Boeken

De Hollandse studente

Koop mijn spannende roman De Hollandse studente - over een Italiaans liefdesdilemma nu online of in de boekwinkel.

Korte beschrijving: In de Italiaanse havenstad Genua valt Erica Sonderland voor maffiabaas Angelo. Hij neemt haar mee in zijn criminele leven met broeierige nachtclubs en een façade van ijszaken. Maar zijn duistere praktijken om in de bovenwereld te infiltreren staan haar steeds meer tegen. Als Erica de banden aanhaalt met haar jeugdliefde, ontpopt Angelo zich tot een stalker. Haar Italiaanse studievrienden hadden nog zo gewaarschuwd: het verwrongen vrouwbeeld in de kunst en de reclame lokt seksueel geweld uit. Kan haar vader, een rechter uit prostitutiebolwerk Amsterdam helpen of rest enkel het slechte pad?

5 sterren recensie

Lezers over De Hollandse studente:

'Ziet eruit om te verslinden.' - 'Er zit veel seks in.' - 'Angelo is een vreselijke man! Waarom gaat Erica niet weg?' - 'Ijs in Italië zal nooit meer hetzelfde smaken.' - 'Leest als een trein, ook leuk voor AFC Ajax fans.'

'Beklemmende sfeer,'- 'Tegenstelling tussen kunstlessen en werkelijk leven is mooi gedaan’, - 'Spannend van begin tot eind.'- 'Ik denk steeds: oh nee doe nou niet…’  - 'Alsof je door de smalle stegen van Genua loopt.'

De roman speelt zich af in 1992 als Italië door corruptie en wanbeleid een politieke omwenteling doormaakt en een getergde maffia op Sicilië de beroemde onderzoeksrechter Falcone opblaast. Het verhaal bevat verwijzingen naar vrouwelijke afbeeldingen in de kunst en laat zien hoe criminaliteit en seksuele beeldvorming verweven zijn.

Op Spotify zijn twee playlists beschikbaar om de muziek en de sfeer van het boek te ervaren. De titels zijn: De Hollandse studente - slow music en De Hollandse studente - (Italo) house en RoXY vibe. Of scan de qt codes in het boek.

De Hollandse studente is mijn fictiedebuut. Mijn neder-Italo maffiaroman is verschenen bij Uitgeverij Aspekt. Ik schreef eerder twee non-fictieboeken over topvrouwen. Mijn artikelen over straatintimidatie, MeToo en de positie van vrouwen verschenen in Intermediair, het Financieele dagblad, Trouw en de Volkskrant. In mijn tv optreden bij De Nieuwe Maan praat ik over het belang van handhaving door de politie. 

Machtige topvrouwen

Boekpresentatie Machtige topvrouwen op 8 maart 2016 met Edith schippers en Nancy McKinstry in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag:

Machtige topvrouwen geeft een inkijkje in de opmars van vijf aansprekende vrouwelijke leiders. Elke vrouw vertelt een uniek verhaal vol verrassende anekdotes en persoonlijke ontboezemingen.

Kruip in de huid van de topvrouw en beleef mee hoe zij dankzij talent, beschermheren, bevlogenheid en dappere keuzes de allerhoogste top bereikt.

 • Minister Edith Schippers (VVD) temt een miljardenministerie.
 • Herna Verhagen (PostNL) geeft leiding aan 55 duizend werknemers.
 • Nancy McKinstry (Wolters Kluwer) leidt een toonaangevende multinational.
 • Else Bos (PGGM) belegt de pensioenen van 2,5 miljoen Nederlanders.
 • Mirjam Sijmons (ArboNed) waakt over de gezondheid van 1 miljoen werknemers.

Met topvrouw Nancy McKinstry van Wolters Kluwer

Met voormalig minister Edith Schippers in Nieuwspoort
SER- voorzitter Mariëtte Hamer en voormalig voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer met Machtige topvrouwen.

Vrouwen zijn gelijk aan mannen (behalve in de directiekamer)

Het gebrek aan topvrouwen ligt niet alleen aan ambitieloze vrouwen, maar ook aan structureel lagere promotiekansen. In mijn boek toon ik aan dat onbewuste discriminatie een belangrijk oorzaak is van het glazen plafond. Ik laat met onderzoeken en ervaringen van topvrouwen zien waarom vrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven de absolute top niet halen.

Overheid en bedrijfsleven spannen zich al vele jaren in om de opmars van vrouwen een impuls te geven. Maar de maatregelen zijn vrijblijvend, ondoordacht en ongericht. In een poging de ban te doorbreken gaan vrouwen zichzelf presenteren als geoliede winstmachines. Terwijl de overheersende mannelijke cultuur ongemoeid blijft.

Is er nog een uitweg mogelijk? Ik doe aanbevelingen aan bedrijfsleven, politiek, wetenschap en de topvrouwen zelf om een doorbraak te forceren.

Het eerste exemplaar werd op 11 maart 2011 overhandigd aan de Amsterdamse wethouder Diversiteit André van Es. De boekpresentatie vond plaats in De Nieuwe Boekhandel van Monique Burger. Het boek bevat ook een lijst met twaalf topvrouwen klaar voor Olympisch Goud. 

Reacties:

‘Een 'doorwrocht antwoord' op de mythe van het Glazen plafond van Marike Stellinga.’ Opzij

‘De Jong haalt de verkooppraatjes onderuit over vrouwen in het bedrijfsleven ("Vrouwen zijn betere leiders").’ Intermediair

‘Het boek wijst op de blinde vlekken en wijst een weg uit het doolhof van wetenschappelijk onderzoek over dit precaire onderwerp. ' Dat de Jong zich waagt te mengen in dit debat bewijst dat zij in ieder geval wel een topvrouw is.' www.Cultuurbewust.nl

'Het boek biedt genoeg stof tot nadenken en geeft een nieuwe impuls aan de discussie.' www.Female Factory.nl

'Het is een onderbouwing van het Glazen Plafond' Opportunity in bedrijf

'Jessica's betoog is een verademing van common sense en is goed onderbouwd in het benaderen van veel van de onderwerpen rond vrouwen aan de top.' MTC outdoor Europe

 • Jessica de Jong
  Vanwege Moederdag krijgen alle boekhandels deze folder van mijn uitgever Aspekt.
 • Jessica de Jong
  De boekwinkels zijn weer open - zo leuk om mijn roman prominent te zien liggen bij @DeNweBoekhandel De eerste exemplaren zijn al weg.
 • Vrouwen die op het werk te maken krijgen met seksueel machtsmisbruik staan vaak alleen. Zoek lotgenoten, schrijf ik in het Nederlands Dagblad nav D66 affaires. nd.nl/opinie/opinie/…
 • Ook in Nederland ging vorig jaar een vrouw om dezelfde reden de bak in - het aantal gestalkte en vermoorde vrouwen door partners is hier ook relatief hoog - praat niemand over. Podcast De Dag: waarom het geweld tegen vrouwen in Turkije toeneemt /via @NOS nos.nl/l/2377372
 • Opmerkelijk verschil dat als assertieve jongens van buiten online met naam en toenaam klagen, D66 wel ingrijpt bij seksueel wangedrag, maar niet bij jonge vrouwen uit de partij zelf die anoniem klagen over hetzelfde. Staan die kwetsbare meiden zoveel zwakker?

Copyright © Jessica de Jong | Alle rechten voorbehouden