In mijn werk staat vrouwenemancipatie centraal. In dertig jaar tijd ben ik uitgegroeid tot een voorvechtster van vrouwenrechten. In mijn artikelen, boeken en romans speelt de positie van vrouwen altijd een rol.
Door te blijven hameren op voouitgang, hoop ik verbeteringen te bewerkstelligen. Ik ben als schrijfprofessional zeker geen pessimist, maar ook geen optimist. Ik voel me meer een realist. Als ik al een rimpeling weet te veroorzaken in het maatschappelijke debat heb ik mijn doel bereikt.
Strijden voor gelijke kansen is een taai proces. Het duwen tegen ingesleten ongelijke patronen gaat verder dan het ontwikkelen van een specialisatie als journalist. Strijden voor mensenrechten is een roeping; het bewust verheffen van de stem tegen onverschilligheid, arrogantie, kliekvorming, incompetentie en onwetendheid.
Het voortdurend blijven vragen om verandering vergt durf, kracht en doorzettingsvermogen. Voortijdig afhaken omdat het niet snel genoeg gaat is niet mijn stijl. Door mijn kritische houding roep ik weerstand op (heb je haar weer!), maar dat hoort er bij. Door de vinger op de zere plek te leggen onstaan gelukkig soms ook stroomversnellingen.
Mijn passie voor schrijven zette mij aan tot het maken van mijn eerste Italiaans-Nederlandse maffiaroman De Hollandse studente. Mijn opgedane literaire ervaring zet ik momenteel in voor het maken van nieuwe Italiaanse misdaadromans voor Uitgeverij Aspekt. Net als bij mijn artikelen schrijf ik in mijn boeken en opiniestukken over topvrouwen, genderdiversiteit en seksueel geweld en sinds enige tijd ook over criminaliteit.
In mijn literaire werk verwerk ik met veel liefde en toewijding mijn Italiaanse passie en mijn liefde voor martial arts en maffiafilms. Ik maak halfduistere maatschappijkritische kunstzinnige maffiaboeken over getekende onderwereldfiguren in een gruwelijk gaaf, gewelddadig spannend, sensueel en schilderachtig crimineel milieu.
Diversiteit en topvrouwen zijn de thema's waarin ik me als journalist specialiseerde. Mijn interesse voor vrouwelijk leiderschap bracht me tot het schrijven van vele artikelen over het Glazen Plafond en twee non-fictie boeken over topvrouwen. Na vele interessante gesprekken met mannelijke directeuren en leidinggevenden vroeg ik mij af: zijn er ook topvrouwen met verstand van zaken in Nederland?
Mijn (opinie) artikelen over crime, straatintimidatie, MeToo en carrière verschenen in Intermediair, het Financieele dagblad, Trouw, de Volkskrant, NRC, het Nederlands Dagblad en de Telegraaf. In mijn tv optreden bij De Nieuwe Maan praat ik over het belang van handhaving door de politie bij straatintimidatie. Door de schandalen bij The Voice, D'66 en bij Ajax is ook seksueel grensooverschrijdend gedrag op de werkvloer weer volop in het nieuws.
Het Glazen Plafond
Waarheidsvinding is wat mij drijft als journalist. De vaak rauwe werkelijkheid is niet zwart-wit, maar kent allerlei grijstinten. Neem bijvoorbeeld Het Glazen Plafond. In feministische kringen is het bon ton om de oorzaak te zoeken in de masculiene cultuur. In rechtse kringen hebben vrouwen hun achterstand aan zichzelf te danken. In werkelijkheid is er sprake van diep ingesleten patronen in de omgang tussen mannen en vrouwen die lastig te doorbreken zijn.
De invoering van quota voor raden van commissarissen is een belangrijke stap in de goede richting voor meer vrouwelijke invloed; er is zelfs sprake van een doorbraak. Het aantal commissarissen is enorm gestegen. Nu nog quota voor de raden van bestuur. Gerichte werving zal ook in de absolute top tot een stroomversnelling leiden in de aantallen vrouwelijke bestuurders.
