Skip to main content

Over Jessica

Na meer dan 25 jaar in de journalistiek, ben ik al zo'n acht jaar schrijver. Met veel liefde maak ik maffiaromans over de ondermijning van de samenleving door de oprukkende drugsmaffia.

Het Amsterdamse nachtleven inspireert me, evenals waargebeurde misdaad. Mijn boeken zijn een mengeling van criminele glamour, erotiek en geweld met ruimte voor sterke, foute vrouwen. 

Machtshonger, hebzucht en ongeremde lust fascineren mij mateloos. Onder ons dunne beschavingslaagje schuilen rauwe driften. Wie kan die beter uitleven dan een boef – of is hij of zij slechts een pion in andermans spel?

Als schrijver ben ik een pionier in het gebruik van ChatGPT voor vertalingen. Vrouw van eer verscheen al in vijf talen. Ook Studente in Genua is in het Italiaans uit bij Libero Books en verschijnt binnenkort in het Engels.

Ik werk aan een fightroman over kickboksen, een vechtsport die ik fanatiek beoefen en graag live volg. lk voel me als hoogsensitieve sensatiezoeker helemaal op mijn gemak in de ruwe, macho vechtsportwereld vol glitter en spektakel. Steeds meer vrouwen stappen de ring in.

(Opinie) journalist

Mijn hart klopt voor de vrouwenzaak. De laatste tijd schrijf ik meer over seksueel geweld. Daarvoor over vrouwelijk leiderschap. Mijn (opinie) artikelen over crime, straatintimidatie, #MeToo en carrière verschenen in o.a. Intermediair, FD, Trouw, de Volkskrant, NRC en Telegraaf, evenals vak- en human interestbladen.

In mijn tv optreden bij De Nieuwe Maan benadruk ik het belang van politiehandhaving bij straatintimidatie. Seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer is, na schandalen bij The Voice, D'66 en Ajax, volop in het nieuws.

Consentwet
De nieuwe consentwet is een stap vooruit. Voor fijne seks is wederzijdse instemming noodzakelijk; seks afdwingen mag niet meer. Toch claimen opdringerige mannen nog te vaak seks. Niet híj gaat te ver, maar zíj – als ze later spijt heeft.

Nee zeggen blijft lastig, zeker voor jonge, onervaren vrouwen, als ze overrompeld zijn of dronken. Een hitsige man afwijzen, kan gevaarlijk zijn. Als het niet goedschiks lukt, dan maar kwaadschiks: je vagina of je leven! – zo voelt het soms.

Flirtfeminisme
Na mijn studie Italiaans met Culturele Studies voelt Italië nog steeds als mijn tweede thuis. De Italiaanse levenslust geeft me de vrijheid om mezelf te zijn. Het is een kunst om op een ontspannen en plezierige manier in de samenleving te bewegen en met mensen om te gaan.

De charmante mediterrane flirtcultuur - elegant contact tussen man en vrouw - geeft het leven warmte. #MeToo is geen flirtverbod: een vrije vrouw mag sterk, slim én sexy zijn. Flirten is ook ruimte innemen. Ik noem mezelf  graag een flirtfeminist, omdat ik niet in een hokje pas. 

Glitter, glamour en mannelijke hoffelijkheid geven het leven flair. Een rondemis of een missverkiezing is juist cool. Ongelijkheid zien, maakt niet per se gelukkig, schreef feministe Joke Smit al. Je bent óf studiebol óf dom blondje - niet allebei. Zoals in Flodder, waar Kees' zangoptreden eindigt in geroep om een striptease. Actrice Tatjana Simic kreeg later zelden serieuze rollen.   

Topvrouwen
Als journalist pleitte ik voor quota in het bedrijfsleven. De invoering van quota voor raden van commissarissen sinds 2022 is een belangrijke stap voor meer vrouwelijke invloed. Het aantal commissarissen is enorm gestegen, nu zijn de raden van bestuur aan de beurt. Topvrouwen zijn essentieel voor betere besluiten, een veilige werksfeer en betere promotiekansen voor vrouwen.

Seksisme bestaat ook onder vrouwen. Ambitieuze vrouwen worden vaak omlaag getrokken in de zogeheten Krabbenmand: als één omhoog klimt, wordt ze aangevallen. Een mooi uiterlijk helpt niet altijd; uit angst voor zichtbaarheid houden vrouwen zich soms klein. Er rust een taboe op, velen ontkennen het. Toch ontbreekt het vrouwen vaak aan onderlinge solidariteit.

Ook vrouwen kunnen niet altijd goed met macht omgaan. Een dieptepunt zijn de Magdalena-wasserijen in Ierland, waar tot eind jaren ’90 nonnen hele gemeenschappen bestuurden. Vrouwen en meisjes werden uitgebuit, mishandeld en zelfs tot slaaf gemaakt - met medeweten van de samenleving. Er zijn zelfs massagraven gevonden.

