Telecom

Mobiel bellen op fiets

Gepubliceerd in ConneXie 

Als het aan Arie Slob ligt mogen fietsers straks niet meer mobiel bellen onderweg.

Gepubliceerd in ConneXie 

Als het aan Arie Slob ligt mogen fietsers straks niet meer mobiel bellen onderweg.

Op zijn verzoek laat minister Peijs van Verkeer & Waterstaat uitzoeken bij hoeveel ongelukken fietsers betrokken zijn. Wat denkt hij met zijn protest te bereiken?  

Belt u zelf op de fiets?
“Ik heb dat een enkele keer gedaan, maar je moet oppassen. Mobiel bellen op de fiets is niet zonder risico’s. Je aandacht dwaalt af van het verkeer. Ook kan je niet goed sturen met maar één hand aan het stuur.”

Waarom hebt u deze kwestie aan de kaak gesteld?
“Vooral veel jongeren bellen op de fiets. Ik ben geschrokken van het hoge aantal verkeersslachtoffers onder deze groep. Het is nodig om te onderzoeken of er een verband bestaat.”    

Stoort  u zich aan bellende fietsers?
“Nee, maar ik ben wel bezorgd. Je ziet dat jongeren vaak geen zin hebben om af te stappen en dat is gevaarlijk.” 

Zijn fietsers ook bij ongelukken betrokken? 
“Nederland heeft een groot aantal fietsers. Ik sluit niet uit dat zij net als auto’s bij ongevallen betrokken zijn. Ik heb dat zelf gezien; daar moet je niet lacherig over doen. Als bellende fietsers inderdaad bij ongelukken betrokken zijn, dan moet er een verbod komen, anders niet.”  

In de auto mag je ook niet bellen, maar het gebeurt wel.“Ik pleit ervoor dat de politie zo’n verbod serieus neemt en capaciteit vrijmaakt om gerichte controles uit te voeren. Je kunt daarnaast tevens gemeentelijke toezichthouders inzetten. Als meer controle niet werkt, moeten we opnieuw praten.”

Tekst: Jessica de Jong

  • Jessica de Jong
    Caro ⁦@robertosaviano⁩ fumettone fortissimo! La tua solitudine, disperazione, rabbia, dolore, angoscia e il male di blaming the victim: la tua storia drammatica e intensa mi ha emozionata - riconoscibile anche per chi non vive in esilio. Complimenti per te e Asaf da Olanda.
  • Ook bij eerdere rechtszaken rond straatintimidatie floot het gerechtshof lagere rechters terug die een verdachte hadden veroordeeld. Nu met voormalig vk recensent Arjan Peters lijkt het een conservatief patroon te worden.
  • Verrassend een interview in @Bazarow_com , het magazine voor schrijvers en boeken, waarin ik vertel over mijn interesse in de maffia, de valkuil van blaming the victim en de slappe houding van vrouwen in de politiek. Plus: een kans om mijn boek te winnen magazine.bazarow.com/bazarow-magazi…
  • Jessica de Jong
    Net het nieuwe boek Sono ancora vivo (Ik leef nog) gekocht van @robertosaviano Hierin vertelt hij hoe het is om al 15 jaar met permanente beveiliging te leven en over de offers die hij maakt. Ook de nieuwe generatie misdaadjournalisten in Nederland zal dit pad gaan bewandelen.
  • Nederlanders snappen het nog niet maar in het buitenland weten ze waarom de Kalashnikov voortaan naast de Hollandse tulpen hoort. spiegel.de/panorama/justi…

Copyright © Jessica de Jong | Alle rechten voorbehouden