie ongehinderd van start gaan.

Bedrijven die geen tijd willen verliezen aan het binnenhalen van facturen zijn aan het goede adres bij NMB-Heller. De financieringsinstelling uit Bunnik neemt tegen betaling het credit management over en maakt specifieke afspraken met de klant. Bakkum: “Veel bedrijven lopen aan tegen wanbetalers en komen niet toe aan efficiënt debiteurenbeheer. Ook vinden ze het moeilijk om tegen hun klanten over de betaling te beginnen. NMB-Heller richt zich daarom specifiek op dit deel van de bedrijfsvoering. Door aanmaningen te versturen laten we afnemers sneller betalen. Als een debiteur na uiterlijk negentig dagen nog niet zijn verplichting nakomt, volgt een juridisch incassotraject.”

Wanbetalers zijn een doorn in het oog van elke ondernemer. Bedrijven die hun bedrijfsvoering niet in gevaar willen laten komen, kunnen daarom beter een risicodekking afsluiten bij NMB-Heller. De financieringsinstelling is het enige bedrijf in Nederland met een dekking van honderd procent. Mocht de afnemer niet tot betaling overgaan dan vindt uitbetaling plaats van de factuur. De vordering moet dan wel erkend zijn voor een bepaald bedrag. “Het is vaak lastig om het betalingsgedrag van onbekende en buitenlandse klanten in te schatten,” zegt Bakkum. “Een kredietverzekering is dan wel zo veilig.”   

Onderpand

De diensten van NMB-Heller zijn geschikt voor alle typen bedrijven. De behoefte aan voor- financiering ligt doorgaans wel hoger bij handelsbedrijven, omdat ze veel werken met vlotte activa. Ook moeten klanten aan een aantal voorwaarden voldoen. Ze moeten beschikken over een omzet van tenminste 2,5 miljoen euro op jaarbasis. Tevens moeten debiteuren en/of de voorraad een groot deel van de balans uitmaken. Pas dan levert factoring meerwaarde op. Bakkum: “Overigens moeten bedrijven die een zetje in de rug nodig hebben niet schromen om tijdig aan de bel te trekken. We zijn bereid om met ze aan tafel te gaan zolang het onderpand goed is.”

Bedrijven hebben er alle reden toe om nu met NMB-Heller in zee te gaan. Volgens Bakkum is het juist aantrekkelijk om voordat de economie weer aantrekt met extra geld goedkopere overnames te doen. Bovendien zijn er niet veel aantrekkelijke alternatieven om aan hoge financiering te komen. Banken trekken zich terug door de slechte economie. Ze hanteren steeds lagere kredietlimieten en langere wachttijden. Ze verstrekken een ondernemer pas een lening als zijn balans er goed uitziet. Ze doen vaak geen moeite om een bedrijf beter te leren kennen.
 
NMB-Heller denkt met ondernemers mee. De businessmanagers leggen vele bedrijfsbezoeken af om de klanten beter te leren kennen. Ze voeren gesprekken met bedrijven en wisselen informatie uit over de groeimogelijkheden. Na afloop laten ze een brochure achter. Een financieringsscan maakt onderdeel uit van een volgende ontmoeting. De businessmanagers kijken daarbij vooral naar een gezonde spreiding van het debiteurenbestand. Vervolgens wordt binnen enkele weken het financieringsplan opgesteld. Bakker: “Een bedrijf moet de vrijheid krijgen om te doen waar het goed in is. De financiële wereld hobbelt achter de bedrijfsbehoefte aan en wij staan er naast.” 

NMB-Heller
Runnenburg 30
3981 AZ Bunnik
030-6593193
www.nmb-heller.nl


door Jessica de Jong