Skip to main content

Telecom

Pnd's hebben langste tijd gehad

vrijdag 09 februari 2007

De stelling
van ConneXie

Kaartlezen is uit de tijd.

De ware automobilist rijdt met behulp van een ingebouwd routesysteem naar de plaats van bestemming. Maar waarom zou je een duur Pnd-navigatieapparaat aanschaffen als je mobiele telefoon je ook de weg kan wijzen? Onze stelling: “Pnd’s hebben hun langste tijd gehad, Smartphones hebben de toekomst.”

Gerco Middelkamp
Sales manager Benelux Navman

“Ik ben het oneens met deze stelling. Ik ben ervan overtuigd dat de markt voor navigatieapparatuur in 2007 nog voor minimaal vijftig procent in handen zal zijn van Pnd-fabrikanten. Het grote scherm maakt dit appparaat nog altijd heel gewild; de bestuurder kan vanachter het stuur duidelijk de route-informatie zien. Bij een Smartphone is dat een stuk lastiger. Een ander voordeel van de Pnd is dat het apparaat altijd werkt. Bij een Smartphone kan het beeld nog wel eens wegvallen doordat gebruikt gemaakt wordt van andere applicaties. Tegelijk bellen en navigeren is op apparaten zoals een Smartphone niet altijd even makkelijk. Kortom, de behoefte aan integratie is minder groot dan gedacht als dat ten koste gaat van de kwaliteit en het gebruiksgemak. Daar komt bij dat de Pnd nog lang niet uitontwikkeld is, steeds goedkoper wordt en dus steeds aantrekkelijker om aan te schaffen. Dat neemt niet weg dat de Smartphone in de toekomst absoluut meer gebruikt zal worden om te navigeren; maar het toestel voorziet vooral in de behoefte van zakelijke gebruikers en niet zozeer in die van het grote publiek. Zakenmensen willen onderweg snel even een route vinden op hun mobieltje en zijn minder geínteresserd in de beeldkwaliteit. Hierdoor zal het marktaandeel van de Pnd zeker afnemen, zoals eerder bij de Pda. Navman speelt hierop in door in het derde kwartaal van 2006 met navigatieoplossingen voor Smartphones te komen. Ook brengen wij Windows Mobile- en Simbian oplossingen op de markt met een Bluetooth ontvanger, maar Pnd’s blijven bij ons de boventoon voeren aangezien.”

Herman Verkroost
Woordvoerder Wayfinder

“Ja, zeker. Mensen gebruiken hun umts telefoon niet alleen meer om te bellen en berichten te sturen. Ze gebruiken het toestel ook om te navigeren. Waarom zouden ze nog een Pnd aanschaffen als ze ook op hun mobiel kunnen navigeren? Het heeft geen zin om beide toestellen op zak te hebben. Zelf gebruik ik geen Pnd’s. Smartphones zijn veel makkelijker in het gebruik. Ik kan op mijn mbiel ook de weg vinden als ik fiets, dat kan niet met een ingebouwd routesysteem. Het schermpje vind ik ook niet te klein. De laatste lichting Smartphones heeft beeldschermen met een hoge beeldkwaliteit waarop de route uitstekend te zien is. Wayfinder zal de komende jaren zeker groei doormaken. We gaan de concurrentie met Pnd-marktleider TomTom aan door lage prijzen, actuele routeinformatie, goeie routeprogramma’s voor over de hele wereld en aanvullende diensten. Gebruikers kunnen bij ons bovendien via internet de actuele software downloaden van hun Wayfinder-navigatiesysteem. In de toekomst zullen steeds meer mobiele telefoons gps-ontvangers bevatten. Deze trend zal binnen enkele jaren een hoogtepunt bereiken. Als alle mobiele telefoons kunnen navigeren, zullen gebruikers het eerst voor Wayfinder kiezen. Wij zijn al jarenlang actief in deze markt en hebben uitgebreide ervaring met navigatieprogramma’s.”

door Jessica de Jong