Nederland kan niet achterblijven

Rutte, schuif een vrouwelijk kandidaat naar voren!

Bekijk het opiniestuk in Trouw

Van Buma tot Samsom, Asscher, Aboutaleb, Pechtold, Wilders, Klaver en Roemer: in de strijd om het leiderschap van Nederland zijn het straks weer de mannen die de dienst uitmaken in alle tv-talkshows rond de verkiezingen in 2017. Nederlandse vrouwen spelen geen enkele rol in de verdeling van de macht.

Bij onze westerburen hebben ze het beter begrepen. De Britse Theresa May begon deze week als premier van Groot-Brittannië - weliswaar in het moeilijkste tijdsgewricht sinds de Tweede Wereldoorlog, maar toch. Zij is de tweede vrouwelijke premier van Groot Brittannië, na Margaret Thatcher, die van 1979 tot 1990 aan de macht was.

Haar plotselinge benoeming tot premier heeft May niet aan de verkiezingen te danken, maar aan een incident. Door het referendum dat tot Brexit leidde, zag de inmiddels vertrokken premier David Cameron - pro lidmaatschap van de Europese Unie - zich genoodzaakt af te treden. May werd naar voren geschoven en is hem opgevolgd.

Ook in Nederland is een dergelijke situatie denkbaar. Als Rutte morgen door een incident moet aftreden dan ligt de weg vrij voor vrouwelijke toppolitici om naar voren te stappen. Politica die zich qua macht kunnen meten met de Britse May enerzijds en de ministers van VWS en defensie, Edith Schippers en Jeanine Hennis-Plasschaert, in Rutte's kabinet anderzijds.

De kans is echter klein dat de Nederlandse premier struikelt. Mark Rutte ligt goed in de peilingen en de kans op gebeurtenissen vergelijkbaar met de Brexit is voorlopig nagenoeg nihil. Een vrouwelijke premier maakt alleen kans als Rutte eigener beweging besluit om op te stappen.

Hij heeft nog niet officieel bekend gemaakt dat hij voor een derde termijn gaat. Hij zou dus ook kunnen overwegen om een vrouwelijke kandidaat naar voren te schuiven. Wat is er nou mooier dan zo'n gebaar? Rutte zou voor eeuwig de boeken ingaan als de man die opzij ging voor de eerste vrouwelijke premier van Nederland.

Nederland kan niet langer achterblijven: van Theresa May in Groot Brittannië, Angela Merkel in Duitsland en Nicola Sturgeon in Schotland tot Erna Solberg in Noorwegen en Beata Szyd¿o in Polen. Allemaal vrouwen. Voor mensen die denken dat de Nederlanders daar niet aan toe zijn of dat onze vrouwen daar niet voor geschikt zijn: die gedachte is niet meer van deze tijd.

door Jessica de Jong, journalist en spreker 

 

  • Jessica de Jong
    Caro ⁦@robertosaviano⁩ fumettone fortissimo! La tua solitudine, disperazione, rabbia, dolore, angoscia e il male di blaming the victim: la tua storia drammatica e intensa mi ha emozionata - riconoscibile anche per chi non vive in esilio. Complimenti per te e Asaf da Olanda.
  • Ook bij eerdere rechtszaken rond straatintimidatie floot het gerechtshof lagere rechters terug die een verdachte hadden veroordeeld. Nu met voormalig vk recensent Arjan Peters lijkt het een conservatief patroon te worden.
  • Verrassend een interview in @Bazarow_com , het magazine voor schrijvers en boeken, waarin ik vertel over mijn interesse in de maffia, de valkuil van blaming the victim en de slappe houding van vrouwen in de politiek. Plus: een kans om mijn boek te winnen magazine.bazarow.com/bazarow-magazi…
  • Jessica de Jong
    Net het nieuwe boek Sono ancora vivo (Ik leef nog) gekocht van @robertosaviano Hierin vertelt hij hoe het is om al 15 jaar met permanente beveiliging te leven en over de offers die hij maakt. Ook de nieuwe generatie misdaadjournalisten in Nederland zal dit pad gaan bewandelen.
  • Nederlanders snappen het nog niet maar in het buitenland weten ze waarom de Kalashnikov voortaan naast de Hollandse tulpen hoort. spiegel.de/panorama/justi…

Copyright © Jessica de Jong | Alle rechten voorbehouden