De expertise van topvrouwen is nodig om tot de best mogelijke besluiten te komen. Vrouwen met grote maatschappelijke invloed zijn een rolmodel voor andere vrouwen. Het spreekt vanzelf dat vrouwelijke leidinggevenden zich inzetten voor een veilige werksfeer en betere promotiekansen voor andere vrouwen in hun organisatie. Dat gebeurt nog lang niet altijd. Vrouwen die MeToo gerelateerde kwesties aankaarten of tijdens hun zwangerschap om contractverlenging vragen merken soms tot hun schrik dat zij niet op onderlinge solidariteit hoeven te rekenen.
In mijn artikelen over vrouwenrechten richt ik mijn pijlen vaak op de Nederlandse machocultuur, tegelijkertijd besef ik wel dat er grote verschillen zijn tussen de zelfverzekerde alfamannen aan de top en de meer verlegen types. Onzekerheid, onwennigheid, vooroordelen en soms desintresse in de omgang met slimme, sterke en mooie vrouwen, kan tot uitsluiting leiden in mannengroepen. Ook wel het glazen plafond of old boys network genoemd.
Krabbenmand
Er bestaat ook onder vrouwen seksisme; onderling pikken vrouwen het soms niet als grenzen worden aan gegeven. Op het werk nemen ze elkaars deskundigheid lang niet altijd serieus. Lange tenen en zich snel aangevallen voelen als een vrouw zich wat steviger opstelt, maken de opening voor een gesprek lastig. Een al te mooi uiterlijk helpt ook niet altijd mee en wekt in combinatie met een goed stel brains afgunst op bij een andere vrouw als zij ontevreden is met zichzelf. Hierin ligt ook een cultureel element; vrouwen krijgen van jongsaf aangeleerd dat ze zich zo goed als onzichtbaar moeten maken om maar geen jaloezie op te wekken bij seksegenoten.
Net als bij aangerande vrouwen die te horen krijgen dat ze wel een kort rokje aan gehad zullen hebben, krijgen vrouwen die teveel opvallen of ruimte innemen op hun werk door hun looks, hun intellect, hun dadendrang of gevoel voor humor snel het verwijt dat ze er zelf een verantwoordelijkheid in hebben als ze eruit liggen. Uit angst om uit de groep verstoten te worden (hoge bomen vangen veel wind, iemand de ogen niet uitsteken, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg) maken veel Nederlandse vrouwen zich kleiner dan ze zijn.
Daar waar zuid-europese vrouwen en latino vrouwen zich sensueel en vrouwelijk durven te kleden, besteden Nederlandse vrouwen vaak weinig aandacht aan hun looks; ook flirten ze weinig. Hun stille of juist zichzelf overschreeuwende aanwezigheid tijdens vergaderingen toont de soms nog zeer beperkte bewegingsruimte. Op kantoor krijgt een vrouw die zich laat zien sneller de schuld van conflicten of problemen. Mannen worden veel minder snel aangesproken op hun verantwoordelijkheid omdat zij meer aanzien genieten.
Onderlinge rivaliteit tussen vrouwen raakt versterkt in een onveilige mannenwereld. Vrouwen kunnen niet makkelijk terecht met hun frustraties bij hun mannelijke superieuren en reageren hun onvrede af op elkaar. Anders gezegd: kippen pikken makkelijker naar andere kippen dan naar de oppermachtige haan die van niks weet of het maar zo laat. Dit fenomeen staat bekend als de Krabbenmand. Als een krab eruit wil klimmen, wordt ze door de rest omlaag getrokken. Het is een zelfregulerend mechanisme in een mannenmaatschappij om vrouwen als groep eronder te houden. In plaats dat vrouwen zich aan elkaar optrekken en meer ruimte innemen, trekken ze elkaar naar beneden. Een soort anticipatiegedrag om de afkeuring van mannen die steevast volgt op een al te ambitieuze vrouw alvast maar voor te zijn. Maar wie hieraan wil ontsnappen zal toch echt de knuppel in het hoenderhok moeten gooien. Vliegen al die kippen en haantjes alle kanten op...
