Telecom

Mobiel bellen op fiets

Gepubliceerd in ConneXie 

Als het aan Arie Slob ligt mogen fietsers straks niet meer mobiel bellen onderweg.

Gepubliceerd in ConneXie 

Als het aan Arie Slob ligt mogen fietsers straks niet meer mobiel bellen onderweg.

Op zijn verzoek laat minister Peijs van Verkeer & Waterstaat uitzoeken bij hoeveel ongelukken fietsers betrokken zijn. Wat denkt hij met zijn protest te bereiken?  

Belt u zelf op de fiets?
“Ik heb dat een enkele keer gedaan, maar je moet oppassen. Mobiel bellen op de fiets is niet zonder risico’s. Je aandacht dwaalt af van het verkeer. Ook kan je niet goed sturen met maar één hand aan het stuur.”

Waarom hebt u deze kwestie aan de kaak gesteld?
“Vooral veel jongeren bellen op de fiets. Ik ben geschrokken van het hoge aantal verkeersslachtoffers onder deze groep. Het is nodig om te onderzoeken of er een verband bestaat.”    

Stoort  u zich aan bellende fietsers?
“Nee, maar ik ben wel bezorgd. Je ziet dat jongeren vaak geen zin hebben om af te stappen en dat is gevaarlijk.” 

Zijn fietsers ook bij ongelukken betrokken? 
“Nederland heeft een groot aantal fietsers. Ik sluit niet uit dat zij net als auto’s bij ongevallen betrokken zijn. Ik heb dat zelf gezien; daar moet je niet lacherig over doen. Als bellende fietsers inderdaad bij ongelukken betrokken zijn, dan moet er een verbod komen, anders niet.”  

In de auto mag je ook niet bellen, maar het gebeurt wel.“Ik pleit ervoor dat de politie zo’n verbod serieus neemt en capaciteit vrijmaakt om gerichte controles uit te voeren. Je kunt daarnaast tevens gemeentelijke toezichthouders inzetten. Als meer controle niet werkt, moeten we opnieuw praten.”

Tekst: Jessica de Jong

  • Jessica de Jong
    Vanwege Moederdag krijgen alle boekhandels deze folder van mijn uitgever Aspekt.
  • Jessica de Jong
    De boekwinkels zijn weer open - zo leuk om mijn roman prominent te zien liggen bij @DeNweBoekhandel De eerste exemplaren zijn al weg.
  • Vrouwen die op het werk te maken krijgen met seksueel machtsmisbruik staan vaak alleen. Zoek lotgenoten, schrijf ik in het Nederlands Dagblad nav D66 affaires. nd.nl/opinie/opinie/…
  • Ook in Nederland ging vorig jaar een vrouw om dezelfde reden de bak in - het aantal gestalkte en vermoorde vrouwen door partners is hier ook relatief hoog - praat niemand over. Podcast De Dag: waarom het geweld tegen vrouwen in Turkije toeneemt /via @NOS nos.nl/l/2377372
  • Opmerkelijk verschil dat als assertieve jongens van buiten online met naam en toenaam klagen, D66 wel ingrijpt bij seksueel wangedrag, maar niet bij jonge vrouwen uit de partij zelf die anoniem klagen over hetzelfde. Staan die kwetsbare meiden zoveel zwakker?

Copyright © Jessica de Jong | Alle rechten voorbehouden