Help gescheiden vader contact houden met kind
DE STELLING
Help gescheiden vader contact houden met kind
Ondanks het recht op ouderlijk gezag zien circa tweeduizend vaders hun kinderen niet meer na een vechtscheiding, omdat hun ex de omgangsregeling frustreert. Moeten onwillige moeders strenger worden aangepakt?
JA
Peter Tromp pedagoog, voorzitter Vader KennisCentrum, ervaringsdeskundige
‘Maak ruziënde ouders in de rechtszaal meteen duidelijk dat het weghouden van kinderen bij de andere ouder strafbaar is.Ouders laten het wel uit hun hoofd om de zorgafspraken aan hun laars te lappen als de rechter taakstraffen, geldboetes en ontheffing uit het gezag in het vooruitzicht stelt of de politie langs laat komen. Het weghouden van de vader door de moeder of het aanzetten tot haat, ook wel ouderverstoting genoemd, is een door de Britse kinderbescherming erkende vorm van kindermishandeling met vaak levenslange vervreemding tot gevolg. Een vader kan niet zomaar uit het leven van kinderen worden gebannen, stelt ook het Tsjechische constitutionele hof. Moeders waar het kind verblijft, komen nu te makkelijk weg met het weghouden van de vader bij de kinderen. Procederen kost veel geld en het succes is beperkt. Slechts in tien tot twintig gevallen per jaar draait de rechter het gezag om als een moeder expliciet aangeeft de vader niet bij de zorg te willen betrekken. Veel vaker wordt een gezinsvoogd ingeschakeld die maar blijft praten met de moeder. Ondertussen gebeurt er niets. Door de onwillige ouder niet aan te pakken, werken overheidsinstanties mee aan het uit elkaar groeien van vader en kind. Als een wanhopige vader eens, buiten zijn zorguren om, uit protest zijn kind meeneemt, gaat er gelijk een AmberAlert uit. Dan klinken er politiesirenes door de buurt. Maar als de moeder de kinderen weghoudt van de vader of zonder aanleiding de kinderen meeneemt naar een Blijf van-mijn-lijfhuis, komt niemand in actie.’
NEE
Sil van Beekum beleidsmedewerker Raad voor deKinderbescherming
‘Het inschakelen van politie of het opleggen van straf aan een onwillige ouder vinden wij niet in het belang van het kind. De spanningen lopen dan nog meer op, terwijl het kind zich al in een onzekere situatie bevindt. Soms schort de rechter het contact meteen van de ouders voor bepaalde tijd op, onder voorwaarde dat ouders hulp accepteren. Dat is goed als de ruzies zo de overhand hebben dat het kind eronder lijdt. Een time-out kan helpen om uit de “vechtstand” te komen. Soms houdt een moeder bij wie het kind verblijft uit gekwetstheid de vader buiten de deur. De rechter kan dan een dwangsom opleggen of de moeder door de politie laten vasthouden. Als ze weigert de kinderen mee te geven aan de vader, kan de rechter de politie inschakelen om het kind op te halen en bij de vader te brengen. Maar wat betekent dit als vader de kinderen weer terugbrengt? En welke gevolgen heeft dat voor een volgend weekendbezoek?En voor de kinderen? Zeker, oudervervreemding is niet goed voor een kind. Maar naleving van de zorgregeling forceren, is ook geen goed plan. Wij investeren veel in preventie om verharding van het scheidingconflictte voorkomen. Als het ouders niet lukt om zorgafspraken te maken, adviseren wij om professionele hulpverlening in te schakelen. We horen altijd het kind en raden aan om tijdig het netwerk van familieen kennissen erbij te betrekken. Zij kunnen meehelpen om het contact van het kind met beide ouders te behouden.
Door Jessica de Jong
Reageren?