Skip to main content

Baas vangt kroost op (met pdf)

woensdag 26 april 2006

Gepubliceerd in Info Regio 

Een baas is natuurlijk ontroostbaar als een medewerker van de ene op de andere dag niet meer op kantoor verschijnt, omdat die thuis de luiers staat te verschonen van zijn pasgeboren kind. De baas moet een vervanger zoeken en de gedachte alleen al maakt hem moe. Nee, dan kan hij beter zelf passende kinderopvang regelen. 

Vroeg of laat krijgt elk bedrijf te maken met de kinderopvangwens van het personeel. Werknemers krijgen kinderen en moeten geschikte opvang vinden als ze werken. Veel ouders  slagen daar amper in, omdat er een groot tekort is aan kinderopvangplaatsen en de kwaliteit vaak te wensen over laat. Ook weigeren werkgevers van de vader steeds vaker om mee te betalen aan de crèche. Ouders moeten hierdoor zelf meer meebetalen en dat leidt tot onvrede over het werk. Een verstandige baas treft voorzorgsmaatregelen voordat het zover is.

Een bedrijfsregeling voor kinderopvang kost niet alleen geld, maar brengt ook voordelen mee. Kosten voor vervangend personeel zijn immers niet nodig. Medewerkers blijven gemotiveerd om te werken als hun kind in goede handen is. Ze zijn nog steeds beschikbaar voor hogere functies. Ook kunnen ze hun kennis, opgedaan tijdens een dure bedrijfopleiding blijven inzetten en  contacten met relaties onderhouden. Bovendien trekt goede kinderopvang nieuwe mensen aan. Steeds meer ouders werken allebei en willen zorg en arbeid kunnen combineren.

Duidelijke spelregels zijn wel nodig om teleurstellingen te voorkomen. Volgens het informatiepunt Kinderopvang (IK) voor de zorgsector moet een bedrijf over een plan beschikken waarin staat welke faciliteiten en vormen van kinderopvang er zijn. Ook moet bekend zijn hoeveel geld beschikbaar is en wie in aanmerking komt. In het ene bedrijf is kinderopvang alleen mogelijk bij een vast dienstverband en in het andere als de partner ook werkt of studeert. Interne enquetes moeten uitwijzen in welke mate het personeel gebruik zal maken van de regeling, aldus het informatiepunt.

Als een werkgever eenmaal besluit om ouders te helpen zijn er twee wegen te bewandelen. Hij kan de kinderopvang uit besteden of zijn eigen bedrijfscrèche oprichten. De meeste Nederlandse bedrijven laten de kinderopvang liever over aan een adviesbureau. Voordelen van uitbesteding zijn volgens het IK dat ondernemers geen exploitatierisico’s lopen en geen eigen deskundigheid in huis hoeven te halen. Ook krijgen ze belastingvoordelen. Nadeel van externe opvang is dat ze geen flexibele opvang of verlengde openingstijden kunnen regelen.

Volgens adviesbureau Van Luijk & Co kunnen bedrijven beter zelf de handen uit de mouwen steken. De kinderopvangmarkt wordt er niet beter op omdat het niet winstgevend is voor paticuliere ondernemers. Kinderopvangplaatsen in bedrijven zijn bovendien bijzonder doeltreffend. Ze verwezenlijken één van de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden, verbeteren het imago en besparen op de werving en selectie van nieuwe mensen, omdat er minder verloop is. De bedrijven Stibbe, ING, Randstad en Lostboys zijn daar al mee bezig.

door Jessica de Jong