Als opiniejournalist richt ik me vaak op de Nederlandse machocultuur, maar ik besef dat er verschil is tussen de zelfverzekerde alfamannen en meer verlegen types. Onzekerheid, vooroordelen en desinteresse in vrouwen kunnen leiden tot uitsluiting of lagere promotiekansen. Bij leiders denken mensen vaak aan een man, terwijl werkende moeders vaak over het hoofd worden gezien bij promoties.

Ik ben gelukkig getrouwd met een journalist en we hebben samen drie kinderen.

De portretten zijn gemaakt door fotograaf Shira Koopman.

Pure registratie van de wereld om mij heen vind ik te eenzijdig. Ik wil ook betrokken zijn bij de problemen waarover ik schrijf. Ik kom in mijn (opinie) stukken met praktische oplossingen: zo is een intern quotum in het bedrijfsleven een effectieve manier om meer vrouwen te te laten doorstromen. De invoering van een kolenbelasting vermindert de uitstoot van CO2 en creatieve straatvriendelijke barrières in drukke winkelstraten vergroten de veiligheid. 

Mijn journalistieke ervaring als zelfstandig journalist deed ik op bij uiteenlopende vak-en publieksbladen. Ik schreef stukken over uiteenlopende vakgebieden waaronder de telecomsector, de bouwsector, Rijkswaterstaat en het MKB. De samenwerking tussen verschillende groepen mensen binnen een vakgebied of tussen verschillende disciplines komt vaak lastig tot stand. Een probleemoverstijgend belang wordt vaak niet herkend, terwijl het er wel altijd is.  

Mijn interesse voor vrouwen kwam voor het eerst tot uiting tijdens mijn studie Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam.  Mijn scriptie betrof de beoordeling van klachten over seksuele afbeeldingen van vrouwen in reclames door de Reclame Code Commissie. 

Publicaties over topvrouwen en diversiteit

  • Ik heb twee boeken geschreven over topvrouwen. Machtige topvrouwen - vijf inspirerende voorbeelden verscheen op 8 maart 2016 bij Uitgeverij Conserve. In 2011 verscheen mijn boek Vrouwen zijn Gelijk aan mannen - behalve in de directiekamer.
  • Mijn tips-artikelen en opiniestukken over topvrouwen zijn verschenen in Het Financieele Dagblad, De Volkskrant en Trouw.
  • Voor Intermediair Magazine onderzocht ik het diversiteitsbeleid bij bedrijven in verschillende sectoren. Ook schrijf ik artikelen en interviews over diversiteit.
  • Ik heb vele topvrouwen gesproken over hun eigen ervaringen.
  • Mijn passie voor vrouwelijk leiderschap onstond als bestuurslid van de Stichting Vrouw & Media waar ik verantwoordelijk was voor de topvrouwenlijst.

Jessica als spreker

Vind je het leuk om kennis met mij te maken als schrijfster? Ik kan langskomen om te vertellen over mijn boeken, voordragen uit eigen werk of signeren. Ook kan ik in gesprek over de thema’s uit het boek: crime, ondermijning, seksualisering, stalking, #MeToo en over mijn liefde voor Italië en seks in kunst en reclame. 

Ik geef lezingen in bedrijven en zakennetwerken zoals:

  • De Nederlandsche Bank
  • De Rabobank
  • Ladies Business Apeldoorn
  • LinkedMeer

Ook doe ik mee aan debatten zoals:

  • De Volkskrant op Zondag in de Rode Hoed
  • Machtige vrouwen event van Opzij
  • Women-Inc-festival
  • FictionalTruth
  • Elance Academy

Na afloop van een lezing of een debat beantwoord ik vragen uit het publiek en is er gelegenheid om mijn boek te kopen en te laten signeren.

Ik geef lezingen over de volgende onderwerpen:
 

  • Maak de top meer divers

    Maak de top meer divers

    Jessica legt uit wat bedrijven concreet kunnen doen om meer topvrouwen te krijgen. Zij behandelt diverse diversiteitsinstrumenten. Wat werkt wel en wat werkt niet? Zij gaat in de op de inzet van de topman bij de doorstroming van vrouwen naar de top. Ook geeft zij een op maat gericht advies over het betreffende bedrijf.
  • Ontdek de topvrouw in jezelf

    Ontdek de topvrouw in jezelf

    Van Nederlandse vrouwen wordt vaak gezegd dat zij geen ambitie hebben. Tijdens deze lezing gaat Jessica samen met vrouwen op zoek naar hun verborgen ambities. Wat willen zij diep in hun hart bereiken, en hoe overtuigen zij anderen van hun kwaliteiten. Ook geeft zij tips om verder te komen op de carrièreladder in een mannenwereld.
  • De beste kandidaat op de juiste plek

    De beste kandidaat op de juiste plek

    Tijdens selectieprocedures voor topfuncties gaat veel mis. Jessica vertelt over de meest voorkomende denkfouten die gemaakt worden tijdens de selectie van topkandidaten. Hierdoor worden nog te vaak mannelijke directeuren naar voren geschoven en vrouwen ongeschikt bevonden. Wat kunnen bedrijven doen om met een open blik te kijken naar nieuwe toptalenten? Jessica geeft tips en daagt aanwezigen uit om zelf een lijstje te maken met topkandidaten.