Skip to main content

Advertorial

Onderdak voor starters

donderdag 08 februari 2007

Stadia helpt starters aan werkplek
Bedrijvencentrum Kaap Noord biedt onderdak aan elke jonge onderneming

Steeds meer jonge bedrijfjes verlaten de hoofdstad wegens gebrek aan kleinschalige kantoorruimte. Volgens directeur Geert Sutmuller van Stadia is deze uittocht een verlies voor de lokale economie. “Tachtig procent van de Amsterdamse bedrijven behoort tot het kleinbedrijf en schept het meeste werk. Dan moet je ook zorgen dat de bedrijfshuisvesting goed is.”

Startende ondernemers kunnen vanaf april terecht in het nieuwe bedrijvenverzamelgebouw, Kaap Noord. Het gebouw ligt aan de Asterweg 17-19 in Amsterdam- Noord pal naast het Shellterrein. “Makelaars en projectontwikkelaars zien vaak géén brood in de verhuur van vastgoed aan starters,” zegt directeur Geert Sutmuller van adviesbureau Stadia. “Wij hebben daarom met steun van de Gemeente Amsterdam kwalitatief hoogwaardige nieuwbouw neergezet voor een betaalbare prijs.”

Ondernemers kunnen met al hun vragen terecht bij Stadia. Het adviesbureau uit Amsterdam-Noord organiseert door het hele land startersprojecten en trainingen. Daarnaast is Stadia betrokken bij de bouw van diverse nieuwbouwprojecten en wijst ondernemers de weg in vastgoedland. Stadia is van oorsprong een overheidsinstelling, die de bedrijvigheid op een voormalige scheepswerf in Amsterdam-Noord stimuleerde, maar is inmiddels verzelfstandigd en heeft veertig medewerkers in dienst.

Poort

Het bedrijvencentrum Kaap Noord biedt ruimte aan vierenveertig bedrijfjes. De keuze bestaat uit drie soorten bedrijfsruimten. De kantoorunits (38 tot 190 m2; 90,- euro per m2) liggen aan een galerij rondom een ovale ruimte met vergaderzaal en kantine voor gemeenschappelijk gebruik. De studio’s (65 tot 160 m2; 135,- euro per m2) hebben een eigen entreedeur aan de galerij en vide op de tweede verdieping. De bedrijfsruimten (circa 150 m2, 123,- euro per m2) bestaan uit een bedrijfshal met overheaddeur en een eerste etage met een gescheiden entree.

Het binnenterrein van Kaap Noord is ontsloten door een poort en grenst aan het Tolhuiskanaal. De gevels bestaan uit paarsbruin metselwerk en aluminium puien. De bedrijfsruimten hebben ieder een eigen parkeerplek voor de deur. De parkeerplaatsen voor de kantoren en studio’s liggen op het parkeerdek. Onder de poort is een afgesloten fietsenstalling en een eigen entree voor de huurders van de kantoorunits en de studio’s. De locatie is goed bereikbaar door nabijheid van de Ring, de Y-tunnel en het Centraal Station.

Levensvatbaar

Bij de bouw van Kaap Noord is rekening gehouden met de wensen van kleine zelfstandigen. Sutmuller: “Het bedrijvenverzamelgebouw is bereikbaar met de fiets en het openbaar vervoer. Het tweejarige contract kan binnen drie maanden beëindigd worden. De post wordt centraal geregeld en het gehele gebouw is bekabeld. De huurders van de kantoorunits kunnen elkaar ontmoeten in de gemeenschappelijke kantoorruimte.”

De eerste huurders hebben zich al gemeld. Enkele studio’s zijn verhuurd aan bedrijven uit de grafische-, muziek- en ICT-sector. Voor de kantoorunits hebben zich een internetbedrijf en een financiële dienstverlener gemeld. Startende ondernemers die staan ingeschreven bij Startpunt Noord hebben voorrang. Elke maandag om drie uur is ruimte voor een bezichtiging. Sutmuller: “Als uit screening blijkt dat een bedrijf niet levensvatbaar is, dan zeggen we eerlijk dat het niet in aanmerking komt. Mocht na de start blijken dat het niet florisant gaat, dan geven wij een duwtje in de rug.”

Voor informatie over Kaap Noord, zie: www.kaapnoord.nl

Stadia
Modemstraat 2a
Postbus 37056
1030 AB Amsterdam
telefoon 020 633 44 36
internet www.stadia.nl

door Jessica de Jong