Waarschuwing
In Nederland vinden we vaak dat de emancipatie van vrouwen voltooid is. Vrouwen vinden hun verworven rechten vanzelfsprekend. Mannen vinden het wel mooi zo. Het besef dat er hard voor gevochten is om de positie van vrouwen op het huidige niveau te krijgen lijkt er nauwelijks te zijn. Dat is zorgelijk omdat niets vanzelfsprekend is in de veranderlijke wereld waarin wij leven. Mijn werk is daarom zeker op te vatten als een waarschuwing om scherp te blijven. Of ik veel mensen bereik? Als elk mens een ander mens verandert is er een wereld gewonnen.
In Nederland maar ook in de rest van de wereld bestaan nog altijd conservatieve politieke krachten die erop gericht zijn om vrouwen terug te krijgen in hun hok. Neem Afghanistan. De dreiging bestaat dat na de machtsovername door de Taliban vrouwenrechten in korte tijd snel worden teruggedrongen. In de Verenigde Staten wankelt het recht op abortus. In Hongarije komt mogelijk een conservatieve vrouwelijke premier aan de macht die vrouwen terug wil met grote gezinnen achter het aanrecht.
De oorlog in Oekraïne laat zien waartoe de scheve machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen nu al eeuwenlang leiden. In een extreem masculiene wereld is er geen ruimte meer voor correctie en tegenspraak. Voor afwijkende meningen is geen plek. Van legeraanvoerders tot soldaten en generaals: in oorlogstijd zullen we uiterst mannelijke deksundigen in de media zien verschijnen. Vrouwen en kinderen zijn vooral slachtoffers die massaal op de vlucht slaan voor de uitbarsting van oorlogsgeweld.
Tijdens de coronapandemie liep in Nederland het huiselijk geweld tegen vrouwen op. Het aantal meldingen van geweld, inclusief huiselijk geweld, tegen vrouwen, meisjes en LHBTQI+ personen is in de corona-lockdowns wereldwijd dramatisch gestegen. De seksuele bejegeningen zullen toenemen nu vrouwen vaker naar het werk gaan. De schandalen bij The Voice, Ajax en D66 zijn slechts het topje van de ijsberg. In alle sectoren is sprake van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
De groeiende invloed van drugscriminelen is tevens een zorgelijke ontwikkeling. Naast ondermijning en corruptie is er in een drugsstaat vaak veel seksueel geweld tegen vrouwen. Van oplopende straatintimidatie, zedendelicten, stalking, sexting, slutshaming en verkrachting op universiteiten tot femicide: het zijn alarmerende signalen van een algehele normvervaging en een nog altijd kwetsbare positie van vrouwen.
Italiaanse passie
Mijn Italiaanse maffiaroman De Hollandse studente verscheen in 2021 bij uitgeverij Aspekt. Op dit moment werk ik aan twee nieuwe boeken. Een non-fictie boek over de Italiaanse maffia en een nieuwe Italiaanse misdaadthriller. Als schrijver kan ik mijn liefde kwijt in mijn boeken voor de Italiaanse taal, mode, kunst, glamour & crime.
Na mijn studie Italiaans met Culturele studies (publicistische variant) ben ik aan de slag gegaan als journalist. Van Telecom, auto's tot de Balgstuw: ik heb als beginnend journalist over alles geschreven wat los en vast zit. Ik schreef over Italië voor Italië Magazine en Fem de Week. Ook heb ik uit het Italiaans vertaald.
In 1992 studeerde ik met een studiebeurs in Genua. Nog altijd onderhoud ik warme contacten met mijn Italiaanse studievrienden van toen. Op de Passeggiata di Nervi vlakbij Genua nam ik me voor ooit een boek te schrijven over mijn Italiaanse belevenissen. Terwijl ik over de blauwe railing van de wandelboulevard naar de glinsterende golven tuurde, kwam een maffia-liefdesverhaal in me op. Drie jaar geleden besloot ik mijn droom waar te maken; ik begon aan mijn Italiaanse maffiaroman De Hollandse studente.
Mijn passie voor Italië kreeg ik van huis uit mee. Mijn Amsterdamse grootouders en overgrootouders gingen op hun buitenlandse zakenreizen regelmatig naar Milaan. Met mijn ouders bracht ik de zomervakanties door in Toscane. Op de middelbare school leerde ik Italiaans aan de Volksuniversiteit. Nadat ik in Rome verliefd werd, ging ik Italiaans studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Tussen de colleges door reisde ik op en neer naar Rome waar ik tevens Italiaanse les volgde.
