Nederland kan niet achterblijven

OPINIE- Rutte, schuif een vrouwelijk kandidaat naar voren!

door Jessica de Jong, en Journalist en spreker 

Bekijk het opiniestuk in Trouw

Van Buma tot Samsom, Asscher, Aboutaleb, Pechtold, Wilders, Klaver en Roemer: in de strijd om het leiderschap van Nederland zijn het straks weer de mannen die de dienst uitmaken in alle tv-talkshows rond de verkiezingen in 2017. Nederlandse vrouwen spelen geen enkele rol in de verdeling van de macht.

Bij onze westerburen hebben ze het beter begrepen. De Britse Theresa May begon deze week als premier van Groot-Brittannië - weliswaar in het moeilijkste tijdsgewricht sinds de Tweede Wereldoorlog, maar toch. Zij is de tweede vrouwelijke premier van Groot Brittannië, na Margaret Thatcher, die van 1979 tot 1990 aan de macht was.

Haar plotselinge benoeming tot premier heeft May niet aan de verkiezingen te danken, maar aan een incident. Door het referendum dat tot Brexit leidde, zag de inmiddels vertrokken premier David Cameron - pro lidmaatschap van de Europese Unie - zich genoodzaakt af te treden. May werd naar voren geschoven en is hem opgevolgd.

Ook in Nederland is een dergelijke situatie denkbaar. Als Rutte morgen door een incident moet aftreden dan ligt de weg vrij voor vrouwelijke toppolitici om naar voren te stappen. Politica die zich qua macht kunnen meten met de Britse May enerzijds en de ministers van VWS en defensie, Edith Schippers en Jeanine Hennis-Plasschaert, in Rutte's kabinet anderzijds.

De kans is echter klein dat de Nederlandse premier struikelt. Mark Rutte ligt goed in de peilingen en de kans op gebeurtenissen vergelijkbaar met de Brexit is voorlopig nagenoeg nihil. Een vrouwelijke premier maakt alleen kans als Rutte eigener beweging besluit om op te stappen.

Hij heeft nog niet officieel bekend gemaakt dat hij voor een derde termijn gaat. Hij zou dus ook kunnen overwegen om een vrouwelijke kandidaat naar voren te schuiven. Wat is er nou mooier dan zo'n gebaar? Rutte zou voor eeuwig de boeken ingaan als de man die opzij ging voor de eerste vrouwelijke premier van Nederland.

Nederland kan niet langer achterblijven: van Theresa May in Groot Brittannië, Angela Merkel in Duitsland en Nicola Sturgeon in Schotland tot Erna Solberg in Noorwegen en Beata Szyd¿o in Polen. Allemaal vrouwen. Voor mensen die denken dat de Nederlanders daar niet aan toe zijn of dat onze vrouwen daar niet voor geschikt zijn: die gedachte is niet meer van deze tijd.

 

  • Jessica de Jong
    Vanwege Moederdag krijgen alle boekhandels deze folder van mijn uitgever Aspekt.
  • Jessica de Jong
    De boekwinkels zijn weer open - zo leuk om mijn roman prominent te zien liggen bij @DeNweBoekhandel De eerste exemplaren zijn al weg.
  • Vrouwen die op het werk te maken krijgen met seksueel machtsmisbruik staan vaak alleen. Zoek lotgenoten, schrijf ik in het Nederlands Dagblad nav D66 affaires. nd.nl/opinie/opinie/…
  • Ook in Nederland ging vorig jaar een vrouw om dezelfde reden de bak in - het aantal gestalkte en vermoorde vrouwen door partners is hier ook relatief hoog - praat niemand over. Podcast De Dag: waarom het geweld tegen vrouwen in Turkije toeneemt /via @NOS nos.nl/l/2377372
  • Opmerkelijk verschil dat als assertieve jongens van buiten online met naam en toenaam klagen, D66 wel ingrijpt bij seksueel wangedrag, maar niet bij jonge vrouwen uit de partij zelf die anoniem klagen over hetzelfde. Staan die kwetsbare meiden zoveel zwakker?

Copyright © Jessica de Jong | Alle rechten voorbehouden