Vrouw heeft opmars top niet in eigen hand

vrijdag 02 november 2012

Opiniestuk gepubliceerd in De Volkskrant

Vrouwen danken het aan zichzelf dat ze niet doorstijgen naar de top. Volgens Directeur personeelszaken Ans-Knape-Vosmer van Koninklijke Vopak en voormalig headhunter Rochus van der Weg worden zij niet tegengewerkt, zo betogen zij in de Volkskrant.

Bekijk dit artikel in De Volkskrant

Vrouwen beschikken niet over de ‘irritante’ mannelijke karaktertrekken die nodig zijn voor succes. Het is triest dat in het debat over het gebrek aan topvrouwen in Nederland vaak maar een kant van de medaille wordt belicht. Terwijl er genoeg wetenschappelijk bewijs is dat vrouwen veel minder kans maken op promotie.

Toegegeven: de auteurs weten er een slimme draai aan te geven. Ze zetten de mannelijke leider weg als een monomaan, gevoelloos menstype. Een thrill-seeker die nergens voor terugdeinst. En wie wil dat nou zijn? Vrouwen zijn volgens de auteurs veelzijdiger, emotioneler en nemen minder risico’s. Ze houden daarom niet van succesvolle vrouwen. Het zou verklaren waarom wielrenster Marianne Vos veel minder bewonderaars heeft onder vrouwen dan voetballer Johan Cruijff onder mannen.
Het is borrelpraat van het eerste uur. De wielersport is ook onder mannen minder populair dan voetbal dat bij grote internationale wedstrijden ook veel vrouwelijke toeschouwers trekt. Daar komt bij dat de nadruk op het sekseverschil vrouwen niet helpt. Het gaat hierdoor nooit over de weerstand van mannen om te veranderen. Het is ook niet waar. Uit onderzoek blijkt juist dat topvrouwen niet veel verschillen van topmannen. Dat kan komen omdat ze zich aanpassen aan de mannencultuur of minder verschillend zijn dan algemeen wordt aangenomen.
Het historische gebrek aan vrouwelijke helden zien deze ‘vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven’ eveneens als een bewijs voor hun verklaring. Wat onzin is. Vrouwen hadden in het verleden veel minder kansen dan mannen om zich maatschappelijk te bewijzen. Getalenteerde historische vrouwen komen bijna niet voor in de vaak door mannen samengestelde historische canons, en zijn dus niet bekend bij het grote publiek.
Door het probleem volledig af te schuiven op vrouwen, hoeven we met z’n allen niet in te grijpen. Stel dat vrouwen wel bereid zouden zijn om offers te brengen, dan zouden ze wel doordringen tot de top. Deze blik is kenmerkend voor deze tijd. Als een groep in een achtergestelde situatie zit, dan wordt de oorzaak al snel uitsluitend bij de groep gelegd. Als je iets niet bereikt, dan is het dus ook je eigen schuld, dan heb je je verantwoordelijkheid niet genomen.

door Jessica de Jong

  • Jessica de Jong
    Vanwege Moederdag krijgen alle boekhandels deze folder van mijn uitgever Aspekt.
  • Jessica de Jong
    De boekwinkels zijn weer open - zo leuk om mijn roman prominent te zien liggen bij @DeNweBoekhandel De eerste exemplaren zijn al weg.
  • Vrouwen die op het werk te maken krijgen met seksueel machtsmisbruik staan vaak alleen. Zoek lotgenoten, schrijf ik in het Nederlands Dagblad nav D66 affaires. nd.nl/opinie/opinie/…
  • Ook in Nederland ging vorig jaar een vrouw om dezelfde reden de bak in - het aantal gestalkte en vermoorde vrouwen door partners is hier ook relatief hoog - praat niemand over. Podcast De Dag: waarom het geweld tegen vrouwen in Turkije toeneemt /via @NOS nos.nl/l/2377372
  • Opmerkelijk verschil dat als assertieve jongens van buiten online met naam en toenaam klagen, D66 wel ingrijpt bij seksueel wangedrag, maar niet bij jonge vrouwen uit de partij zelf die anoniem klagen over hetzelfde. Staan die kwetsbare meiden zoveel zwakker?

Copyright © Jessica de Jong | Alle rechten voorbehouden