Flirtfeminist
Naar Italië gaan en Italiaans praten voelt als thuiskomen. De zwoele geuren, geluiden, kleuren en mediterrane sfeer zijn een wezenlijke aanvulling op mijn nuchtere Nederlandse leven. En niet te vergeten: de Italiaanse flirtcultuur. De soepele en elegante manier waarop Italiaanse mannen en vrouwen met elkaar omgaan, het gemak en de flair waarmee contact gelegd wordt geven het leven warmte, souplesse en vrolijkheid.
In het van oorsprong Calvinistische Nederland is een wereld te winnen als het om flirten gaat. Helaas verwarren oudere generaties Nederlanders die zijn opgegroeid tijdens de seksuele revolutie #MeToo nogal eens met een flirtverbod. Jongere feministes zouden manonvriendelijk zijn en preuts. Vrouwen mogen hun charmes niet meer inzetten of topless zonnen. Mannen zouden door alle media-aandacht over seksueel overschrijdend gedrag in een kramp schieten.
Maar het een sluit het ander niet uit. In het onderwijs zou er meer aandacht voor seksuele vorming moeten zijn. Jonge vrouwen (én mannen) moeten beter leren aangeven waar seksuele grenzen liggen. De MeToo beweging pleit hiervoor. Volgens mij moeten ze tegelijkertijd zeker ook leren om hun seksuele ruimte in te nemen. Een vrije vrouw is sterk, slim én sexy - wanneer zij dat wil! Feministen blijven begrijperlijkerwijs weg van het eenzijdige seksualiseren van vrouwen. Ze richten zich liever op macht en intellect. Maar hierdoor verdwijnt ook een deel van het vrouw-zijn; verleidelijk-zijn en de kracht van vrouwelijke charmes. Met andere woorden: in elke vrouw schuilt een lekker wijf, een moeder én een expert. Helaas hebben mannen vooral interesse in t lekker wijf of de Milf, maar minder of niet in de expert want dat zijn ze zelf al.
De portretten zijn gemaakt door fotograaf Shira Koopman.
Pure registratie van de wereld om mij heen vind ik te eenzijdig. Ik wil ook betrokken zijn bij de problemen waarover ik schrijf. Ik kom in mijn (opinie) stukken met praktische oplossingen: zo is een intern quotum in het bedrijfsleven een effectieve manier om meer vrouwen te te laten doorstromen. De invoering van een kolenbelasting vermindert de uitstoot van CO2 en creatieve straatvriendelijke barrières in drukke winkelstraten vergroten de veiligheid.
Mijn journalistieke ervaring als zelfstandig journalist deed ik op bij uiteenlopende vak-en publieksbladen. Ik schreef stukken over uiteenlopende vakgebieden waaronder de telecomsector, de bouwsector, Rijkswaterstaat en het MKB. De samenwerking tussen verschillende groepen mensen binnen een vakgebied of tussen verschillende disciplines komt vaak lastig tot stand. Een probleemoverstijgend belang wordt vaak niet herkend, terwijl het er wel altijd is.
Mijn interesse voor vrouwen kwam voor het eerst tot uiting tijdens mijn studie Culturele Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Mijn scriptie betrof de beoordeling van klachten over seksuele afbeeldingen van vrouwen in reclames door de Reclame Code Commissie.
Vind je het leuk om kennis met mij te maken als schrijfster? Ik kan langskomen om te vertellen over mijn nieuwe Italiaanse roman De Hollandse studente, voordragen uit eigen werk of signeren. Ook kan ik in gesprek over de thema’s uit het boek: crime, ondermijning, seksualisering, stalking, MeToo en over mijn liefde voor Italië en seks in kunst en reclame.
Ik geef lezingen in bedrijven en zakennetwerken zoals:
Ook doe ik mee aan debatten zoals:
Na afloop van een lezing of een debat beantwoord ik vragen uit het publiek en is er gelegenheid om mijn boek te kopen en te laten signeren.
Ik geef lezingen over de volgende onderwerpen: